torsdag 29 juli 2010

Värdefulla Kinakontakter


Gamla vänner ska man vara rädd om! Jag har precis avslutat ett förmöte med Centec (Center for Environmental Technology), inför region Småland/Blekinges planerade Shanghaibesök i höst.

Centec är en del av den svenska ambassaden i Peking och startade sin verksamhet 2006 för att ta vara på den kinesiska marknaden - med fantastiska möjligheter - och speciella förutsättningar. Centecs uppdrag är att öppna dörrar för svenska företag inom miljöteknik i Kina och vill du veta mer om aktiviteter inom området energi-, miljöteknik och hållbar stadsutveckling kan du klicka dig vidare till ambassadens websida www.swedenabroad.com.

Tony Clark, som är ansvarig för centret, känner jag sedan många år tillbaka och under trevliga former träffades vi under onsdagen och torsdagen tillsammans med Regionförbundet Södra Småland. Syftet var att informera honom och hans kollega Yu Ping om våra planerade aktiviteter. Samtidigt vill vi ta del av hans erfarenheter och kunskap om den kinesiska kulturen och marknaden för att få maximal valuta för investeringen vi gör i samband med resorna till Kina. Vi kommer ha tät kontakt med centret och de kommer att bidra till att rätt personer, företag, myndigheter kommer till våra VIP-dagar i den svenska paviljongen. De kommer också att vara behjälpliga i programmet för den svenska delegationen.

Småland/Blekinges avsikt med engagemanget för Kina är naturligtvis att skapa långvariga och bra kontakter för näringslivet, för myndigheterna och för akademien. Vi har mycket att lära ut och en del att lära. Under OS öppnade Kina upp sina dörrar och vi fick en möjlighet att lära känna Kina, under världsutställningen får Kina möjlighet att lära känna västerlandet.
Nu kommer vår resa inte enbart att gå till Expo, planerna är att ge deltagarna i resan så mycket kunskap och information som möjligt om det Kina som snabbt växer fram. Kina ger oss nya möjligheter på många plan, men vi ska också vara medvetna om utmaningarna och riskerna. Med kunskap på alla nivåer inom samhället blir det lättare att möta både efterfrågan konkurrensen som den växande kinesiska ekonomin innebär. Vi är ett litet land och kan lätt bli omsprungna, men litenheten är också en fördel – vi är små flexibla och har ett mycket gott rykte i Kina. Vi kan med vår syn på mänskliga rättigheter och kunskap om hållbar utveckling vara en liten, liten del av lösningen på Kinas alla utmaningar.

onsdag 28 juli 2010

Samordningsuppdraget utreds

Arbetssätter att regionalt samordna insatserna under lågkonjunkturen och finanskrisen kommer att följas upp. Regeringens initiativ att uppdra åt regionförbundens ordförande och landshövdingar att samordna resurser och aktörer på lokal och regional nivå har uppmärksammats, inte minst av OECD. Statskontoret har fått uppdraget att följa upp arbetssättet och ska redovisa en samlad bild av hur arbetet i länen genomförts, vilka aktörer som deltagit och vilka roller aktörerna haft.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast den 31 maj 2011 och ska även innehålla erfarenheter och resultat från arbetssättet med särskilt fokus på samverkan och samordning av resurser, nationellt, regionalt och lokalt.

I samband med att den värsta krisen lagt sig gjorde vi i vårt län, i vår region under våren 2010 en egen utredning hur samverkansarbetet upplevts av företag och myndigheter. Svaren i enkäten är samstämmiga - arbetssättet har varit lyckat och en önskan om fortsatt samarbete är genomgående kommentarer. Oavsett ett formellt uppdrag eller inte kommer samverkan mellan Regionförbundet och Länsstyrelsen att fortsätta. Den 2 september bjuder vi in till det första regionala rådet, som är fortsättningen av arbetet som startade i Framtid Kronoberg.

I uppdraget med uppföljning av varselsamordningsarbetet kommer vi naturligtvis att dela med oss av våra lärdomar. Alla samordnare är dessutom inbjudna till statssekreterare Jöran Hägglund den 17 augusti för erfarenhetsutbyte.

tisdag 27 juli 2010

Tackbrev från Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson

Under året har alla län genomfört länsdialoger kring ANTD som varit forum för erfarenhets- och informationsutbyte mellan lokala, regionala och nationella nivån. Regeringen har de senaste åren satsat en dryg miljard på förebyggande arbete inom området alkohol, narkotika, doping och tobak. Ett effektivt och förebyggande arbete förutsätter samverkan mellan olika aktörer och ska grundas på kunskap och fungerande metoder. Syftet med länsdialogerna har varit att dela erfarenheter och ge information. Landets länsstyrelser har genom länssamordnarna haft en viktig roll och för det arbetet tackar nu regeringen genom Äldre- och folkhälsominister Maria Larssons varma tack. Det känns bra och sporrar naturligtvis till fortsatta insatser. Är du intresserad av vårt förebyggande arbete kan du klicka dig in på www.lansstyrelsen.se/kronoberg/amnen/Social_hallbarhet/alkohol_o_drog/.

fredag 23 juli 2010

Sommartips – solskenskaka med lavendel

Lavendeln står i full blom och i de himmelsblå rabatterna samsas fjärilar, humlor o bin. Det är svårt att gå förbi utan att stryka buskarna med handen. Det doftar sommar och mormors linneskåp.

Har du testat lavendel som smaksättare? Om inte kommer här sommarens favoritrecept;
Solskenskaka med lavendel

100 g smält smör
3 ägg som vispas kraftigt med 2 dl strösocker
Rör ner skalet av 1 apelsin, 1 msk lavendelblommor, 2,5 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver.
Häll smeten i en bröad form, grädda i 175 grader i 10 min – ta ut strö på 2 dl pärlsocker eller rårörssocker - grädda ytterligare 30 min. Låt svalna. Garnera med lavendelkvistar:

onsdag 21 juli 2010

Sverige - det nya matlandet


Ja, den visionen lanserade jordbruksminister Eskil Erlandsson någon gång på hösten 2008. Sedan dess har de svenska mattraditionerna och den lokala förankringen hamnat högt upp på agendan både lokalt, regionalt och nationellt.


Vi på Länsstyrelsen gör vad vi kan för att visionen om en livskraftig landsbygd med växande företag ska bli verklighet. Under hösten har vi flera lite större aktiviteter tillsammans med representanter för landsbygden, Destination Småland och Regionförbundet. De strategiska mötena handlar om både it-infrastruktur, lanthandelns utveckling, turism och lokalproducerad mat.


Kul är det att den småländska strävsamheten och profilieringen uppmärksammans i många olika sammanhang - inte minst tack vare Per Bengtsson med personal. Har du inte redan läst artikeln i Svenska Dagbladet från den 16 juli rekommenderar jag dig att klicka in på länkten.
Där kan du läsa om det spännande och innovativa ostprojektet som PM&Vänner med Per Bengtsson i spetsen initierat. En ost gjord från bara en kossas mjölk väcker uppmärksamhet. Det har vi egen erfarenhet av från jordbruksministermötet då alla EU-länders jordbruksministrar fachinerades av just Single Cow milk cheese.


Det småskaliga, närproducerade och det småländksa har framtiden för sig, det är jag fast övertygad om och vi kommer från Länsstyrelsen att hjälpa till så mycket vi kan.

fredag 16 juli 2010

Vårt smultronställe - en skön kontrast till det vackra Residenset

Jag har världens roligaste jobb, för att behålla energin och hålla ångan uppe behöver batterierna laddas. Det gör jag ett par veckor framöver. Vecka 28, 29, 30 och 31 är länsrådet Lennart Johansson min ställföreträdare. Jag kommer att till och från vara uppkopplad och läsa/svara på mail och bloggen kanske får ett och annat inlägg.

Njut av den underbara svenska sommaren!



tisdag 13 juli 2010

Sommar, sol och lata dagar


Veckorna 28 – 31 har jag, med några undantag, semester

Sommarsemestern närmar sig med stormsteg, men innan det är dags för hängmattan ska jag sammanfatta mina intryck från Almedalen och dra nytta av inspirationen och kontakterna inför höstens strategiska samtal och utvecklingsdialoger. Du som vill läsa mer om mina upplevelser av Almedalen detta år hittar dokumentation från en del av alla seminarier jag medverkade eller deltog i på http://www.landshovdingkronoberg.blogspot.com/ .

Även om hösten ligger långt fram i tiden börjar den planeringsmässigt redan att ta form och jag kan lova att det blir en spännande början.

Redan i augusti är det dags för en fösta partnerskapsresa till Suzhou tillsammans med Regionförbundet och Växjö Kommun, strax därefter har vi bjudit in till en nationell kick- off för regelförenklingsuppdraget. I september äger det första mötet för Regionala rådet rum (uppväxlingen av arbetet som startade i Framtid Kronoberg). Tätt därefter följer ;

Landsbygdsutveckling med samtal hur lanthandeln kan bli en tillväxtmotor, it-infrastruktur och de olika teknikerna – vad är mest optimalt att satsa på i länets olika delar, lokalproducerad lokalproducerad mat – hur får vi fler producenter att våga vilja växa?
Jämställdhetsintegrering där vi under hösten/vintern hoppas locka Pär Lärkeryd, vd för Indexator i Vindeln, som med siffror kan visa nyttan av jämställdhetsintegrering
Smålands största designmingel till vilket vi även hoppas få knyta våra nya gotländska kontakter
Klimatanpassning – diskussion hur anpassningsarbetet ska bedrivas
Kina – hur kan vårt småskaliga näringsliv dra nytta av utvecklingen i Asien
Infrastrukturseminarium på Residenset med Länsstyrelserna och Regionförbunden i sydöstra Sverige
Naturvårdsverkets årliga konferens där vi medverkar

Ja, det var några smakprov på allt vad hösten har att erbjuda. Men innan dess är det semester med en blandning av trädgårdsarbete, hängmatta och bus med lilla barnbarnet som gäller – helt enkelt att njuta av vardag på landet.

Önskar dig en riktigt fin sommar!

Att vara nöjd med det man har är den största och säkraste av tillgångar

söndag 11 juli 2010

Kan svensk miljöteknik rädda världen?


Med den rubriken bjöd Swentec, under min sista dag i Almedalen, till debatt om miljöteknik och möjligheterna för Sverige. Det är ett vågspel att bjuda in stort under Almedalsveckan, det är många evenemang att slåss mot och även med bra teman kan det vara svårt att locka besökare. Det hade vi inte behövt oroa oss för. Swentecseminariet lockade nästan 150 personer och den delen av Residensträdgården vi blivit tilldelade var fullsatt till sista plats.
Debatten med bla Ola Alterå och Maria Wetterstrand blev mycket lyckad med konstruktiva diskussioner blocken emellan. Inspelen från publiken visar att svensk miljöteknik har en given plats på världskartan men att mycket fortfarande behöver göras för Sverige ska få en drivande roll. Myndigheter och organisationer måste bli bättre på att samverka, vi behöver samlas kring den gemensamma visionen, politiken behöver visa mod och ett tydligt ledarskap och företagen, som ofta är små eller mycket små, behöver å sin sida samverka för att kunna slåss med de stora konkurrenterna.

Swentecs uppdrag, att ta fram förslag på en effektiv struktur för att underlätta för företagen att växa, ska lämnas till regeringen före den 31/12 2010. Om det blir något fortsatt uppdrag för Swentec vet vi ännu inte, men oavsett det och för att inte tappa fart och engagemang träffades en mindre grupp av ”främjarna” i går kväll för att bilda en strategisk allians. Under hösten kommer den här gruppen att genomföra ett par pilotprojekt där små miljöteknikföretag ingår och där myndigheterna i praktiken får visa prov på hur samverkan kan göra skillnad. Målet är naturligtvis att öka försäljningen i de företag som ingår i pilotstudien. Vi hoppas kunna visa på hur riktig samverkan myndigheterna emellan kan göra skillnad för företagen – med befintliga uppdrag och medel. Resultatet kommer att redovisas i slutrapporten till regeringen. Följ Swentecs uppdrag och arbete på http://www.swentec.se/.

fredag 9 juli 2010

Småland och Gotland i designsamarbete?





Ja, det kan bli verklighet efter gårdagens designdiskussioner i Almedalen. Möbelriket bjöd in till en heldag i GRASPs vackra trädgård invid domkyrkan. De tre mötena hade olika inriktning men med design som gemensam nämnare - frukostssamtal med Småland/Gotland-samverkan kring design som tema, lunchdiskussion huruvida design är en tillväxtfaktor för företag och regioner och kvällsmingel där den viktiga frågan om ungdomsarbetslöshet och kompetensförsörjning i träbranschen engagerade.



Att design är en viktig fråga för tillväxt, omställning och förnyelse visar det stora intresset från både formgivare, industrin och det offentliga. God samverkan bygger på god kännedom och flera poängterade de informella mötesplatsernas betydelse. Smålands största designmingel som vi varje höst bjuder in till på Residenset i Växjö lyftes som ett gott exempel. För att visa att vi menar allvar med samverkan över våra landskapsgränser passade jag på att bjuda in den gotländska publiken till höstens evenemang den 10 november. Dessutom har Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård och jag börjat diskutera hur vi kan underlätta samarbetet mellan Gotland och Småland i de viktiga design och innovationsfrågorna.

torsdag 8 juli 2010

Blocköverskridande diskussioner om innovationens betydelse


Fullsatt hus när de båda blocken diskuterade entreprenörskap o innovation

När vi för tio månader sedan startade projektet ”Innovation för tillväxt” var ett av delmålen att få upp innovationsbegreppet på den politiska agendan. Sverige står inför stora utmaningar och omställning kräver förnyelse och innovativa lösningar. Ska vi klara konkurrensen och inte bli utkonkurrerade av hungriga utvecklingsländer måste vi ta utmaningarna på allvar och skapa en god miljö för entreprenörskap och ett positivt innovationsklimat. Vi behöver fler växande företag, vi behöver fler modiga entreprenörer och vi behöver en politik som bejakar förnyelse. Då måste man prestigelöst våga ifrågasätta nuvarande system och vara öppen för nya idéer som främjar innovationer.

Att frågan är högaktuell och att den berör visade det enorma intresset för onsdagseftermiddagens innovationsseminarium i Almedalen. Styrgruppen för projektet Innovation för Tillväxt hade vid kick-offen i oktober 2009 som mål att den viktiga innovationsfrågan skulle synas tydligt i valrörelsen. Det målet har vi nått, det visar inte minst dagens ”duell” mellan alliansen och de rödgröna. Och frågan är angelägen för många, det visade den totalt fullsatta lokalen, där över 200 personer trängdes om utrymmet.

Slutsatserna efter seminariet är att alla partier har innovationsfrågan på sin agenda och att vi faktiskt har ett embryo till en gemensam vision. Kan vi dessutom få till ett prestigelöst och blocköverskridande samarbete är Sverige ordentligt med i matchen. Dagens diskussion ger hopp och bådar gott för framtiden om det som lovades också omsättas i handling och åtgärder efter valet. Det är bara att lyckönska partierna och alla oss andra att frågan tas på största allvar.

onsdag 7 juli 2010

Jämställdhetsintegrering

Det är kul att konstatera att även Gotlands Landshövding öppnar upp Residenset och Residensträdgården som mötesplats - själv har jag deltagit i ett par seminarier i trädgården. I måndags handlade det om Innovation för Tillväxt, idag om Jämställdhetsintegrering och i morgon har Swentec sin dag just i Residensträdgården.

Vid dagen seminarium kring jämställdhetsintegrering var trädgården fylld till bredden. En fråga som berör och intresserar - lite synd dock att det mest var kvinnor i publiken. Jämställdhet berör oss alla och dagens redovisning av en forskarrapport ger vid handen att vi har en del att jobba med. De gamla lite konservativa strukturerna inbjuder inte till nytänk. Modiga män och modiga kvinnor måste gå i bräschen och visa hur jämställdhet skapar mervärden. Ett mycket gott exempel är Pär Lärkeryd för. Pär är vd för en medelstor versktadsindustri i Vindeln och berättade under seminariet hur han ser att jämställdheten har stärkt företagets konkurrenskraft. Just den typen av expempel tror jag, tillsammans med en allmänn medvetenhet om hur viktig mångfaldsfrågan är, kan bryta de gamla mönstren.

Jag fick en liten pratstund med Pär, som jag känner sedan tiden i Teknikföretagen, och har vi lite tur kommer han till något av våra strategiska samtal under hösten/våren. Han kan ge stuns i den viktiga diskussionen och det i vissa lägen banbrytande arbetet.

Fånga ungdomarna!


Företag som insett värdet att ta en aktiv roll i kampen mot ungdomsarbetslösheten - Swedbank, PEAB, Systembolaget och ICA


En glad generaldirektör som tillsammans med de medverkande företagen bestämde att halvera ungdomsarbetslösheten inom 3 år

Swedbank och en handfull privata företag tog under seminariet Unga Jobb Arbetsförmedlingens generaldirektör i hand på att halvera ungdomsarbetslösheten på 3 år! Ett tufft mål som kräver samverkan.

Ungdomarnas situation angår oss alla, det slog vi på Länsstyrelsen fast redan för ett år sedan då vi antog en konkret policy för ungdomspraktik på myndigheten. Frågan är högaktuell och akut - det är våra barn , det är våra nya medarbetare, våra nya kunder/brukare det handlar om. Morgondagens arbetskraft förtjänar att bli synliga och efterfrågade.

Swedbank har med sitt projekt Unga Jobb, initierat av ledningen och förankrat i organisationen, på mindre än 9 månader skapat möjlighet för 1000 ungdomar att visa vad man går för. Genom att lyfta fram detta goda exempel tillsammans med andra privata initiativ ville man på det fullsatta seminariet på Wisby Hotell inspirera fler att gå i samma fotspår.

Den 1 september tar vi på Länsstyrelsen tillsamans med Swedbank det första steget mot en gemensam aktivitet för att öka det privata näringslivets intresse att ta emot ungdomar som praktikanter. Vi har ett gemensamt ansvar och om det och hur man gör i praktiken ska vi prata om när vi träffas på Residenset. Intresserad att veta mer? Då kan du maila mig direkt - kristina.alser@lansstyrelsen.se.

Bredband och digital telefoni på landsbygden

Almedalen är inte bara fyllt av seminarier - här kan man med kort varsel träffa personer som det i normala fall kan ta veckor innan man når på telefon. Idag har jag haft flera sådana möten och ett av dom var med affärsområdeschefen för Telenor.

Bredband och digital telefoni på landsbygden är en högaktuell fråga i vårt län. Ska vi kunna attrahera fler att flytta ut på landsbygden är den digitala infrastrukturen en oerhört viktig faktor. Under året har vi tillsammans med Regionförbundet genomfört ett antal strategiska samtal om bredband på landsbygden. Det är en inte alldeles okomplicerad fråga - kostsam, vilken teknik ska användas och vem ska ta ledartröjan. Efter dagens möte har jag fått med mig lite nya insikter och exempel både på lycka och mindre lyckade satsningar. Helt klart står att det vi diskuterade på senaste mötet för bara några veckor sedan är att vi borde ha en någorlunda gemensam syn i länet på vart vi vill nå och hur mycket hög täckning får/kan kosta. Kanske är kombinationen fiber och 4 G en framkomlig väg? Frågan lever och vi (Regionförbundet och Länsstyrelsen) återkommer med mer om detta efter semestern.

tisdag 6 juli 2010

Småföretagsfokus i Almedalen




Almedsveckan erbjuder seminarier, möten och erfarenhetsutbyte i samhällsviktiga frågor. Det som från början var en ren politikervecka har blivit en enda stor mötesplats för alla med intresse av utveckling och förändring.

De seminarier jag hitintills deltagit i har hållit mycket hög kvalité och skapat bra och inspirerande samtal i högaktuella ämnen. "Exportfrämjarfamiljen" med Exportrådet, Exportkreditnämnden och Almi arrangerade på måndagsförmiddagen ett seminarium tillsammans med Företagarna. Man försökte bringa klarhet i vem som gör vad och när för att hjälpa små och medelstora företag ut i Världen.
Det är bra att man samarbetar, men om politiken menar allvar med att underlätta internationaliseringsprocessen för de mindre företagen räcker det inte med samverkan. Regleverket och systemstrukturen behöver ses över och behovsanpassas. Tillväxt skapar välfärd och tillväxt skapas av modiga och riskvilliga entreprenörer. Under seminariet upplevde jag att vi står kvar på nästan samma ställe som för fem år sedan - många aktörer som vill väl, men ingen som har mandatet att leda förändringen som behövs. Handelsminister Ewa Björling deltog i mötet och diskussionen som följde efter mötet ger hopp och redan på torsdag denna vecka samlas några av oss som deltog i mötet för att få en förstahandsinformation om Exportrådets nya organisation. En organisation för att möta de mindre företagens behov. Mycket intressant!

måndag 5 juli 2010

Almedalen 2010

Moderaterna inledde Almedalsveckan och om det var dom eller vädret som lockade rekordmånga får andra bedöma!


Nyfiken, samhällsengagerad och intresserad att påverka? Då är Almedalen just denna vecka något jag varmt kan rekommendera!

Sommarsemestern närmar sig med stormsteg, men innan det är dags för hängmattan har jag en fulltecknad Almedalsvecka framför mig. Den innehåller allt från design, djurskydd, hälsa, miljö till innovationer och utrikeshandel. Det har inte varit lätt att välja bland de 1400 seminarierna, men jag tycker jag fått en bra blandning av länsstyrelseintressanta föredrag, inspirationsseminarier som har fokus på regionala utvecklingsfrågor och personliga möten med bra kontakter.

Första seminariet på måndag morgon är med handelsminister Ewa Björling, Exportådet, Swedfund och Exportkreditnämnden - ”Småföretagens handel med utlandet”, eftermiddagen är vikt åt IVA och projektet Innovation för tillväxt. Tisdagen ägnar jag åt ungdomsarbetslöshet och Swedbanks seminarium där de delar med sig av erfarenheter av sitt engagemanget att fånga ungdomar. I samband med det seminariet har jag också stämt träff med Svenskt Näringslivs nya ordförande Kennet Bengtsson för att diskutera lanthandelns framtid. Kennet Bengtsson är förutom ordförande i Svenskt Näringsliv även koncernchef för ICA och vi ska bla diskutera hans medverkan i paneldebatten och det strategiska samtalet kring lanthandeln som tillväxtmotor för landsbygden den 2 november. Teknikföretagen är naturligtvis också på plats och tisdag eftermiddag ägnar jag åt dem.

På onsdag morgon träffar jag Telenors affärsområdeschef för att diskutera digital telefoni på landsbygden i vårt län och på eftermiddagen står det återigen innovationer på dagordningen.

Torsdagen handlar om design och miljö. Jag medverkar i två seminarier med design som tema och då framförallt utifrån temat Småland och design, på eftermiddagen är det Swentecs dag med politikerdebatt och framtidsplaner hur rådets och näringslivets engagemang tas tillvara för fortsatt tillväxt av svensk miljöteknik.

torsdag 1 juli 2010

Design som tillväxtmotor

Idag öppnar sommarutställningen i Lammhult. Inför invigningen läste jag igenom pocketboken "Lammhults samlade verk" , som har samma titel som möbelutställningen.

Läsningen var en spännande resa tillbaka i tiden och gav flera aha-upplevelser. Framförallt blev det väldigt tydligt hur viktig designen har varit för företagets utveckling. Med medvetna val av designers, som både vågade ta ut svängarna och leka med färg och form, tog Lammhults mekaniska verkstad klivet in i eliten och blev en aktad aktör.

När man, som jag tillsammans med ett femtiotal inbjudna gäster gjorde vid invigningen, står där mitt i hallen och ser de samlade verken på en gång blir man både imponerad och stolt. Tänk att så mycket av det vi ser i vardagen har sitt ursprung här i Småland. Lammhult har blivit designrikets Mecka och under ALmedalen kommer en hel dag att vikas åt just detta tema. Välkommen dit - läs mer på www.aledalsveckan.se.