måndag 22 juni 2015

Sveriges 30:e? Vår första?

Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Kronobergs län driver projektet att bilda en nationalpark i Åsnen och den föreslagna nationalparken omfattar i första hand naturreservaten Agnäs, Bjurkärr och Västra Åsnens övärld. Även andra angränsande områden kan bli aktuella för att knyta ihop området där det också kommer att skapas utrymme för besöksplatser och leder. Området ligger i de båda kommunerna Alvesta och Tingsryd och på gränsen till Växjö kommun.

Det blev ett innehållsrikt samtal om nuläget när styrgruppen och arbetsgruppen träffades förra veckan. Och vi kan nog konstatera att Naturvårdsverket har rätt - genom att gå långsamt fram kommer det i slutänden både ha gått fortare o blivit bättre än om vi stressat igenom processen. Att bilda en ny nationalpark är ett omfattande arbete där förankringen i bygden är A och O och där ledorden involvera, inspirera och inkludera. 





Från och med nu när vi går in i ett skarpare läge kommer de fysiska mötena, som efterlysts att bli fler och för den som fortlöpande vill följa utvecklingen finns goda möjligheter genom hemsidan www.nationalparkasnen.se. och för den som befinner sig på Länsstyrelsen rekommenderas en titt på plan två i trapphuset där Helen Pettersson o Catti Sammelin öppet och löpande dokumenterar processen. 

Du kan också uppleva delar av den blivande nationalparken, Åsnens nationalpark, i sommar.

Det kan du göra under guidade turer följande datum:

Lär känna Sveriges nästa nationalpark, Åsnens nationalpark

Söndag 14 juni kl.10.00
Söndag 5 juli kl. 14.30
Söndag 19 juli kl. 10.00
Söndag 2 augusti kl. 10.00
Söndag 16 augusti kl.10.00
Lördag 5 september kl. 10.00

Arrangör är Naturum Kronoberg
För mer information, se Naturums hemsida
www.naturumkronoberg.se
Kontakt: Marie Mårtensson, 0470-75 20 05
naturum@husebybruk.se

tisdag 9 juni 2015

Färgrikt och mångfasetterat

Den gångna veckan har vi gjort plats för hela Universum på Residenset. Det har varit spännande samtal med talanger från världens alla hörn, med ansvariga politiker och med invandrare hur vi bättre tar vara på deras kunskaper och erfarenheter och gör det möjligt för dem att bosätta sig i hela länet, vi har pratat om hur vi efter astronautkonferens fortsätter dra nytta av det nyvaknade intresset för samarbete mellan skola, näringsliv, samhälle och akademien och vi har fikafestat i de vackra salongerna med Carl von Linné och länets nya svenska medborgare. Residenset är en fantastisk mötesplats där tankar och idéer byter ägare och där erfarenheter delas.  En plats där frön sås och utveckling för länet tar fart! Här nedan och i bildtexterna kortkorta referat från några av dessa spännande samtal.

Innovativa kunskapsmiljöer 
Det är väl ingen som vid det här laget inte känner till skolsatsningen vi gör i samband med den kommande astronautkonferensen.  Mot nya höjder har samlat många goda krafter från hela samhället o projektet har bevisat att det går att samhandla kring en gemensam utmaning - i detta fall kompetensförsörjning. Och syftet med tisdagens möte då rektorer, politiker, kulturpersonligheter och representanter från näringslivet deltog, var att diskutera hur vi går vidare efter konferensen.  



Två riktigt coola tjejer inspirerade och gav inspel till workshopen - Ann Follin på Tekniska Museet som berättade hur man rustar dagens unga för morgondagens jobb genom att skapa tekniskt entreprenöriellt självförtroende och Tina Törner som delade med sig av sin geniala idé som får elever - svenska, invandrare, unga, gamla - att skapa sin egen digitala lärobok. Workshopsamtalen blev både visionära och konkreta och resulterade bla i ett första steg till samarbete mellan oss och Tekniska Museet kring en Mattepark, ett Nördcafé tillsammans med biblioteken och Fria Ordets Hus samt fortsatt dialog med Tina Törner och hennes digitala läroplattform för invandrare.




Vem vet, kanske är detta starten för ett nätverk av internationella akademiska talanger i länet. Här sitter bland annat en författare, en kirurg, två maskiningenjörer, en skådespelare, en revisor, två ekonomer, tre tolkar, en jurist, två doktorander och en forskare i materialteknik. Kompetenser och unika globala erfarenheter som berikar det svenska samhället, som vi absolut borde bli bättre på att ta vara på!  





Fullt hus igen - denna dag  om lyckade resultat och hur vi tar vidare erfarenheterna från projektet Boende och etablering i Kronoberg. Syftet är att bättre ta vara på individens behov o kunskaper och matcha med alla länets kommuner.



Högtidligt Nationaldagsfirande och en fin tradition där vi öppnar dörrarna till det vackra Residenset för nya svenska medborgare!