måndag 31 oktober 2011

Vilken måndag!

Idag har ledningsgrupperna i Regionförbundet och Länsstyrelsen inspirerats av två superledare - Mattias Jansson, bloggande och twittrande kommunchef i Katrineholm och Mikael Ahlerup, sagovd Astrid Lindgrens Värld som gör allt på riktigt!

Efter en hel dag tillsamman och med dessa båda förebilder och inspiratörer är jag övertygad om att vi alla kommer att bli både mer transparenta, öppna, tillgängliga, personliga, äkta, envisa och visionära. Allt för att de vi är till för ska känna och förstå att vi – var och en och tillsammans – gör nytta!

Korta glimtar från förra veckan innan denna tar vid…..

Priviligierad
Jag känner mig otroligt priviligierad med ett arbete som innehåller så vitt skilda uppdrag – från myndighetsutövning, administration och operativ verksamhet till medverkan i olika former av utveckling - i organisationen, i länet och i förvaltningssverige. Förra veckan var hektisk och jag hann inte med att blogga som jag brukar, därför inleds veckan med några korta referat från veckan som gått.
Liten glimt av förra veckan
Förenkling och innovation
Med uppdraget att Förenkla för företagen hoppas jag vi kommer göra skillnad – på riktigt. Att vi jobbar rätt tycker jag vi fick bekräftelse på när vi i onsdags medverkade vd regeringens ”Förenkladag” – vi får bra feedback på att vi jobbar konkret, handfast och med de vi är till för i fokus.

Innovation, lek, design – med det temat träffades politiker, näringsliv, akademi och tjänstemän från näringsdepartementet vid ett strategiskt samtal för att diskutera hur det som händer runt om i Småland kan utvecklas och kanske bli ett framtida kluster för utveckling av nya tjänster och produkter inom barns lek, lärande och hälsa. Mer om detta lär ni få se framöver.

Akademisk högtid
Helgen inleddes med IVAS akademiska högtid på Konserthuset i Stockholm och en exposé över årets svenska forskningsinsatser. Den som är intresserad kan se det hela på IVAs hemsida där också Björn O Nilssons uppskattade tal kan laddas ner http://www.iva.se/. Därefter följde en oförglömlig middag på Stadshuset med många nya spännande kontakter som jag hoppas kunna knyta till Kronoberg.

tisdag 25 oktober 2011

Förenklar för företagen?

Nästa veckas regeringsbeslut innebär att miljöprövning för företagen i Kronoberg flyttar till Kalmar. Förenklar eller försvårar?

http://svt.se/2.82111/1.2578401/langre_till_beslut_om_miljo

Mera bredband - Lessebo ett föredöme på stor kommunkonferens på torsdag med Anna-Karin Hatt i spetsen

Pressmeddelande från Lessebo Kommun den 25 oktober 2011


Lessebo är det goda exemplet på bredbandskonferens
Lessebo kommun kommer torsdagen den 27 oktober att presentera sin fibersatsning vid en heldag om bredband för kommunpolitiker i hela landet. Kommunalråd Monica Widnemark och projektledare Kristine Lorentzson kommer, som enda kommun, att berätta varför man började bygga, hur man gjorde och hur ansvaret för byggandet behandlades i Lessebo.

IT- och regionsminister Anna-Karin Hatt har bjudit in till en heldag i centrala Stockholm den 27:e oktober med fokus på bredband i kommuner. Arrangör är Bredbandsforum, en del av Post och telestyrelsen (PTS).

Lessebo kommun kommer, som enda kommun, att presentera sitt bredbandsbyggande utifrån hur man kan skapa livskvalitet genom fiber. Föreläsare från kommunen är kommunalråd Monica Widnemark och projektledare för Fiber Lessebo Kristine Lorentzson.

- Vi kommer att berätta varför vi började bygga, hur vi gjorde och hur vi ser på ansvaret för bredbandsbyggande, säger Monica Widnemark. Vi valde tidigt att göra frågan till en infrastrukturfråga istället för en teknikfråga. Det gav en annan dignitet och gjorde att bredband blev en strategi för hur vi skulle nå vår vision.

En princip som Lessebo kommun har är att göra det så lätt som möjligt för den enskilde kommunmedborgaren att få bredband. Därför skapades ett anslutningspaket. Paketet innebär att varje hushåll som ingår i ett byalag betalar ett fast pris och därmed får allt material för byggandet, mätning samt svetsning. Det som sedan byalaget tar ansvar för är grävningen.

- Vi har i dagsläget haft informationsmöten för i stort sett alla på landsbygden, säger Kristine Lorentzson.

De ämnen som kommer att diskuteras under konferensen är bl.a. nyttan med bredband, bredband som en strategisk fråga för kommunerna, stöd och goda exempel från verkligheten. Det kommer också att ges exempel på hur PTS kan hjälpa kommuner med stödansökningar, strategier och information.

- Att nu få berätta om vårt koncept och arbete är mycket stimulerande. Vi är det goda exemplet. Det sätter inte bara Lessebo på kartan utan även hela länet och den satsning som sker här, menar Monica Widnemark.


------------------------------------------------------

Kontaktuppgifter:

Kristine Lorentzson

Tel: 0478-125 06

Bredbandsfrågan är mer än levande

Landsbygdefrågorna står alltid högt upp på vår agenda. Under den heldag som Jordbruksverkets ledning besökte Växjö hann vi diskutera både hur våra respektive organisationer arbetar för att förenkla för företagen, hur utbetalningen av EU-stöd förbättrats och hur kontrollverksamheten kan bli smidigare i. Tillsammans med våra medarbetare på Landsbygdsenheten fick vi ett bra samtal om återkrav. Ett tufft jobb, som tack vare god framförhållning och bra information landat väl i länet.


Vid besök av Jordbruksverkets generaldirektör Mats Persson diskuterade vi tillsammans med andra statliga myndighetschefer hur vi, var och en och tillsammans, kan bidra till att det blir enklare för företagen.
 Inte helt otippat blev bredbandsfrågan den fråga som engagerade alla då vi under sen eftermiddag/kväll bjöd in landsbygdsutvecklare, företrädare för Leader och andra organisationer .

Bredbandsfrågan-en landsbygdsöverlevnadsfråga! Stormarna Per och Gudrun har fått många byalag att agera. Nu väntar vi på Jordbruksverkets fördelning av pengar för bredband från höstproppen, totalt ca 350 msek till hela landet.

Den regionala arbetsgruppen som bildats kommer att oförtrutet jobba för uppkoppling i hela länet.

måndag 24 oktober 2011

Ny arbetsvecka efter skön skogshelg utan jakt men väl med sköna uteaktiviteter


Huset i skogen liknar mer en byggarbetsplats än ett hem. Men gårdsplanen snyggt upprensad och nu fri från byggbråte. Premiär för den geniala idén med gjuten eldplats. Här har både gammal lekstuga och rivningsvirke gått upp i rök i helgen.

Sparade semesterdagar innebär lite lediga dagar under hösten. Det är inte alltid planerna går i lås men denna helg blev så där lång och skön som jag tänkt. Ledig fredag gör skillnad. Trädgården i stort sett vinterklar och snart, snart är renoveringen av stora huset klart så vi kan flytta ut ur vår lillstuga.

Två dagar på hemmaplan
Efter några tuffa veckor med små nedhopp på kontoret känns det riktigt bra med två dagar vikta för skrivbordsarbete och spontana möten, ja några schemalagda blir det förstås också.

Förenklingsarbetet presenteras
På onsdag är det dags för Regeringens Förenkladag - vi är en handfull medarbetare från Länsstyrelsen som deltar och även medverkar i programmet. Du vet väl att vi söker processledare för det nationella uppdraget?! Läs mer på vår hemsida www.lansstyrelsen.se/kronoberg och följ projektet på http://www.forenklapartiktigt.se/.

Regional utveckling med flera dimensioner
Dagen efter har jag fått äran att moderera en regional konferens med Näringsdepartementet, IKEA, Sveriges Ingenjörer, Linnéuniversitetet mfl. Temat är lek, innovation, entreprenörskap och design  med syftet att få näringsliv, politiker och tjänstemän att se nya möjligheter med samarbete över geografiska gränser, över branschgränser och över olika intresseområden. Allt för att öka attraktionskraften i bygder utanför storstadsområdena.

Polhem 350 och akademisk högtid
Tidig fredag morgon bär det återigen av till Stockholm för möte med nationalkommiten och Polhem 350 år och Sveriges Ingenjörer. Flera av oss som deltar där fortsätter sedan till IVAs akademiska högtidsfest som inleds i Konserthuset.

fredag 21 oktober 2011

onsdag 19 oktober 2011

Kärleksved, musiklyssnartröja och mobilt paintballtält


Här dagens tre vinnande företag

Ja, det var några av de många innovativa och spännande affärsideér vi drakar hade att bedöma på Procivitas i Växjö idag. Detta lilla lokala Draknäste gav mersmak. Imponerad av ALLA företag och UF-företagare som tävlade om 1.000 + 500 + 500 kronor! Är också nyfiken på hur de utvecklas under UF-året fram till våren och DagX då regionfinalen för årets bästa UF i många tävlingsklasser går av stapeln.

Förpackad "kärleksved" blev drakarnas val idag!



Kan klimatavtal ”sänka” växthuseffekten?

Tre klimatpionjärer ska om en liten stund underteckna klimatavtal med Länsstyrelsen i Kronobergs län. Syftet är att visa hur enskilda företag och organisationer kan bidra till minskad klimatpåverkan. Vilka företagen är avslöjas vid klimatfrukosten på Residenset senare idag.

Mänskligheten står inför en av dess största utmaningar någonsin. Den ökande växthuseffekten riskerar att utsätta befolkningen på vissa delar av vår planet för risker som hotar såväl utveckling som överlevnad. Även vi kronobergare, som i vår vrå av världen är förskonade från de allvarligaste konsekvenserna, riskerar att drabbas av klimatförändringarna genom bl.a. översvämningar pga. ökade nederbördsmängder vintertid och torka sommartid, fler skadedjursangrepp och sjukdomar.

För att främja åtgärder som minskar växthuseffekten upprättar vi på Länsstyrelsen klimatavtal, frivilliga avsiktsförklaringar som lyfter fram goda exempel bland länets företag och organisationer.

Intresserad? Ta kontakt med Per-Anders Persson 0470-86 000.

tisdag 18 oktober 2011

Vecka 42 med kunskapsgala, landsbygdsutveckling, klimatavtal och litet draknäste

Vecka 42, 17 - 20 oktober 2011
För första gången på fyra år har jag glömt min dator på Residenset och får göra det bästa av situationen och se vad min iPad går för.

Sista doppet, sista smultronet?
Efter en lång vecka som började med överlämnande av Innovationsplan Sverige (se bloggpost från veckan) och avslutades med rundresa i Småland har jag njutit ledig dag med höststädning i trädgården. Sista smultronet är plockat och uppätet och kanske var det sista doppet för säsongen i kväll - 8 plus går an om man börjar med bastu...
Kunskapsgala och landsbygdsutveckling
Vecka 42 inleder jag med stor gala i samband med att Kunskapspriset delas ut på Stockholms Stadshus. Innan dess hinner jag med några småmöten i Stockholm. På tisdag kommer Jordbruksverkets generaldirektör tillsammans med flera medarbetare till Växjö. Vi inleder med möte kring förenkla för företag vid ett möte med regionens statliga chefer. Efter lunch fortsätter vi med diskussion kring EU-stöd, kontroller och djurskydd och på kvällen blir det samtal kring landsbygdsutveckling. Säkert kommer vargen Kynna att få en roll oavsett om vi vill eller ej.

Klimatavtal med annorlunda inramning och 3 x innovativa arbetssätt På onsdag ska de första klimatavtalen tecknas och det gör vi på ett alldeles speciellt sätt. Håll utkik! Innan vi träffar Arbetsförmedlingens nya chef för att prata om integration och hur vi kan underlätta för bl.a. analfabeter att komma i försörjning ska jag sitta i juryn för ett litet draknäste. UF- företag från Procivitas ska presentera sina affärsideer. Sen eftermiddag/kväll deltar jag i panelen när Qvinnor på G presenterar sin innovationsrapport.

Torsdagen blir något lugnare då jag ägnar jag åt internt arbete. på fredag har jag semester och har tänkt fortsätta vinterfixa trädgården i Solliden.

fredag 14 oktober 2011

Lyft fram Sverige i Sverige - Det var kungens budskap i tacktalet vid IVAs teknikresan i Kronoberg

Här kommer en kort bildsvit från IVAs kungliga Teknikresa i Kronoberg.

Håll också tillgodo med Hovets dokumentation http://www.kungahuset.se/kungafamiljen/aktuellahandelser/aretsaktuellahandelser/kungenpateknikresaivaxjo.5.70e7de59130bc8da54e80008188.html


och ESBRIs vd Magnus Aronssons http://esbribloggen.blogspot.com/
 
Lammhult Design Group AB - visade stora delar av sitt sortiment och vid rundvandringen fick vi ett gott exempel på det viktiga samspelet mellan desiger, utvecklare och produktion, här detaljbild av delar till en av Gunilla Allards fåtöljer.

"Handvirkade" prinskorvar från Ello i Lammhult imponerade på delegationen och ingen backade när erbjöds se delar av styckningsavdelningen. Spännande också att höra om hur arbetet med design lyft hela bolaget.

Camilla Simonsson på Emballator i Växjö fick oss att att bli mer intresserade av kapsyler än burkar och flaskors innehåll.
Ulf Åbergs största utmaning för att växa är tillgången på cnc-operatörer - eferfrågan på kapaciteten på LG Produktion är större än tillgången - en imponerande resa och ett gott exempel på hur man genomför ett strategiskt generationsskifte.

Gereric Lindqvist på NIBE i Markaryd lät oss följa med på företagets utvecklingsresa från tidigt 60-tal till idag. Imponerande! Under den dryga timmen hann vi se två tillverkningsenheter, en för bergvärme och en för braskaminer.

Ännu en imponerande resa förmedlades av Stefan Hörberg med personal. Från garage till Kina, Indien och Brasilien - vi var fler som blev både rördra och ödmjuka över vad vi såg och hörde.

Bild saknas Paneldebatten på Linnéuniversitetet med Marcus Brunskog, Brunskogsgruppen, Mikael Ahlerup, Astrid Lindgrens Värld, Lotta Fonsell, VIDA och Karin Nilsson, Tunga Fordon som modererades av Lena Treschow Torell gav en inblick i Universitetets viktiga roll och hur viktigt det är att alla - företag och organisationer står på tå och rustar sig för den globala konkurrensen.

Intressant och viktig motion om det regionala utvecklingsanslaget

Intressant och viktig motion för översyn av det regionala utvecklingsanslaget. Dagens orättvisa fördelningssystem var något vi i Kronoberg, länsstyresen och regionförbundet, gång på gång lyfte fram under tiden som varselsamordnare.

Motion 2011/12:N369 Översyn av det regionala utvecklingsanslaget
Motion till riksdagen
2011/12:N369
av Clas-Göran Carlsson och Tomas Eneroth (S)

Översyn av det regionala utvecklingsanslaget

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om det regionala utvecklingsanslaget 1:1.

MotiveringInom statens utgiftsområde 19: Regional tillväxt, finns anslaget 1:1 som ska användas till ”regionala tillväxtåtgärder”. Dessa medel förfogar dels staten själv över (regeringen och Tillväxtverket), dels länsstyrelser och regionala samverkansorgan. Förenklat kan därför anslaget 1:1 sägas vara länsstyrelsernas och de regionala samverkansorganens ”betalning” för arbetet med regional tillväxt.

Sedan lång tid tillbaka finns det ett existerande fördelningssystem till länsstyrelserna och numer även regionerna. Systemet i sig är inte konsekvent och varje län får olika högt anslag per invånare. Beräknings- och bedömningsgrunderna är för en utomstående omöjliga att överblicka.
Medlen kan användas till projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken, men även till andra former av tillväxtfrämjande åtgärder, såsom företagsstöd, stöd till kommersiell service, såddfinansiering, sysselsättningsbidrag. För projektmedel finns två huvudprinciper – inga medel får ges till ordinarie verksamhet och anslaget får finansiera max 50 % av ett projekts budget. Som grund för denna verksamhet ligger också prioriteringarna inom den nationella strategin för regional konkurrenskraft, entreprenörskap och sysselsättning samt länens regionala utvecklingsprogram eller motsvarande.

En översyn av anslaget 1:1 bör göras så att länen och regionerna har samma förutsättningar att arbeta med regional utveckling och samfinansiering. Systemet bör också präglas av transparens vad gäller fördelningsnycklar etc. Kronobergs län går för närvarande miste om både EU-finansiering och nationell finansiering eftersom anslaget har effekt på hur stor uppväxling med andra medel som är möjlig. Samverkan med andra regioner försvåras på grund av olika ekonomiska förutsättningar. Nationella myndigheter ser inte heller Kronoberg som intressant samarbetspartner eftersom medfinansiering för olika satsningar saknas.

Stockholm den 30 september 2011

Clas-Göran Carlsson (S)
Tomas Eneroth (S)

torsdag 13 oktober 2011

Regionförstoringen öppnar nya möjligheter

Med regionförstoring öppnas nya möjligheter för profiliering!

Kul att de tre smålandslänen nu äntligen gör slag i saken och samlas under Småland som gemensamt varumärke i den profilieringsprocess som startat och som ska stärka attraktionskraften i regionen. Bara för oss andra att haka på.

onsdag 12 oktober 2011

Länsstyrelsen i Västerbotten föregår med gott exempel!

Bästa omvärldsbevakningen idag!

Imponerad av Lst Västerbottens sida med samlad service för företagsamma.

Så här står i månadens nyhetsbrev;

Bättre service, mer användbar information och tydligare ingångar för företag och för dem med företagsidéer. Det är vad Länsstyrelsen vill uppnå med den nya sidan "För företag och företagsamma".Hur går man vidare med en företagsidé? Hur startar man ett företag? Var söker man stöd till en satsning i ett etablerat företag? Var och hur söker man tillstånd till olika verksamheter?Den som söker svaren på dessa och liknande frågor kan ha god hjälp av Länsstyrelsen nya webbsida För företag och företagsamma där vi samlat de viktigaste länkarna till information som rör länets företagare, blivande eller redan etablerade.

Surfa in på http://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/Sv/for-foretag/Pages/default.aspx

Dags för fler att ta efter? Vi gör det garanterat!

måndag 10 oktober 2011

Annie Lööf tog idag emot Innovationspla för Sverige av Marcus Wallenberg

Dags att lämna över stafettpinnen. Marcus Wallenberg lämnar kompass och Innovationsplan Sverige till näringsminister Annie Lööf


Så var det då dags att lämna stafettpinnen vidare. Idag samlades många, många för att ta del av arbetet med Innovationsplan för Sverige. IVAs konferenscenter var mer än fullsatt och intresset för det som lyftes i Globaliseringsrådets slutrapport, Sveriges förmåga till förnyelse, är stort.


Jag tycker Annie Lööf, som är den som nu tar stafettpinnen från styrgruppen för Innovation för tillväxt , väl sammanfattade arbetet och hur det ska tas vidare. De påbörjade nationella och regionala innovationsprocessen ser hon som en spännande resa mot framtiden, där den enskilda individen står i centrum - det är människor av kött och blod som besitter innovationskraft. Precis så är det! Modiga och engagerade människor i näringslivet och i det offentliga.

Dagens seminarie med presentation av Innovationsplan Sverige är en milstolpe i det långsiktiga arbetet för ett mer innovativt och entreprenöriellt klimat. Många behöver ta ansvar för att hålla processen vid liv. Du också?






Vecka 41- Innovera, förenkla, markera och visa upp får bli denna veckas ledord

Men först en kort reflektion från förra veckan

Förändring har aldrig åstadkommits genom isolering……
….är ett citat jag tagit från Ulrika Messings uppskattade föreläsning på företagardagen förra veckan. Ett citat som stämmer väl med mina egna värderingar och ett citat som väl stämde med det vi upplevde på rundresan under förra veckan. Det är viktigt att ge sig utanför den egna organisationen, det är viktigt att lyssna på andras upplevelser och det är viktigt att dela med sig av erfarenheter.

Innovationsplan Sverige och Förenkla på riktigt
Måndag och tisdag flyttar Kronobergsperspektivet till Stockholm. Styrgruppen för projektet Innovation för tillväxt överlämnar Innovationsplan Sverige till regeringen. Näringsminister Annie Lööf tar emot planen och medverkar i samtal och debatt kring det nationella och regionala innovationsarbetet. Vid Bolagsverkets ”Förenkladialog” på tisdag medverkar vi från Kronoberg med ledningen för Länsstyrelsernas nationella ”Förenkla på riktigt”. Hoppas på inspel och nya konstruktiva idéer, men mötet ger också en möjlighet att informera hur vi arbetar.

Det småländska varumärket
Destination Småland gör en stor undersökning hur det Småländska varumärket kan/ska stärkas och på onsdag har jag lovat bidra med inspel. Hur vi i länet och tillsammans med företagsledningen för Transcom ska minimera de negativa effekterna av företagets nedläggning i Strömsnäsbruk blir torsdagens stora uppgift.

Många är nyfikna på vår region – på fredag och lördag reser jag runt i länet med styrelsen för Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs för att dela erfarenheter och knyta band mellan de olika attraktionerna. Vi ska bland annat besöka Vandalorum, Ljungbergmuséet, Smålands Museum och Kosta Boda Art Hotel.

lördag 8 oktober 2011

IVAs kungliga Teknikresa i Kronoberg avslutad

Rundresa med IVAs Teknikdelegation, ledd av H.M. Konungen har gett mersmak!

Två intensiva och intressanta dagar är till ända och här kommer en kort sammanfattning av mina intryck. Resan kommer att dokumenteras med bilder från besöken och texter från de som involverats, så att fler får del av delegationens erfarenheter. Och kanske kan andra regioner ha nytta av "vår modell".

Entreprenörerna vi besökte gjorde intryck och när man möter många företag i rad blir bilden av vad vi behöver fokusera på extra tydlig - presitgelös samverkan mellan aktörer och näringsliv för att öka attraktionskraften och för att påverka politiken regionalt och nationellt. Hur viktigt det är att man på regional nivå har ett helhetsgrepp över kompetensförsörjningsfrågorna så att behoven kan matchas och "utbudet" rustas. Intressant att se hur ett av företagen strategiskt rustar sig för den indiska markanden där man bygger upp ny verksamhet med hjälp av en arbetslös, kronobergsk, välutbildad, långtidsarbetslös ungdom ;)!

Mitt intryck är att IVA-delegationen åkte tillbaka till Stockholm med nya insikter, med en beundran över de modiga entreprenörerna man träffat, med ny kunskap om de småländska utmaningarna/möjligheterna efter paneldebatten på Linnéuniversitetet, med en förståelse för hur viktig behovsperspektivet är och inte minst att samverkan, samverkan, samverkan - gör skillnad. Kanske är den gemensamma bilden av näringslivet i Kronoberg och hur man möter framtiden det allra viktigaste. Tänk om fler beslutsfattare på alla nivåer fick samma möjlighet. Då skulle regelverk, system och strukturer med stor sannolikhet lättare och bättre anpassas till dem som bygger välfärd – stora och små företag, i storstaden och på landsbygden. Då skulle de regionala skillnaderna bli en fördel och inte en belastning.

Själv fick jag en ännu klarare bild av vilket fantastiskt näringsliv vi har och att behoven är ganska lika oavsett om man är 15 eller 2000 personer, producerar korv, kapsyler, värmepumpar, stöttåliga datorskal, styrskåp eller handgjorda designmöbler. Samarbetet med kunden, designens avgörande betydelse för framgång, samhällets förmåga att "leverera" kompetens, infrastruktur och återigen samverkan - mellan företagen, mellan kund och leverantör och mellan näringsliv och det offentliga var intryck som vi alla tog med oss hem.

Kanske ska vi utveckla den här ”resemodellen” och erbjuda våra regionala aktörer samma möjlighet som IVAs Teknikdelegation?

torsdag 6 oktober 2011

IVAS kungliga Teknikresa i Kronoberg

PRESSMEDDELANDE

Tillsammans har vi skapat nyfikenhet för vår region

På torsdag och fredag, 6-7 oktober, står länet värd för Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) Kungliga Teknikresa ”Smålandsanda – modell för innovationskraft ”.

Förutom H.M. Konungen, ledningen för IVA och regionala näringslivsrepresentanter deltar 20 ledande personer från viktiga nationella aktörer.

Syftet med resan är att visa goda exempel på hur det svenska innovationsklimatet och företagarandan inom olika branscher skapar utveckling, tillväxt och fler arbetstillfällen.

IVA lyfter fram Kronoberg som en nationell förebild och vid besöket kommer sällskapet att få del av Kronobergs erfarenheter kring samverkan under finanskrisen och hur det arbetet fortsatt efter lågkonjunkturen. Företag från olika delar av länet och inom skilda branscher kommer att besökas. IVA vill att vi under de två dagarna visar och berättar hur vi samverkar med Linnéuniversitetet som en viktig motor.

För mer information kontakta:
Erik Sellström, Pressansvarig Länsstyrelsen Kronoberg
0470-864 76

Joakim Rådström, Pressansvarig IVA
08-791 29 39

tisdag 4 oktober 2011

Demokratijakten slutade i en rapport hur man kan få fler unga att intressera sig för industrisektorn och att starta tillverkningsföretag

Det kom ett brev från arrangörerna av Demokratijakten

Hej Kristina,

jag vill ge dig ett stort varmt tack för Länsstyrelsens medverkan i Demokratijakten fredagen den 16e september!

Tillsammans med er lyckades vi skapa en dag fylld av samhällsnyttig tävlingsanda och ett gemensamt engagemang för att göra Växjö ännu bättre!

Det var nio ungdomslag och nio uppdragsgivare som deltog i tävlingen. Bland andra Växjöpolisen, Nätverket Hjälp!?, Växjö kommun och Kulturparken Småland.

Det vinnande laget kom från Skanskagymnasiet och handlade om hur man kan få fler unga att intressera sig för industrisektorn och att starta tillverkningsföretag. Det var ett uppdrag som kom från Nätverket Hjälp!? (Almi, Drivhuset, SIP, Coompanion och Nyföretagarcentrum) och de blev mycket nöjda med tävlingsbidraget.

Kanske vet du någon inom ditt nätverk som kan vara intresserad av att ta del av rapporten? Du får gärna sprida den vidare. Bifogar uppdraget och ungdomarnas rapport nedan.
Länk till rapporten har du här:
http://media.natverketsip.se/2011/09/Natverkethjalp_rapport_Industriprogrammet.pdf

måndag 3 oktober 2011

Vecka 40 - från statsrådsbesök till kunglig rundresa

Bildbeviset - det är höst, inte sommar!



Sommarkänsla på Öland
Kroppkakor, konst, hantverk, köer, fårvallning, pumpor och tårtkonstverk – ja, listan kan göras ännu längre på helgens upplevelser. Ölands Skördefest har verkligen blivit ett etablerat begrepp och en attraktion som lockar många och en tradition vi inte vill missa. Lägg därtill sol och värme, tid med vänner, familj och litet barnbarn. Härligt!

Kompetensförsörjningsfrågor med flera dimensioner
Efter denna sköna helg tar allvaret vid, på måndag hälsar vi integrationsminister Erik Ullenhag välkommen till länet. Erfarenheter av den nya etableringsreformen och hur vi snabbare kan få nya svenskar i sysselsättning är angelägna frågor och jag hoppas på kreativa diskussioner då vi samlar regionala företrädare på Residenset. Studiebesöket på Macken med statsrådet hoppas vi ska ge en bild av hur kreativa entreprenörer inte låter fördomar eller gränser sätta stopp för okonventionella idéer kring integration.

Beredskap och hyllningar
Frukostmötet som Handelskammaren arrangerar på Residenset på tisdag handlar om patent och skydd av produkter. Förutom det kommer jag kort att ge en bild av nuläget av arbetet i Innovationsplan för Sverige.

Markaryd klarade sig förhållandevis bra under finanskrisen men har nu drabbats av en stor företagsnedläggning. Tillsammans med Regionförbundet besöker vi kommunledningen för att diskutera insatser och strategier för att minska effekterna av nedläggningen. Därefter åker vi tillbaka till Växjö för att delta i Företagardagen då engagerade företagare och entreprenörer ska hyllas, men även inspireras, bland annat av Ulrika Messing.

Residenset en ny sportarena?
Nej inte riktigt, men på onsdag dag fördelar jag min tid mellan fotboll, medarbetarutveckling, grön infrastruktur och kommunikationsstrategi i vargfrågan. På kvällen är det öppet hus för föreningar på Residenset.

Kanske är det någon som höjer på ögonbrynet och undrar vad jag har med fotboll att göra ;)! Växjö kommer att vara en av värdstäderna för UEFA dam-EM 2013 i fotboll och vi vill naturligtvis förbereda oss på bästa sätt och när Göran Havik, organisationschef för UEFA Dam-EM 2013 , Svenska Fotbollsförbundet kommer är det klart att vi öppnar Residenset för frukostträff tillsammans med Expansiva Växjö.

Tillsammans har vi skapat en nyfikenhet på vår region
Och därför har vi fått förtroendet att under två dagar stå värd för Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) Kungliga Teknikresa i länet ”Smålandsanda – modell för innovationskraft ”. Förutom H.M. Konungen, ledningen för IVA, regionala näringslivsrepresentanter deltar 20 ledande personer från viktiga nationella aktörer. Syftet med resan är att visa exempel på hur det svenska innovationsklimatet och företagarandan inom olika branscher skapar utveckling, tillväxt och fler arbetstillfällen. IVA lyfter fram Kronoberg som en nationell förebild och vill att vi under de två dagarna visar och berättar hur vi samverkar över gränser och med Linnéuniversitetet som en viktig motor. Kul! Mer om besöket hittar du på vår hemsida och min blogg.

Efter rundresan i länet är det åter dags för sport – Smålandsderby i hockey. På lördag bär det av till Jönköping! Vem hade trott det om mig för ett halvår sedan?