onsdag 31 mars 2010

Skorstenen i Skruf minner om en tid som varit

Att jobba på Länsstyrelsen innebär insyn i områden – från barnperspektiv, jämställdhet, naturvård, landsbygdsutveckling till kulturvård. Är man samhällsintresserad är Länsstyrelsen en fantastisk arbetsplats. Mer om detta kan du lära vid vårt Öppna Hus den 23 – 24 april – välkommen att besöka oss!

Mitt eget samhällsintresse vidgas ständigt och en sak som jag fått upp ögonen för är årsringarnas viktiga betydelse. Då menar jag inte trädens årsringar utan boställen, byggnader och andra avtryck från oss människor. Lika spännande som utgrävningar och fornminnen är tycker jag att nutidshistorian är.

Vid fredagens invigning av museet i Skruf fick jag både historien berättad för mig och en inblick i dagens moderna processindustri, där bla 50 miljoner öl produceras för exportmarknaden. Historien om bryggeriet i Skruf imponerar och under invigningen fick vi en känsla för den stolthet bygden känner för sitt bryggeri.

Museet minner inte bara om en tid som varit. Här har en ny och modern mötesplats vuxit fram, där kulturhistoria, industrihistoria och besöksnäringen möter det genuina och det äkta.

Margit Forsström, vår tidigare länsantikvarie har lärt mig hur viktiga årsringarna är och vår nuvarande länsantikvarie Heidi Vassi lyfter ofta och med eftertryck fram hur viktigt det är att historien inte bara bevaras, den ska vara en del av utvecklingen.

Jag är glad och stolt att vi kan bidra till utveckling med fötterna kvar i historien.

tisdag 30 mars 2010

Ute i fält för att lära mer om både verksamhet och ekarnas betydelse för mångfalden



Att mitt jobb som landshövding är varierande tror jag du som följer bloggen förstått. Jag tycker om att delta i vardagsarbetet på Länsstyrelsen och passade i går på att följa med mina medarbetare som arbetar med rådgivning ut i fält.

Eken har ett stort värde för den biologiska mångfalden och i gynnsamma lägen lever ett stort antal djur och växter på eken. Under flera år har vi inventerat stora skyddsvärda träd och uppdraget under kursdagen var att frihugga några av de stora fina ekarna på marken runt Grännastämma torp, en liten bit utanför Rottne. Intresserade markägare samlades och tillsammans med elever från Ryssby Naturbruksgymnasium frihögg vi ett antal ekar som vi nu hoppas ska trivas och frodas i det friare utrymmet.

måndag 29 mars 2010

Sommartid och kortvecka


Det är inte alla jobbhelger som går att kombinera med familjeliv. Men med lite vilja och stor flexibilitet har vi den här helgen lyckats få till det. Alla barn har varit samlade i Växjö och Molly, vårt lilla barnbarn, har bekantat sig med Residenset och farmors hemstad. Att ha familjen nära ger lite extra energi och jobbet har gått som en dans.

Påskveckan innebär kortvecka men ändå intensiva dagar och en härlig blandning av filosofiska tankar, näringslivsutveckling, strategiskt samtal kring småskalig vattenkraft och radioprat tillsammans med Leif Adolfsson. Innan det är dags att flyga till blåkulla ska vi hinna samla ledningsgruppen för en avstämning av läget efter årets första tre månader. Dessutom ska jag delta i en kurs hur man sköter gamla ekar. Jag tycker det är kul att följa vårt arbete även ute i fält, det ger god kunskap och framförallt insikt i det viktiga arbetet vi gör för en hållbar utveckling – i många dimensioner.

Vill du veta lite mer detaljerat hur min vecka ser ut kan du gå in på www.lansstyrelsen.se/kronoberg och sedan klicka på ”veckobrevet”

söndag 28 mars 2010

Earth Hour för en grönare värld!

I går kväll avslutades Växjös gröna kalas med pompa och ståt på Stortoreget. Prick klockan 20.30 hade jag äran att dra ur kontakten och torget blev svart, precis som i stora delar av världen. Manifestationen är en symbolisk handling för att sätta fokus på klimatutmaningarna och självklart deltog vi själva, inte bara på scenen, utan också genom att släcka både Residenset och Länsstyrelsen.

På Länsstyrelsen är klimatfrågan högaktuell i olika projekt bla i det kommande strategiska samtalet kring småskalig vattenkraft.

fredag 26 mars 2010

Ett hopp för framtiden!




Är fortfarande lite omtumlad efter gårdagen. Dagen då ungdomar och ungdomars företagande stod i centrum. Dag X, som är länets manifestation för UF - Ungt Företagande lockade över 7 000 besökare. Intresset från ungdomar, företagare, organisationer är stort. Och stämningen när priserna till bästa vara, bästa innovation, bästa hemsida, bästa monter, bästa miljöföretag, bästa affärsplan, bästa företag mm mm kan jämföras med bästa idol eller schlagergala.

Jag vill passa på att gratta ALLA som drivit UF-företag, UF-organisationen, alla som ställde ut och alla som nominerats till olika priser. Självklart också ett stort stort grattis till alla vinnare - inte minst årets bästa UF-företag "Life ticking" som med en tydlig vision och en brinnande passion för sin affärsidé tog ett ordentligt grepp om oss i juryn. Bakom affärsidén finns en djup och kreativ tanke. Klockorna man säljer i olika färger kopplas till olika typer av välgörenhet. Genom att köpa en rosa klocka stödjer du bröstcancerforskning, grön Naturskyddsföreningen, vitt Unicef, och så vidare.

Kombinationen välgörenhet och professionalism kommer vi troligen att få se mer av framöver.

"Kanske får vi se något av alla UF-företag som vinnare i affärsidétävlingen My Mission? Kika in på http://www.mymission.se/ för mer information, sista tävlingsdag 12 april!"

torsdag 25 mars 2010

Fler Smålandskalas och priser!




Det är inte alla årsmöten som lockar fullt hus. När Ostkakans Vänner i går höll årsmöte slogs alla rekord!

Över 140 gäster samlades på Residenset i Växjö för att delta i årsmötet. Eller var det för att smaka på PM´s vårbuffé och den SM-vinnande ostkakan, bakad av Sten Rommedal?

Stämningen var på topp och förstärktes av Dacke Drängar som spred glädje i salongerna. För den mer allvarliga delen stod docent Lennart Johansson som gav oss bilden av smålänningen, en inte i alla delar smickrande bild, eller vad sägs om säregen, oorganiserad och för fattig för att vara ärlig. Jag fortsätter nog hålla fast vid min bild av den kreativa, arbetsamma och envisa smålänningen. Bosse Bildoktor gav bra ha tips och sist men inte minst lyftes tre värdiga smålänningar fram - aktiestinsen Lennart Israelsson tilldelades årets hederspris för småländskt klurighet, Per Bengtsson och Monika Karlsson uppmärksammades för utveckling av mat och dryck och slutligen gick hederspriset för medmänsklighet till familjerna Astrid Lindgren och Gunnar Ericsson. Vi lyfter på hatten och grattar!

onsdag 24 mars 2010

Smålandskalas och prisregn!


Det blev full pott för den belgiska illustratören och författaren Kitty Crowther när årets ALMA-pristagare tillkännagavs idag på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby!

Efter en storslagen smålandsbuffé för jury och inbjudna fylldes filmsalen på Näs. Spänningen gick att ta på när klockan närmade sig ett. Prick 13.00 tillkännagav juryns ordförande Larry Lempert att den belgiska illustatören Kitty Crowther tilldelas årets Astrid Lindgren Memorial Award!

Kitty Crowther är en ovanligt ung pristagare, född 1970, som får ta emot prissumman på fem miljoner kronor. Hon är född i Bryssel och har en svensk mamma och brittisk pappa.
Juryn motiverar valet med att Kitty Crowther är en ”linjens och stämningens mästare”. I motiveringen sägs bland annat att hon förvaltar och förnyar bilderboksberättandet, och håller dörren mellan fantasi och verklighet öppen.
Läs mer på http://www.alma.se/

måndag 22 mars 2010

Gratis nöje i vår natur!

2010 är året FN utlyst som det Internationella året för Biologisk Mångfald. Det finns många skäl att bevara biologisk mångfald som vi alla har ansvar att förvalta och lämna vidare till kommande generationer. Biologisk mångfald är förutsättningen för fungerande ekosystem.

Att värna om vår natur är viktigt ur många aspekter. Dels för att naturens produkter kan användas till nya mediciner, mat och industriprodukter mm. Men också för att naturen är en del av vårt kulturarv och en viktig ingrediens i det vi kallar livskvalité. Där hämtar vi energi, inspiration och lugn.

Vi uppmärksammar mångfaldsåret med ett stort antal naturutflykter i länets alla kommuner. Nu när man kan ana våren har vi glädjen att lansera en liten skrift som som presenterar en mängd skiftande aktiviteter - orrspel i gryningen, vår- och höstfågelutflykter, salamandrarnas lek i skymningen, blomstervandringar, fladdermöss i sommarnatten, slåttergillen, vandringar i uråldrig bokskog , på färska brandfält och bland jätteekar, skogens dag, svamputflykter på ängar och i skog, stora musslor i rinnande vattendrag, vilda bin, dagens- och nattens fjärilar och speciellt för barnen finns småkrypssafari och mulle i mullekojan.

Du kan ladda hem skriften som du finner här; http://www.lansstyrelsen.se/kronoberg/Pressrum/Nyheter/2010/mangfaldsaret.htm

Välkommen ut i vår spännande natur!

söndag 21 mars 2010

En vecka med Smålandsfokus


Vecka 12 - Astrid Lindgren, ostkaka, invigning och Earth Hour med ”mörkläggning” av Residenset

Veckorna rusar fram och helgerna försvinner i en hast, nästan lika snabbt som snön. Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat tro att snötäcket kunde minska med över 60 cm på en vecka. Men det är fakta och även om det fortfarande är vitt njuter jag av att återigen kunna skymta trädgårdens former. Med helgens skörd av blåbärsris och körsbärskvistar tar jag med en del av våren och Solliden in i Residenset ; )!

Kommande vecka blir minst sagt intensiv och omväxlande. På måndag deltar jag i mötet med biståndsminister Gunilla Carlsson som kommer till Växjö och på onsdag är det sydlänsmöte i Halland för länsledningarna. Samma kväll åker jag vidare till Astrid Lindgrens Näsför att ta emot ALMA-juryn som dagen efter tillkännager årets pristagare av världens största litteraturpris med barn som förtecken. Priset delas årligen ut som en hyllning till Astrid Lindgren.

Onsdagen går i ostkakans tecken då föreningen håller årsstämma på Residenset i Växjö. På torsdag ska årets UF-företagare koras och jag kommer att ägna dagen åt juryarbete, lika festligt blir det säkert dagen efter då Bryggerimuseét i Skruv ska invigas – där har vi på Länsstyrelsen haft ett finger med i spelet och jag har lovat klippa bandet.

Arbetsveckan fortsätter hela helgen med årsmöte för föreningen Norden på lördag, medverkan i Earth Hour på kvällen och framtidsdiskussioner på Asa Herrgård söndag förmiddag. Sedan är det dags för en ny vecka……igen!

Det detaljerade schemat hittar du på Länsstyrelsens hemsida i mitt veckobrev.

Att ibland ändra åsikt skiljer den vise från den envise!

lördag 20 mars 2010

Den sköra infrastrukturen

Fungerande kommunikationer är en förutsättning för en fungerande vardag. Speciellt viktigt är det för oss som ligger en bit från allfartsvägen. Vinterns problem med tågtrafiken har fått stora konsekvenser för samhället och lika illa kan det bli när fast telefoni byts ut mot mobil i en geografi där det är långt kvar till "bredband åt alla". Utan tillgång till moderna kommunikationer har vi svårt att behålla en positiv utveckling.

Länsstyrelsen och Regionförbundet arbetar aktivt med utredning hur vi, som mellanhänder till regering och jordbruksverk, bättre kan bistå kommuner och sockenföreningar med delfinansiering.

Och när det gäller tågtrafiken har min kollega i Stockholms Län, landshövding Per Unckel, fått regeringens uppdrag att utreda den samlade hanteringen av vinterns störningar i järnvägstrafiken. Han ska ge förslag till åtgärder för att förbättra beredskapen inom transportsystemet som helhet vid liknande väderrelaterade situationer. En utredning som jag säkert inte är ensam om att välkomna, uppdraget ska redovisas senast den 15 oktober 2010.

fredag 19 mars 2010

God folkhälsa ökar länets attraktionskraft

Vårt län kan ur flera perspektiv karaktäriseras av en god välfärd och god hälsa, även om det finns skillnader mellan kommunerna och mellan olika grupper av befolkningen. En god folkhälsa är viktigt för den enskilde och för länet som helhet.

I vårt folkhälsouppdrag ingår att coacha kommuner och samordna olika typer av insatser för mindre alkohol- och tobakskonsumtion. Vi arbetar bland annat med Det goda föräldraskapet, Stökfritt, Trafiknykter Kronoberg, Dopingfritt och Stökfritt.

Igår hade vi besök av Folhälsoinstitutet, som är vår "tillsynsmyndighet", och det är kul att vi trots att vi är ett litet län med begränsade resurser får beröm för att vi gör så mycket och så väl strukturerat. Det hindrar dock inte att vi har en hel del vi behöver arbeta mer med. Ett bra verktyg kommer den gemensamma folkhälsokartläggningen, som genomförs i samverkan mellan Regionförbundet, Länsstyrelsen och Landstinget, att bli. Likaså kommer den nya funktionen för social hållbarhet på Länsstyrelsen att underlätta samordning av resurserna för folkhälsa, jämställdhet och integration.

torsdag 18 mars 2010

Energikick!

Varje vår och varje höst slår vi upp Residensportarna till öppet hus för föreningar. I går kväll fylldes de vackra salongerna med ett 70-tal gäster från Pensionärsuniversitetet och FK Puls. Intresset för dessa kvällar är stort och de brukar ge mycket enerigi tillbaka. Det är kul att få berätta vad Länsstyrelsen gör och vad rollen som landshövding innebär. Särskilt kul är det med efterföljande diskussionerna, som visar att det finns ett stort intresse och engagemang i de frågor vi har ansvar för.

Är du eller din förening intresserad att besöka oss? Hör av dig till min kollega gunilla.claesson@lansstyrelsen.se så berättar hon när nästa öppet hus för föreninger äger rum. Du kan också passa på att komma till vårt Öppna Hus på Länsstyrelsen den 23-24 april. Då bjuder vi på en massa bra information och när- och kravproducerat fika och soppa!

tisdag 16 mars 2010

Växjö Europas grönaste stad! Småland den grönaste regionen?

Finanskris och klimatkris har blottat våra utmaningar och skapar samtidigt nya möjligheter. Den som förmår se förändringarna och agera kan också bli vinnare.

Det nygamla näringslivet är klimatsmart och kan ge helt nya affärschanser, inte bara i traditionella miljöteknikföretag. I en region där "huvudstaden" Växjö är Europas grönaste stad ter det sig naturligt att ta vara på de nya affärschanserna där tillväxt och hållbar utveckling går hand i hand. Därför samlade vi i går företag, politiker och organisationer på Residenset för att diskutera bildandet av Klimatcentrum. Tanken är att det ska bli ett "handelshus" för miljö- och klimateffektiva systemlösningar. Klimateffektiva produkter, system och tillverkningsprocesser kommer att ge konkurrensfördelar och vi har bestämt oss för att satsa. Visionen är att inom en snar framtid sätta "spaden" i backen för den nya organisationen. Mer info får du om du följer min blogg.

söndag 14 mars 2010

Klimatcentrum, folkhälsa, kreativa näringar och viltförvaltningsdelegation

Våren på väg?
Trots att snötäcket hemma i skogen fortfarande är över 80 cm djupt börjar vårkänslorna att infinna sig. Takdropp, fågelkvitter och stora syrenknoppar är tydliga vårtecken, även om det tar ett tag till innan det är dags att ta fram räfsa och sekatör.

Diversifierat uppdrag
Sedan ett år tillbaka träffas Regionförbundets och Länsstyrelsen ledning med jämna mellanrum. På måndag är det dags igen och den här gången kommer även våra projektmedelshandläggare att delta. Ett gott samarbete mellan staten, regionen och näringslivet tror jag är avgörande om vi ska lyckas få till en hållbar utveckling. Det kommer även mötet på måndag kväll att handla om. Då vi ska diskutera den framtida organisationen kring Klimatcentrum. Jag är oerhört glad att verka i en region där samverkan och samsynen om en gemensam agenda genomsyrar arbetet, det bådar gott för framtiden.


Tillväxt och samverkan
Efter en avstickare till Stockholm och arbetsmiddag med statssekreterare Jöran Hägglund och en handfull handplockade näringslivschefer, fortsätter det regionala arbetet på onsdag. Då träffas statliga myndighetschefer för att prata just om samverkan och inte minst om en gemensam agenda när det gäller att fånga upp arbetssökande. Vi har ett stort ansvar som statliga företrädare att ge plats till människor som står utanför arbetsmarknaden.

Vid torsdagens frukostmöte med Framtid Kronoberg lyfts de kreativa näringarna fram som en del av tillväxtmaskineriet. Direkt efter det mötet tar vi emot representanter från Folkhälsoinstitutet för att diskutera samarbetsformer för ett strategiskt folkhälsoarbete.

Vecka 11 avslutas med kick-off för den alldeles nya Viltförvaltningsdelegationen.

Chanser kommer sällan av en slump – de skapas!

fredag 12 mars 2010

Städning med uppvaknande

Har tagit ett krafttag och städat undan gamla pappershögar och hittade ett ark med några tänkvärda rader, författade av Claes Eriksson, revymakare.

Det är jag som bestämmer. Det är inte ödet. Det är inte staten.
Det är jag. Jag kan inte komma undan det ansvaret.
Jag kan inte skylla ifrån mig. Jag kan inte påstå att
någon annan bestämmer. Hela tiden. Jag bestämmer över mitt liv.
Jag kan inte smita undan ansvaret. Hopp eller hopplöshet?
Förlåtelse eller hämnd? Det är jag som bestämmer.
Man kan inte hämnas fram en bättre värld.
Inte hoppas fram en bättre värld. Eller förlåta fram en.
Men man kan komma överens. Man kan bestämma
att man ska genomföra det överenskomna.
Och det är jag som bestämmer. Det är jag som bestämmer
om jag ska komma överens. Ingen annan.
Så jag kan inte skylla ifrån mig. Jag kan inte skylla ifrån mig
när vi inte kan komma överens. Det är mitt fel. Också.

Tänkvärda ord eller hur?!

Med detta önskar jag god helg!

torsdag 11 mars 2010

Värdefulla diskussioner på insynsrådets möte

Länsstyrelsens insynsråd, som är ett värdefullt bollplank, träffas fyra gånger per år. Denna vecka har årets första möte hållits.Våra många politikområden gör det inte alldeles enkelt för ledamöterna att hänga med i verksamheten, därför brukar vi inleda med en kort redogörelse för det som hänt sedan sist. Den här gången gav vi en inblick bland annat i;

Hur djurskyddsarbetet fortskrider
Hur vi hanterar att ta emot 25 praktikanter enligt arbetsförmedlingens projekt Lyft
Hur vi tänkt oss organisera det nya uppdraget att leda länets Viltförvaltningsdelegation
Hur vi tillsammans med Statens Fastighetsverk, Alvesta och Växjö Kommun satsar på Huseby
Hur vi genom en sofistikerad enkät spridit kunskap om trafficing samtidigt som vi själva fått
kunskap om det förekommer i vårt län – rapporten offentliggör vi i april

Förutom detta och sedvanliga information om ekonomi och organisation berättade vi om den brukarundersökning som vi tillsammans med 8 andra Länsstyrelser genomfört. Undersökningen ger oss godkänt, men vi har en del att arbeta med. Därför har vi bland annat startat ett projekt för att förkorta den delen av handläggningsprocessen som ligger på oss. Att systematisera förbättringsarbetet är också något vi fokuserar på. Först ut är målet sopa framför egen dörr genom att bli miljödiplomerade. Innan det var dags att avsluta mötet redovisade Länsantikvarie Heidi Vassi om Kulturstrategi för Kronobergs Län.

Är du mer intresserad av vad vi gör? Välkommen till vårt Öppna Hus den 23 och 24 april! Läs mer om evenemanget och vad vi bjuder på på www.lansstyrelsen@kronoberg.se.

onsdag 10 mars 2010

Stolt, glad och imponerad!

PM&Vänner prisas återigen - stort, stort GRATTIS!

Enligt "White Guide" är matupplevelsen på PM Sveriges bästa! Motiveringen lyder; "PM står för det bästa och mest nyskapande, en genuin matlagning med svenska rötter".

Jag är inte förvånad, tiden var mogen. Nästa steg måste bli en stjärna * i Guide Michelin även om jag vet att man bara testar restauranger i städer med över 500 000 invånare. Desto mer spännande utmaning som går till både till PM och Kommunen ;)!

Grattis till oss alla nu när Småland med Kosta Boda Art Hotel och Den Småländska Kolonini Jönköping etablerat sig i restaurangtoppen. Det bådar gott inför framtida satsningar på besöksnäringen.

tisdag 9 mars 2010

Framtidens konsumtion är grön

Som klimatidol ställs man inför ständigt nya utmaningar. Efter inspirationsseminarium på Biblioteket i går kväll, dit även allmänheten var inbjuden, fick vi vår nya utmaning. Handla grönt!

Under tiden 8 – 21 mars ska vi fundera över hur hållbart vi konsumerar och värdera allt vi handlar och ställa oss frågan hur nödvändiga de är egentligen. De efterföljande två veckorna har vi totalt köpstopp förutom mat, medicin eller annat absolut nödvändigt.

För min del började den här utmaningen inte särskilt bra, om det inte är så att tulpaner och pärlhyacinter hör till grön konsumtion ;). Jag längtar efter våren och har planerat att förgylla vårt hem i Residenset med lite vårblomster.

I morgon är det torgdag och jag har just bestämt mig för att det här faktiskt är nödvändig konsumtion. Men jag lovar leta efter närodlat!

För egen inspiration tycker jag du ska klicka in dig på http://www.vaxjo.se/ och vidare till klimatidolerna.

söndag 7 mars 2010

Vecka 10 - Från full fart i backen till full fart på Länsstyrelsen!

Efter en riktigt skön semestervecka, och faktiskt den första ledigheten utan mediaintervjuer sedan jag tillträdde som Landshövding, är jag tillbaka i länet.

Kalendern är som vanligt ganska fullspäckad och veckan inleds med ledningsmöte och årets första insynsråd. På kvällen är det åter dags för oss klimatidoler att coachas för nya utmaningar. Kan meddela att ecodriving-utbildningen, som jag genomförde den 26 februari, gav blodad tand. Jag trodde inte det var möjligt att med lite tankearbete och lite teknik gick att sänka förbrukningen så mycket som jag lyckades med – 14,5% samtidigt som hastigheten ökade med 2 km/h. Imponerande, nu gäller det att fortsätta öva och förändra beteendet även till vardags.

Tisdag eftermiddag har vi bjudit in aktörer, näringslivsrepresentanter och ambassadörer för kick-off inför den nya satsningen på kvinnors företagande. Länsstyrelsen har fått ytterligare 1 600 000 för att stimulera kvinnor som driver företag eller som står på tröskeln att starta.

Onsdagen följer samma spår, då ett femtiotal kvinnor träffas på Residenset för workshops och erfarenhetsutbyte i bla kommunikation och beslutsmässighet.

Torsdagen blir en lång arbetsdag, som börjar med möte på IVA och diskussioner kring de regionala innovationsdialogerna, på eftermiddagen är det Landshövdingemöte på Rosenbad och på kvällen håller Regionförbundet, med anledning av medverkan i Världsutställningen i Shanghai, ett Kinaseminarium på Residenset. Jag hoppas kommunikationerna fungerar så att jag kan delta även där.

Veckans sista dag är det dags att överlämna Swentecs delbetänkande om en effektivare statlig struktur för svenska miljöteknikföretag. I arbetet har en mängd representanter från näringslivet och offentliga aktörer och myndigheter medverkat och helt klart står att en mer prestigelös koordinering behövs.

Om du vill ha en bättre morgondag
– förbered dig idag!

måndag 1 mars 2010

Vecka 9 – snö, snö och mera snö

Ja, inte trodde jag att jag skulle längta efter skidsemester och mer snö ett år som detta. Men det går inte att komma ifrån att just vintersemester är något speciellt. Vecka 9 njuter vi av Trysils backar och blogginläggen blir ytterst sporadiska.