torsdag 22 maj 2014

Kronoberg Europas grönaste region? Vill du bidra är du välkommen till Framtidsverkstad den 16/6!

Framtidsverkstad för Europas grönaste region
Framtidsverkstad för Europas grönaste region

16 juni | Teleborgs slott, Växjö

En regional konferens om samhandling för Europas grönaste region!

Kronobergs län står inför stora förändringar och vi står inför ett vägval.
Vad innebär visionen Europas grönaste region? Hur ska offentliga och
privata aktörer samhandla?


Varmt välkommen till en inspirationskväll för hållbar utveckling inom
miljöområdet.


Kvällen innehåller inspirerande och tankeväckande föredrag från aktörer som driver en hållbar utveckling, möjlighet till erfarenhetsutbyte och nätverksbyggande. Du ges också möjlighet att påverka och bidra till det framtida regionala miljöarbetet genom gruppdiskussioner.


Inspirationskvällen bygger vidare på Sustainable Smålands initiativ den 5 september 2013 och landshövding Kristina Alsérs strategiska samtal den 3 mars 2014.


Mer om programmet och hur du anmäler dig på www.klimatkommissionkronoberg.se


söndag 18 maj 2014

Högtidligt, vackert och fantastiskt!


Stolt och glad att "mina" gäster stod  i fokus när SVT dokumenterade Sverigemiddagen med Kungafamiljen på Stockholms Slott i fredags. 

    Kronobergarna poserar, SVTs filmare fotograferar ;)
    Högtidligt med extra krydda, SVTs val att följa just våra 
    gäster gav lite extra krydda till kvällen
   Detta var inget Jamal tänkt han skulle få,uppleva, då den 
   där dagen han för sju sedan valde Sverige som fristad


  Högtidligt, vackert, gott och alldeles, alldeles fantastiskt! Eller som kungen återupprepade i sitt tal - låt    
  oss njuta av ett lite annorlunda fredagsmys ;)!
  (nedanstående bilder och text är från www.kungahuset.se)

    Foto: Kungahuset

Gästlistan i sin helhet finns att ladda ner här. PDFPDF

Kungen satt bredvid länsråd Malin Almqvist, Kalmar län, och vd Lena Jonsson Näslund, Snö of Sweden, Jämtlands län.

Drottningen satt bredvid landshövding Lars Bäckström, Västra Götalands län och honorärkonsul Magnus Wiman, Finlands honorärkonsulat i Visby, Gotlands län.

Kronprinsessan satt bredvid landshövding Bo Källstrand, Västernorrlands län, och fritidsgårdschef Benny Brovinger, Storsjöcupen, Jämtlands län.

Prins Daniel satt bredvid landshövding Kristina Alsér, Kronobergs län och Maria Pietilä Holmner, Västerbottens län.

Prins Carl Philip satt bredvid landshövding Chris Heister, Stockholms län, och företagare Ulla Berglund, Risungs gård, Gotlands län.

Vita havet

I Vita havet har Kronprinsessparet dansat sin bröllopsvals och här hälsas Nobelpristagarna välkomna varje år. Vita havet är slottets gamla balsal med takmålningar från 1700-talet. Ursprungligen var Vita havet två rum, drottningens matsal och hennes drabantsal. Vid en ombyggnad 1845 revs mellanväggen och det nya rummet inreddes som bankett-och balsal för Oskar I och Josefina. Ekparketten med inläggningar av bland annat björk, mahogny och citron tillkom 1845.

fredag 16 maj 2014

Och sen då, vad händer i glasriket?....Två år med glasrikeuppdraget

Regionalt ledarskap, en modell för Glasriket som fungerar

Årsskiftet blir ett vägskäl för Glasrikets fortsatta utveckling. Under de senaste tre åren har konkreta åtgärder för utveckling presenterats, något nytt har börjat hitta sin form. Samverkan mellan lokala, regionala och nationella aktörer kan ses som ett framgångskoncept. Ett fortsatt regionalt ledarskap är en förutsättning för att nå resultat av det arbete som har påbörjats.


Glasriket är en region med en lång historia och där det finns en stolthet som vuxit sig stark genom det svenska glaset. Varumärket är inarbetat såväl inom som utanför landets gränser. Även om de stora produktionsvolymerna inte längre finns kvar så finns själen i Glasriket kvar. Stoltheten och känslan av det genuina hantverket som erövrat världen är i högsta grad levande. Idag vill vi lyfta fram det Glasrike som uppvisar småskalig glasproduktion där det unika står i centrum. Där den industriella utvecklingen hittar nya vägar framåt och där ny teknik utmanar det gamla kulturarvet


Genom stöd från Tillväxtverket har regionens aktörer skapat ett konkret företagsstöd genom Glasrikesmiljonen som gynnar ett nytänkande hos företagen i regionen. I april togs det första beslutet om vilka företag som beviljades stöd för att utveckla sin verksamhet. Ett krav var att verksamheten skulle utveckla något nytt och att stödet skulle bidra till att utveckla Glasrikeregionen. I juni tas nästa beslut för stöd till företagsinvesteringar som skapar regionens fortsatta utveckling.

Den förorenade marken vid de gamla glasbruken har länge lagt en våt filt över investeringsviljan hos företagen. I skrivande stund är vi ett steg närmare att klargöra ansvarsfrågan vid ytterligare två glasbruk. Det är en lång process att sanera förorenad mark, med många steg som måste tas. Tack vare Glasrikeuppdraget samordnar nu Sveriges Geologiska Undersökning saneringen av hela Glasriket, vilket vi tror kommer att påskynda arbetet. Samtidigt för vi dialog med forskare från Linköpings- och Linnéuniversitetet som undersöker hur stor påverkan den förorenade marken har på dem som exponerats för den. Vi tittar även på spännande nya alternativa möjligheter till sanering.


Glasrikets samlingar och arkiv behöver förvaltas på ett samordnat sätt. I november hade Glasrikeuppdraget besök av Nationalmuseum, Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet, Tillväxtverket, länsmuseerna mfl. Syftet var att visa och diskutera de stora samlingar av glas och arkivmaterial som finns i Glasriket. Vi lyfte frågan hur glasarkiven kan bidra till utveckling och tillväxt genom att vara en resurs för kreativa och kulturella näringar, exempelvis besöksmålsutveckling, eller för forskning. Besökarna blev överväldigade av det engagemang som gjort att samlingarna räddats kvar i Glasriket. Samtidigt som man gladdes över detta såg man det stora behovet av tidskrävande katalogisering, digitalisering mm. Aktörerna utvecklar arbetat vidare med syftet att hitta en lösning hur arbetet kan fördelas mellan de olika nationella aktörerna. 


Fler utvecklingsprocesser som påbörjats inom Glasrikeuppdraget är bland annat; 

- Samarbete med Finspångs kommun och Reijmyre Glasbruk 

- Innovationsmiljön Smart Housing Småland 

- Sommardesignkontor med idéer för mer attraktiva kommuner

- Stiftelsen Svensk Industridesign tar fram underlag för att utveckla Glasriket genom design 

- Kurbits erbjuds för att utveckla entreprenörskap för små företag 

- Design i Glasriket har varit på export till ambassaden i Köpenhamn 

- Mobiltelefonitäckningen har mätts 

- Projektet New Glass 

- Forum innovativa production-workshops hos The Glass Factory i Boda


Omställning kräver uthållighet och arbetet vi har påbörjat genom Glasrikeuppdraget behöver mer tid om den positiva förändringen ska bli hållbar. Vid årsskiftet tar Glasrikeuppdraget slut. Utan ett samlat uppdrag riskerar utvecklingen i Glasrikesregionen att tappa fart och de upparbetade samarbeten som påbörjats mister sin kraft. Därför har vi föreslagit regeringen att man beslutar om ett fortsatt samordningsuppdrag, det ger oss fortsatt legitimitet att samla lokala, regionala och nationella aktörer för att tillsammans och långsiktigt säkra den utveckling som har påbörjats.

 

Kristina Alsér, Landshövding, Länsstyrelsen i Kronobergs län

Stefan Carlsson, Landshövding, Länsstyrelsen i Kalmar län

Leif Larsson, Vice ordförande, Regionförbundet i Kalmar län

Roland Gustbée, Ordförande, Regionförbundet Södra Småland

Monica Widnemark, Kommunalråd, Lessebo kommun

Åke Carlson, Kommunalråd, Uppvidinge kommun

Mikael Svanström, Kommunalråd, Nybro kommun

Ann-Marie Fagerström, Kommunalråd, Emmaboda kommun

 

torsdag 15 maj 2014

De representerar länet på kungaparets Sverigemiddag



I morgon, fredag 16 maj, hålls Sverigemiddagen på Kungliga Slottet i Stockholm. Hovet har bjudit in landshövdingarna med hedersgäster från respektive län.

Syftet med denna typ av representationsmiddag är att skapa möjlighet för människor från hela landet att träffas, lära av varandra, skapa nya nätverk och få ökad förståelse för de olika utmaningar och tillgångar som respektive län har”, heter det i Hovets inbjudan. Efter förslag från landshövding Kristina Alsér har följande från Kronobergs län bjudits in till Sverigemiddagen:

  • Cecilia Sandstedt med respektive – Cecilia är chef för Bank och Affärsutveckling tillika vice VD för Länsförsäkring Kronoberg samt ledamot i Växjö Lakers styrelse
  • Jamal Abdir Nur med respektive – startade Boskolan och är ordförande i Småland för Somalia, involverad i Landningsbana Växjö, initiativtagare till Araby Sports Academy, styrelseledamot i Macken
  • Rita Fröberg med respektive – konsertarrangör och inspiratör, driver gården Ugglekull med ekologiskt närproducerad frukt och grönt
  • Lennart Johansson med respektive – länsråd 

De utvalda personerna från Kronobergs län har arbetat engagerat och oförtrutet för att utveckla Kronobergs län som region. De ser den lilla människan och det stora sammanhanget. Under lång tid har de visat ett stort engagemang för regionens och samhällets utveckling som ligger långt utanför deras professionella uppdrag, var och en med målet att sätta Kronoberg på kartan. 

söndag 11 maj 2014

På begäran - invigningstalet till Växjös första Pridevecka, min hyllning till mångfalden!

Idag vajar Regnbågsflaggan för allra första gången på Residenset i Växjö och där ska den hänga hela veckan - för kärlek och för mångfald!


TACK alla ni som gör detta möjligt, tack för ert engagemang och tack för att jag får delta! Det är en historisk dag och en unik vecka vi går till mötes. Idag startar en efterlängtad folkfesten där alla är välkomna att delta. Alla!


Länsstyrelsen är regeringens regionala företrädare med uppdrag att främja länets utveckling och se till att nationella mål får regionalt genomslag - vi ska särskilt arbeta för mångfald och mänskliga rättigheter. Något som är både viktigt och faktiskt också avgörande för en positiv utveckling av samhället.

Som Landshövding representerar jag nationen, länet och Länsstyrelsen. Därför är det viktigt för mig att vara med idag, jag hoppas naturligtvis det ska ses som en viktig signal utåt och inåt. Genom att delta, inviga och flagga vill jag visa att alla behövs - i landet, på,landsbygden, i staden och på jobbet!

Och inte bara jag vill vara med idag - solen har också bestämt sig! I Europas grönaste stad, för dagen också färgstarkaste, lyser den från en klarblå himmel. Veckan kunde inte börjat bättre! Spännande dagar där alla som vill kan lära mer om mångfald och vem vet kanske också om egna fördomar. För oavsett vad jag eller du säger, hur gärna vi än vill räkna oss som toleranta har vi fördomar - om tjockisar, smalisar, hbtqisar, de med annan hudfärg, annat språk eller de som inte följer normen -  fördomar finns!

Den här veckan är ett bra tillfälle att fundera över sina egna fördomar påminna oss om allas värde, våga reflektera och bli medvetna. Ta ställning! Trots att vi skriver 2014 är det inte alla som kan det, bara en flygtimme härifrån ser utvecklingen helt annorlunda ut, en utveckling som oroar.


Jag är glad att jag lever i ett land som står upp för mångfalden. För var och en av oss som idag visar kärlek till varandra finns tusen åter tusen som inte kan det. Därför är jag här och därför måste vi alla stå upp och visa att det inte är OK!

Jag hoppas på en vecka med spännande möten, intressanta diskussioner och att vi får kul ihop. MEN frågorna tar inte slut för att vecka 19 övergår i vecka 20. Vi måste gemensamt fortsätta hylla kärleken – eller som Birgitta Ohlsson o Mona Sahlin sa vid invigningen 2012 – homofober kommer och går, vår kärlek för er består!

Länge leve kärleken!
 
 

På begäran - invigningstalet till Växjös första Pridevecka, min hyllning till mångfalden!

Idag vajar Regnbågsflaggan för allra första gången på Residenset i Växjö och där ska den hänga hela veckan - för kärlek och för mångfald!


TACK alla ni som gör detta möjligt, tack för ert engagemang och tack för att jag får delta! Det är en historisk dag och en unik vecka vi går till mötes. Idag startar en efterlängtad folkfesten där alla är välkomna att delta. Alla!


Länsstyrelsen är regeringens regionala företrädare med uppdrag att främja länets utveckling och se till att nationella mål får regionalt genomslag - vi ska särskilt arbeta för mångfald och mänskliga rättigheter. Något som är både viktigt och faktiskt också avgörande för en positiv utveckling av samhället.

Som Landshövding representerar jag nationen, länet och Länsstyrelsen. Därför är det viktigt för mig att vara med idag, jag hoppas naturligtvis det ska ses som en viktig signal utåt och inåt. Genom att delta, inviga och flagga vill jag visa att alla behövs - i landet, på,landsbygden, i staden och på jobbet!

Och inte bara jag vill vara med idag - solen har också bestämt sig! I Europas grönaste stad, för dagen också färgstarkaste, lyser den från en klarblå himmel. Veckan kunde inte börjat bättre! Spännande dagar där alla som vill kan lära mer om mångfald och vem vet kanske också om egna fördomar. För oavsett vad jag eller du säger, hur gärna vi än vill räkna oss som toleranta har vi fördomar - om tjockisar, smalisar, hbtqisar, de med annan hudfärg, annat språk eller de som inte följer normen -  fördomar finns!

Den här veckan är ett bra tillfälle att fundera över sina egna fördomar påminna oss om allas värde, våga reflektera och bli medvetna. Ta ställning! Trots att vi skriver 2014 är det inte alla som kan det, bara en flygtimme härifrån ser utvecklingen helt annorlunda ut, en utveckling som oroar.


Jag är glad att jag lever i ett land som står upp för mångfalden. För var och en av oss som idag visar kärlek till varandra finns tusen åter tusen som inte kan det. Därför är jag här och därför måste vi alla stå upp och visa att det inte är OK!

Jag hoppas på en vecka med spännande möten, intressanta diskussioner och att vi får kul ihop. MEN frågorna tar inte slut för att vecka 19 övergår i vecka 20. Vi måste gemensamt fortsätta hylla kärleken – eller som Birgitta Ohlsson o Mona Sahlin sa vid invigningen 2012 – homofober kommer och går, vår kärlek för er består!

Länge leve kärleken!