söndag 31 januari 2010

Kultur för hela slanten!

Kulturdygnen i Odense avslutades i fredags kväll med en magnifik Qeenkonsert med Odense symfoniorkester och en kör med 150 ungdomar – mäktigt!

Kulturtemat fortsatte när jag, lite försenad på grund av snökaoset i södra Sverige, kom till invigningen av Växjös Kulturnatt. Ett evenemang och en manifestation för kulturen som får andra städer att avundsjukt undra hur vi gör. För 20:e året bjöds Växjöborna på en fantastisk kväll och natt och jag tror många håller med mig om att det är både uppiggande och inspirerande att mitt i vintern, mitt i mörkret och mitt i natten ta del av allt som bjuds. Utbudet är enormt och det mesta är gratis!

Efter invigningen vid Vattentorget och en kylslagen promenad genom Växjö styrde vi kosan till Teatern. Där såg vi årets sista föreställning av Discofeber, en varm, härlig föreställning med mycket humor. Tack Maria o Nils!

fredag 29 januari 2010

Guldkorn och idéer att ta med hem

Är just nu tillsammans med styrelsen för Astrid Lindgrens Näs i Odense för erfarenhetsutbyte. Med HC Andersens födelsehus som nav har man lyckats skapa unika mötesplatser och upplevelser kring denne mytomspunna man. Hans märkliga liv och sagornas ursprung blir oerhört påtagliga när man strosar i de gamla gränderna.

I Odense lever man dock inte bara på den historiska personen. Kanske är det så att identiteten som den berömde författaren gett Odense också gett mod att satsa på kultur, som sträcker sig långt utanför berättandet och författarskapet!?

2004 tog man ett krafttag och med en bred representation från hela samhället lanserade man en kulturstrategi. Det ovanliga med den är att den inte blev en hyllvärmare utan ett vardagsverktyg för att förverkliga visionen. Samstämmigheten är slående – alla vi träffar - politiker, tjänstemän, kulturarbetare, vittnar om att markeringen som politikerna gjort, genom den tydliga strategin, också blivit verklighet. Engagemanget och kärleken till Odense går inte att ta miste på.

Med en stor portion inspiration och med anteckningsböckerna fulla av guldkorn styr vi i morgon kosan tillbaka till Sverige.

torsdag 28 januari 2010

Innovativa processer på Länsstyrelsen

Mats Odells uppdrag till mig, när jag tillträdde som Landshövding, var bla att föra in ett modernt ledarskap och entreprenörskap i organisationen. En spännande utmaning. I tider när förändringstakten är större än någonsin och när konkurrensen från omvärlden är stenhård gäller det att hänga med – som medarbetare, som företag och som myndighet. Kan inte vi svara upp mot vår omvärlds krav och förväntningar kommer vårt berättigande att ifrågasättas.

På Länsstyrelsen i Kronoberg är vi extremt medvetna om vad som kommer att krävas för att möta framtidens krav. Därför har vi sedan hösten 2007 lagt tid och resurser på ett gediget organisationsutvecklingsarbete. Medarbetarperspektivet är a och o men med 180 medarbetare kan Lennart och jag inte leda själva utan har rustat ledningsgruppen att driva processen. Varje månad träffas alla medarbetare under en förmiddag för inspiration, grupparbete och diskussion. Allt för att bli effektivare i det vardagliga arbetet med handläggning, tillsyn, kontroll och rådgivning.

På medarbetardagen i går handlade det om ”min roll i gruppen” och ”mitt eget ansvar att vilja” – en nyttig påminnelse om att vi alla har något att bidra med och hur viktigt det är att alla verkligen tar sitt ansvar på allvar. Förutom att vi med kunskap om hur vi själva och en grupp fungerar ska bli mer effektiva är syftet att öka innovationskraften i vår organisation.

Att svenska organisationer förstår kraften i det innovativa, det kreativa och det framåtriktande och visionära tror jag är avgörande för att vi i framtiden ska vara konkurrenskraftiga – både som organisation och som nation. Därför sjösatte vi i den nya organisationen fullt ut. Kortfattat innebär den att alla 180 medarbetare får närmare till sin dagliga ledare.

Jag är övertygad om att det med en ledningsfilosofi som går ut på att leda genom andra och där kraften och kreativiteten hos alla tas tillvara ger goda reslutat.

onsdag 27 januari 2010

En ljus framtid för rena smaker!

Jag har ett genuint intresse för rena smaker och föredrar mat som jag vet var den kommer ifrån. Den här medvetenheten är jag långt ifrån ensam om. Däremot är det inte alltid så enkelt att hitta närodlat eller härproducerat. Därför är det kul att jordbruksminister Eskil Erlandssons vision om Matlandet Sverige börjar slå igenom.

Vid dagens inspirationsseminarium i projektetet Mat & Upplevelse, som drivs LRF, var temat ”Fler småskaliga livsmedelsproducenter i Kronoberg”. Föreläsarna både inspirerade och gav konkreta tips och råd till företag och potentiella företagare. Jag är speciellt glad över att se att viktiga aktörer, myndigheter och lokala matproducenter samarbetar och samverkar. Det ger hopp och kan vi fortsätta på den linjen är jag övertygad om att vi får fler företag med lokal mat som affärsidé och fler livsmedelsproducenter som vill växa.

Vi på Länsstyrelsen har både kunskap och pengar för utveckling av landsbygdsföretag. Är du nyfiken på vad vi kan hjälpa till med tycker jag du ska surfa in på vår hemsida www.lansstyrelsen.kronoberg.se och/eller kontakta någon av min kollegor på Landsbygdsenheten.

måndag 25 januari 2010

Vecka 4 med regionfokus, mat, klimat och kultur

Det är tidigt måndag morgon och jag har precis packat bilen för att tillsammans med dotter Emma åka hem till Växjö. En härlig helg på landet, med vänfest och födelsedagskalas med hela stora familjen är slut. Lilla Molly har gjort sin första utflykt till Solliden och fyra generationer är förevigade på bild. Ett fotavtryck på 2-veckorsundret, under stark protest, har vi också hunnit med.

Regionfokus och mat

Kommande dagars program blir på sätt och vis en fortsättning från förra veckan. Smålandsbuffén, som vi bjöd alla Norrportens hantverkare på i fredags byts ut mot mat från hela långa landet. Innan landshövdingemötet tar vid på tisdag bjuds vi på nationell buffé från Smaklustmässan. Därefter blir det information om det regionala upplägget av ”Lyftet” av Angeles Bermudez-Svankvist och Lars Stjenkvist. På förmiddagen samma dag träffas alla varselsamordnare på IVA för kick off av de regionala dialogerna i projektet ”Innovation för tillväxt”.

Innan jag på torsdag åker till Odense på studieresa blir det återigen mat på schemat. Jag blev så glad när jag fick frågan om att inleda LRF-projektet Mat&Upplevelses konferens ”Fler småskaliga livsmedelsproducenter i Kronoberg”! Kul för att jag verkligen tror på Sverige som matland, kul för att jag ser att satsningen på Smålandsmarknaden var helt rätt och jättekul för att samarbetet och samverkan med andra aktörer fortsätter! Med gemensamma resurser och tillsammans kan vi göra skillnad.

Efter två intensiva dagar med erfarenhetsutbyte i Odense inviger jag kulturnatten på Vattentorget, därefter blir det nyårsrevy för hela slanten.

Hela kalendern hittar du under ”Dialogen” på vår hemsida www.lansstyrelsen.se/kronoberg

söndag 24 januari 2010

Möte med polisen gav mersmak

Djurskydd och ökad samverkan för bättre djurskydd
Att djur mår bra är en självklarhet för de flesta av oss. Lika självklart är det att ansvaret ligger på den som äger djuren. För tillsynen av djur ansvarar sedan ett år tillbaka Länsstyrelsen. Ett uppdrag som flyttades från kommunerna till oss.
Det innebär att vi är tillsynsmyndighet och ska se till att lagar och förordningar följs. Vid handräckning och omhändertagande träder polisens ansvar in, därför är samarbetet oss emellan viktigt, och i fredags när våra båda organisationer träffades för ett strategiskt samtal beslutade vi att bilda en gemensam arbetsgrupp. Våra uppdrag går i varandra och genom samverkan hoppas vi kunna utnyttja resurserna på bästa sätt. Syftet är att arbeta fram rutiner och arbetssätt som effektiviserar och kvalitetssäkrar arbetet.
Under våren hoppas jag att vi också ska kunna bjuda in alla aktörer som på ett eller annat sätt har med djur att göra. Allt för att hitta en gemensam mer effektiv hantering och rapportering av avvikelser och på så sätt skapa ett ökat utrymme för tillsyn och rådgivning.

torsdag 21 januari 2010

Inspiration med många dimensioner

Ena dagen full av administrativt arbete, den andra fylld av kreativitet och inspiration, eller vad sägs om att börja dagen med rask promenad runt Växjösjön, fortsätta med Norrportens inspirationsseminarium med Johan Rheborg, ta eftermiddagskaffet i Residenset tillsammans med drygt 70 entreprenörer som samlats för att prata socialt företagande och avsluta med Arkitektsbolagets initiativ att på ett suveränt o snabbt sätt visa aktiviteter och initiativ som gör Växjö, Kronoberg och Småland mer attraktivt?!

Om ett skratt förlänger livet har mitt fått många år till idag. Johan Rheborgs konst att kommunicera imponerar. Då menar jag inte bara hans förmåga att locka fram skratt och tårar – det vet de flesta att han kan – vad färre vet är hans mer allvarliga sida och berättelsen om vad som driver honom berör. Får du chansen att lyssna på Johan – gör det!

Lika spännande var eftermiddagen då Residenset öppnades upp för visionära och konkreta diskussioner runt socialt företagande. Som entreprenör är det en lisa för själen att entreprenörskap och företagande börjar ses som ett riktigt alternativ till anställning. Det ger många helt nya möjligheter att få en uppgift och känna sig behövd.

Innovativa organisationer – en nödvändighet i den globaliserade världen

Det händer mycket på många olika nivåer. Efter resan till Finland med IVA-gruppen har vi tagit beslut att sjösätta ytterligare en arbetsgrupp inom ramen för projektet ”Innovation för Tillväxt”. Arbetsnamnet är ”Ett effektivt och innovationsfrämjande ledarskap i den statliga förvaltningen". Gruppen kommer att ledas av Christina Lugnet, gd Tillväxtverket.

Syftet är att identifiera vad som idag fungerar bra men framförallt identifiera organisationer och ledare som främjar kreativitet och innovation. Ingredienser som är nödvändiga om Sverige ska ha en chans i den globala konkurrensen. Kul att få vara med i projektet, inte minst med tanke på erfarenheterna från utvecklingsprocesserna på Länsstyrelsen i Kronoberg.

onsdag 20 januari 2010

Ostkaka inte bara gott!

Ostkaka mer än bara ostkaka, Smålands nationalrätt har en förmåga att beröra. Alla har sin egen relation till ostkakan och det blir lätt en ingång till ett kreativt samtal. Vid styrelsemötet i Ostkakans vänner konstaterade vi att det är många aktiviteter där ostkakan är den sammanhållande länken.

För den som ler åt att tre landshövdingar engagerar sig i en sådan förening vill jag förtydliga att ostkakan är den minsta gemensamma nämnaren i det Småländska samarbetet. Ur denna lilla sammanslutning, som fö har över 1000 medlemmar runt om i Sverige, har många kreativa möten uppstått – Möbelriksdag i Lammhult, Ostkaka på Möbelmässan, Designers Saturday, Invigning Elin Wägners lilla Björka, O-ringen Eksjö, Smålands största Designmingel på Residenset, EUs Jordbruksministermöte i Växjö, SM i Ostkaka på Residenset och inte minst nätverket Småländska Pärlor. Så visst har föreningen sitt berättigande.

Dessutom är ostkaka gott och vi äter ostkaka varje gång vi träffas, på måndag provsmakades Flattinge Skattegårds ostkaka!

måndag 18 januari 2010

- Ostkaka och socialt företagande i en salig blandning

Efter en härlig helg med familj och det nya lilla barnbarnet Molly är det åter dags att ladda för en spännande vecka.

Förra veckan var ett riktigt uppvaknande. Erfarenheterna från resan till Finland gör mig fortfarande lite avundsjuk – jag gillar deras beslutsamhet och handlingskraft. Det har säkert med deras historia och närhet till Sovjet/Ryssland att göra, men också hur man organiserat statsförvaltningen. Kanske kan vi lära något även där? Hur som helst kommer resan att påverka arbetet i IVA-projektet” Innovation för Tillväxt” som har en stark koppling till Näringsdepartementet.

Den här veckan börjar med något riktigt innovativt – styrelsemöte i Ostkakans Vänner och på onsdag seminarium kring ungt entreprenörskap. Det är det tredje mötet sedan i höstas, då vi varselsamordnare bjöd in till en dialog med alla aktörer runt ungt entreprenörskap. Syftet är att kraftsamla resurser, öka och underlätta ungdomars företagande. Jag är imponerad över de delrapporter vi fått in och ser med spänning fram emot mötet.

Dagen efter blir minst lika inressant då vi står värd för ett seminarium kring socialt företagande. Och på fredag har vi bjudit in polisen i länet för ett strategiskt samtal kring den gemensamma utmaningen som djurskyddet och omhändertagande av djur innebär.

Uppdraget som Landshövding är minst sagt mångfacetterat och spännade.

söndag 17 januari 2010

Klimatidol med delat ansvar

Du som följt min blogg vet att jag sedan årsskiftet ingår i Växjö Kommuns klimatidolgrupp. Vi ska under våren få ett antal utmaningar för att bli mer medvetna om vår egen påverkan på klimatet. Månadens utmaning är att minska energiförbrukningen med 15 %.

I den här utmaningen har jag valt att engagera min man och använda vårt gemensamma hem, Solliden, som experiment. Mycket av ansvaret kommer att ligga på Janne eftersom jag bara tillbringar vissa helger hemhemma. Men en gemensam investering är redan gjord – vi har beställt energisnåla glödlampor till all belysning i huset, logen, gästhus, garage och förråd. En skaplig peng har vi lagt på detta men med en hållbarhet på 10-15 år och med mindre förbrukning kommer det garanterat att bli lönsamt på lite längre sikt.
När jag vet hur vi klarat målet i Solliden kommer jag att ta upp frågan med Residensets ägare Statens Fastighetsverk och utmana dom med samma siffra som vi kom fram till i vår utmaning.

torsdag 14 januari 2010

Joggingdojor eller sprinterskor?

Sitter och försöker smälta intrycken från dagarna i Helsingfors Tillsammans med IVA-gruppen ”Innovation för Tillväxt” har jag tagit del av Finlands innovationspolitik. I innovationsfrågor lyfts Finland ofta fram och det är inte utan att jag blir lite avundsjuk och frustrerad över deras handlingskraft och beslutsamhet. I globaliseringsrådets rapport lyftes vikten av en tydlig svensk innovationspolitik fram. Den stafettpinnen har IVA-projektet tagit, men det är bara att konstatera att vi ligger en bra bit efter vårt grannland. Där har man redan en nationell innovationsstrategi, med statsministern som ordförande. Ytterligare åtta ministrar och näringslivet utgör styrgruppen.

Finlands industristuktur är ganska lik vår egen och utmaningarna är därmed desamma. Det som slog mig var hur allvarligt de ser på krisen för tillverkningsindustrin. Och hur tydlig man är att kriser behövs för förändring men flera av de vi träffade uttryckte oro över att krismedvetenheten inte är tillräckligt stor för att få till de förändringar som behövs. Kan det vara så hos oss också? Att vi är lite nöjda nu när lågkonjunkturen bottnat? Det gäller att inte tappa fart utan öka för att hänga med i den globala snabba förändringen. Världskartan har ritats om. Produktion kan flytta men Sverige ligger där det ligger och i mitt däri ligger Kronoberg.

Förändringstakten har aldrig varit snabbare än nu. Sverige behöver en gemensam strategi för att klara den globala konkurrensen. Den 26/1 bjuder IVA-gruppen alla regionala samordnare till omvärldsinformation och erbjudande att delta i den fortsatta dialogen för ett mer innovativt förhållningssätt på alla nivåer. Läs mer på http://www.iva.se/Projektverksamhet/Projekt/Innovation-for-tillvaxt/.

söndag 10 januari 2010

Ny spännande vecka

Fokus på Småland, erfarenhetsutbyte och innovation för tillväxt

Vid Möbelriksdagens öppnande förra veckan blev det fullt fokus på Småland, och ni som följt bloggen vet att just denna dag föddes vårt första lilla barnbarn,en liten småländska med namnet Molly! Att bli farmor är en härlig känsla, nästan lite overklig och fantastiskt. Jag är så glad att jag hann få träffa den lilla familjen innan den nya arbetsveckan tog vid. Jag är också stolt över son och svärdotter som tar den nya rollen med lugn och ro.

Efter mjukstarten förra veckan är det åter dags för ett fullspäckat schema. Det kommer att handla mycket om framtiden och hur vi nationellt och regionalt tar tillvara på möjligheterna på den nya spelplanen som krisen fört med sig.

Under studieresan till Finland är det tänkt att vi, som ingår i styrgruppen för projektet Innovation för tillväxt, ska ta del av hur man där lyckats med kombinationen forskning och kommersialisering. Erfarenheter som sedan ska förmedlas vidare till våra svenska politiker på nationell och regional nivå. Den 26 januari kommer alla varselsamordnare att få del av resultaten och med diskussion hur vi gemensamt arbetar vidare för att öka medvetenheten att innovation, tillväxt och välfärd hör ihop och hur viktigt det är att politiken i sina prioriteringar tar hänsyn till detta samband.

På torsdag kommer jag tillsammans med Swentecs kanslichef Berit Gullbransson att träffa vår riksdagsledamot Tomas Eneroth, för att diskutera möjligheterna för svensk miljöteknik. Därefter äger årets första Landshövdingemöte rum.

torsdag 7 januari 2010

Vissa dagar är bättre än andra

Vilken fantastisk dag! Tidigt, tidigt i morse fick vi det glädjande beskedet att vår son och svärdotter nedkommit med en välskapt liten dotter. Vårt första barnbarn – en otrolig och overklig känsla än så länge, längtar så efter att få se henne på riktigt!

Att därefter resa från Locknevi till Lammhult i ett sagolikt vinterlandskap, för att öppna årets upplaga av Möbelriksdagen, var en nästan overklig upplevelse, som hämtad ur en film, med både rävar och rådjur längs vägkanten.

Möbelriksdagen arrangerades för fjärde året och är en osannolik företeelse men ändå sann. Jag är djupt imponerad över superentreprenören Johan Sjöberg som lyckas locka över 200 av de mest namnkunniga inom färg, form och design till Lammhult. Som vanligt var det ett späckat program med glimtar från allt som händer i regionen. Blickarna in i framtiden stod, precis som förra året, Stefan Nilsson från Trendgruppen för. Läs mer om Möbelriket och Möbelriksdagen på http://www.mobelriket.se/. Det är i Småland det händer ;)!

Kvällen avslutades på Asa Herrgård med en fantastisk middag. Nu förstår ni varför den 7/1 2010 går till historien och varför vissa dagar är bättre än andra!

onsdag 6 januari 2010

Fest och ”skatteåterbäring” på Residenset

Öppet hus på Nyårsdagen
Ja, kanske är det som en av gästerna på Nyårsdagen sa, att man ska se representationen på Residenset som skatteåterbäring.
Att landshövdingeparet öppnar upp Residenset på Nyårsdagen är en urgammal tradition, något Janne och jag gärna för vidare så länge vi bor på Residenset. Strax efter lunch på årets allra första dag och en bra bit in på kvällen ringlade skaran av gästande länsbor in i de vackra salongerna. Alla bjöds på kaffe, sherry och ostkaka från Flattinge Skattegård.
Vi vill rikta ett stort och varm tack till penninggåvorna som oavkortat går till självhjälpsprojektet Hand in Hand. Pengarna kommer tillsammans med vårt eget bidrag att ge kvinnor i södra Indien möjlighet att starta företag. Hand in Hands mål är att eliminera fattigdom genom att skapa jobb. Det görs genom ett holistiskt tillvägagångssätt som bygger på fem grundläggande områden: kvinnligt entreprenörskap, eliminering av barnarbete, hälsa, demokratiutveckling och miljö. Läs mer på www.handinhand.nu.

Årets Kronobergare korad
I måndags öppnades Residenset återigen för allmänheten. Den här gången för att så många som möjligt skulle kunna delta när årets kronobergare korades. Även denna gång stod kaffe och ostkaka på menyn, den här gången var det hembakat från Framnäs.
”Årets Kronobergare har under 2009 gjort länet till en mötesplats för hela Europa. Med ett stort mått av envishet visar han att samarbete över gränserna lönar sig och det har gett smålänningar nytt mod och hopp under ett utmanande år.
För ett engagemang som går utöver hans politiska uppdrag tilldelas eldsjälen och lantbrukaren Eskil Erlandsson årets pris.”
Eskils envishet att förlägga ministermötet i Växjö gav oss självförtroende att satsa på visionen att samla Småland. Det som resulterade i fantastiska arrangemang under ministermötet med Smålandsmarknad, den beridna högvakten och konsert med Per Tengstrand – allt öppet för allmänheten.

måndag 4 januari 2010

GOTT NYTT ÅR!!

Efter ett par lugna julveckor med tid för familjeliv, reflektion och långa promenader i ett vintervitt Småland är det dags för en mjukstart på det nya arbetsåret.

Ett alldeles nytt och fräscht år ligger framför oss och jag är övertygad om att vi går en spännande tid till mötes. Det vi lägger bakom oss blev både tufft och utmanande, men också ett år som gav plats för en hel del nya och prestigelösa tankar och handlingar.

Den positiva stämningen och den goda samverkan mellan staten, regionen, kommunerna och näringslivet hoppas jag ska fortsätta. Krisen som blottat våra utmaningar har fört det goda med sig att vi öppnat ögonen för nya möjligheter. Om vi bara vågar ta klivet in på oprövade stigar och utnyttja den nya spelplanen på bästa sätt kommer vi att bli vinnare. Med tanke på det prestigelösa samarbetet som präglade förra året är vi väl rustade och har skapat goda möjligheter att möta framtiden. Konkurrensen om kompetens och investeringar är tuff och det gäller att vi fortsätter hjälpas åt i arbetet att utveckla Kronobergs speciella förutsättningar för en hållbar tillväxt. Arenorna finns och kommer att stärkas inte minst med tanken på den breda delaktigheten i den regionala utvecklingsplanen som Regionförbundet bjuder in till.

Även på Länsstyrelsen har det blåst lite nya vindar. Det interna förbättringsarbetet börjar ge utdelning och det omdiskuterade och ombyggda öppnare kontoret står äntligen klart. Den 23 och 24 april slås dörrarna upp för allmänheten då vi visar hur en modern, effektiv och flexibel myndighet arbetar. Vi kommer också att berätta hur vi arbetar för att blir en än mer attraktiv arbetsgivare. Jag är övertygad om att vi med en trygg och kreativ arbetsmiljö gör ett bättre jobb och min förhoppning är att vi trots stora besparingskrav kommer att fortsätta utvecklas och göra skillnad och att de vi är till för ska känna att vi verkligen är den rättsgarant, samhällsbyggare och kunskapsförmedlare som vi vill vara.

Så här på det nya årets allra första arbetsdag vill jag tacka alla i länet för stöd, insatser och hejarop. Arbetet med att flytta fram positionerna och sätta vår region på kartan fortsätter!