tisdag 10 augusti 2010

Utvecklingen går verkligen i en rasande fart

När jag tillsammans med styrelsen i Svenskt Näringsliv besökte Shanghai i november 2006 träffade vi stadens borgmästare. Han berättade bland annat om Världsutställningen 2010, som då bara fanns på ritbordet, och om de närmaste årens infrastrukturplaner och planerna på att knyta ihop städerna runt Shanghai med höghastighetståg. Idag har vi åkt till en av de städerna - Hangzhou, med bil. Gör vi samma resa om två månader blir det med tåg och restiden förkortas med 2 timmar till 38 minuter! Utvecklingen går verkligen i rasande fart och samtidigt som vi har mycket att lära kineserna när det gäller hållbar utveckling har vi en del att lära i planering och genomförande.

Efter nästan tre timmars bilresa från Shanghai till Hangzhou har vi tillsammans med generalkonsul Bengt E Johansson träffat Närings och miljödepartementet i Zhejiang, en provins med 45 miljoner invånare. Vi blev mottagna av motsvarigheten till statssekreteraren och hans stab och fick ett mycket positiv bemötande. De har under ett par tre år haft kontakter med Kalmar och genom vårt besök idag med Småland/Blekinge konstellation har deras intresse ökat för ett fördjupat samarbete. De kommer att promota VIP-dagarna både internt på departementen och ute i provinsen som består av 11 städer. Redan vid sittande bord utsåg de en kontaktperson som fick ansvar att koordinera så att den delegation på 20 personer som kommer till våra seminarier blir rätt sammansatt. Genom de tidigare kontakterna med Kalmar känner de väl till Sverige och framförallt vår del av landet. Zhejiang påminner i sin näringslivsstruktur om Småland och de ser fram emot att fördjupa relationerna med oss och vårt näringsliv. De vet att vi har många små och medelstora företag och uttrycker att man är imponerad att vi trots storleken på företagen ligger tekniskt väldigt långt fram. Det ska vi dra nytta av i våra fortsatta kontakter, nu återstår att matcha ihop kinesernas förväntningar med våra företag.

Efter presentationer, diskussioner och inbjudan till VIP-dagarna intervjuades vi av Zhejiang Business News TV channel. Vi må vara ett litet land, men intresset för oss och vår kunskap är stort särskilt när det gäller hållbar utveckling och hur vi balanserar det hållbara med tillväxt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar