fredag 27 maj 2016

Rörd till tårar......


 ....... när eleverna från Östra Lugnets Skola i Växjö berättade för 16 av Sveriges större kommuners skolledare vad projektet #motnyahöjder betytt för dem. 

//
"Man verkligen längtar efter NO/lektionerna!" 

"Det bästa är belöningen efter genomgången - när man får experimentera o se att det inte var så svårt"

"Tänker inte på att det är lektion, man bara lär sig...."

"Föräldrar brukar förklara men när det gäller rymden är det vi som kan mer" //

Följer med spänning fortsättningen och är  lika säker som Linnéuniversitetets rektor på att när vi om fem-tio år tittar tillbaka på 2014, då projektet startade, kommer vi se att det var då den negativa skoltrenden vände. Om vi håller i och håller ut förstås!

fredag 20 maj 2016

Att använda och utveckla lyckade integrationsmodeller - inte bara leta nya

Gårdagens dokumentär på tvåan om Fredrik Bergman och Macken är ett utomordentligt fint exempel på lyckad integration och vad resultatet kan bli när ett genuint samhällsengagemang och  entreprenörskap får blomma ut. 

Under årens lopp har många projekt startat, dokumenterats och lagts på hyllan. Projekt som säkert varit bra för de som deltagit men som sedan glömts bort och kanske inte gjort annat avtryck än en dokumentmapp i ett arkiv. Och just i den situation vi nu befinner oss i går det nästan inflation i initiativ och olika typer av utlysningar med syfte att ta vara på flyktingars drivkrafter, skapa meningsfull sysselsättning, förbättra etableringen och förkorta integrationen. 

Det skulle vara intressant att se hur Mackenmodellen, som har många års erfarenhet att ösa kunskap från, som bevisligen lyckats väl och med sina kreativitet finner lösningar för människor långt från arbetsmarknaden, skulle kunna utvecklas. Inte bara leta nya lösningar!