Glaset är en del av Sveriges kulturhistoria
Nästan all produktion av det svenska glaset sker i ett litet område i Kronobergs och Kalmar län i Småland. Att det blev så kan vi tacka dåtidens politiker för. Det var resultatet av mycket medvetna politiska satsningar under 1700- och 1800-talen. Kronobergs och Kalmar Läns Landshövdingar kom överens om att försöka utnyttja området kring länsgränsen för industriellt bruk. Ett lyckat drag som vi idag kan vara både stolta och glada över.
Det Småländska glaset är något de allra flesta svenskar har en relation till. Och glaset är på väg tillbaka, det är jag helt övertygad om. Kombinationen av etablerade och nya formgivare i de 14 glasbruken, glashotellet i Kosta och de levande hyttorna gör många nyfikna. Det händer mycket i Glasriket. Glaset har en attraktionskraft för många fler än de som står i valet att välja glasservis. Glas är så mycket mer! Och det vill vi i Småland lyfta fram.
Våren 2010 är det den moderna tidens Landshövdingars tur att dra sitt strå till stacken för glasbrukens framtid
En gång varje år träffas alla Sveriges länsledningar, Landshövdingar och Länsråd, i en av våra Residensstäder. Tillsammans med vår uppdragsgivare följer vi upp det gamla året och diskuterar framtida samverkan och effektiviseringar. 2010 är det Kronobergs tur att stå värd för mötet. Men Landshövding Sven Lindgren i Kalmar och jag har beslutat samarbeta. Istället för att erbjuda en plats i Småland kommer vi att erbjuda tre – Kalmar - Glasriket - Växjö! Program och upplägg diskuterade jag i går med OrreforsKostaBodas marknadsavdelning och jag kan garantera att det blir ett intressant program som kommer att göra intryck på länsledningarna från hela landet!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar