Följ min vardag som landshövding i Kronobergs län. I bloggen kan du läsa om en del av allt spännande jag och mina medarbetare gör för att skapa ett hållbart samhälle. Att vara landshövding är mycket mer än klippa band ......
onsdag 27 april 2011
Curt Thappers arbete hedras med bidrag från Stiftelsen Konungens jubileumsfond
tisdag 26 april 2011
Företagsutveckling i Markaryd, unga entreprenörer peppas för SM och statens effektiviseringsarbete fortsätter
Påskhelg med sommarvärme och semesterkänsla har övergått i jobbvecka
På tisdag övergår ogräsrens och stensanering till annat spännande arbete. Tidig på tisdag morgon har vi möte med Regionförbundet och diskussion kring de viktiga kompetensförsörjningsfrågorna. Därefter besök i Markaryd för att prata utveckling och hur vi på länsstyrelsen kan bidra i den processen.
Under medarbetardagen på onsdag fortsätter vi arbetet med att jobba smartare och mer effektivt. Jag kommer dessutom att informera om regeringens bedömning av länsstyrelsernas resultat för 2010 och hur vi genom att koppla ihop vår vision och våra fem strategier kan bli ännu bättre och faktiskt göra skillnad på riktigt. På kvällen är det dags att peppa länets finalister till SM i UF (ung företagsamhet) på Residenset och torsdagen laddar jag för möte med civil- och bostadsminister Stefan Attefall och statssekreterare Ulf Perbo. Tillsammans med Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet informerar jag om projektet ”en Effektiv statsförvaltning” och Förenkla för företagen” – det arbetet fortsätter även på fredagen.
onsdag 20 april 2011
Tagel - en gård med gamla anor
Landshövdingerollen innbär många spännande arbetsuppgifter, det återkommer jag ofta till. Ordförandeskapet i Rappe- von Schmiterlöwska Stiftelsen tillhör ett av de mer udda, stimulerande och knappast betungande, även om vi har att förvalta och utveckla den gamla gården på ett hållbart, traditionellt och modernt sätt - en inte alltid så lätt kombination.
Styrelsen träffas ett par gånger varje år och vårt uppdrag är att främja vetenskaplig forskning på jordbrukets och skogsbrukets områden. Det är intressant att med historien som grund omsätta dåtida tankar till nutid och de tvärsektoriella samtalen oss emellan ger nya insikter och kunskaper både om träförädling, forskning och marknad.
Vid flera tillfällen har vi bytt ut konferensbordet mot skogen och innan dagens möte avslutades tog vi en promenad för att beskåda renoveringsarbetet för att återställa utsikten över sjön. Ett bra exempel på hur dåtiden träder in i nutiden.
tisdag 19 april 2011
Viktigt och givande möte med länets riksdagsledamöter
Två viktiga huvudområden som vi i länet och de som företräder länet måste agera i. Med en gemensam agenda ökar chanserna att lyckas!
måndag 18 april 2011
Kort och intensiv arbetsvecka som inleds med besök av länets riksdagsledamöter
Under senare delen av förra veckan hade jag anledning att reflektera över mina år i mitt nya län och konstaterade att det är många delar av Kronoberg som för alltid fastnat i mitt hjärta. Det spännande jobbet på Länsstyrelsen som, tillsammans med gamla och nya nätverk, innebär möjlighet att göra riktig skillnad på Länsstyrelsen, i regionen och faktiskt även nationellt. Men åren här har också gjort det än mer möjligt att på nära håll få njuta av svenska möbler, kreativ småländsk design, det nya och gamla glaset.
Just glaset och formgivaran Göran Wärft, Ludvig Löfgren och Kjell Engman fick jag vid lördagens invigning av sommarutställningen i Kosta anledning att hylla och vid söndagens lilla vårtal i Ör kombinerade jag mitt eget brinnande intresse för trädgård med diskussion om planer för höstens aktiviteter kring projektet Drömmarnas Trädgård, ett kommande viktigt besöksmål som vi på Länsstyrelsen stöttar. Tänk vilka dragplåster vi har och skapar, för att locka till oss besökare. Nu gäller det att vi fortsätter hjälpas åt och gör vad vi kan för att öka nyfikenhet på regionen för att få fler att upptäcka attraktionerna.
Kort och intensiv arbetsvecka som inleds med besök av länets riksdagsledamöter
Veckan framför oss är kort och intensiv. På måndag informerar jag länets riksdagsledamöter om utvecklingen på länsstyrelsen och länet – huvudfrågorna är bredband på landsbygden, länsstyrelsens koncentration av vissa uppgifter, regional samverkan, integration och kompetensförsörjning, förenkla för företagen och landsbygdsutveckling.
På eftermiddagen har vi ett avslutningsmöte med backspegel i projekt ”Innovationshelg”. Huvudfrågorna är vilka erfarenheter kan vi ta med i framtida projektet och diskutera mål, syfte och resultat. Viktigt också att ha en plan för hur vi tar tillvara kunskaperna vi fick och hur vi drar nytta av kontakterna vi knöt liksom hur vi kan utveckla och utnyttja uppmärksamheten vi fick.
Tisdagen har jag vikt för internt arbete och på onsdag morgon planerar vi länsbesöket den 5 och 6 maj av alla kvinnliga landshövdingar. Då kommer vi garanterat ha nytta av erfarenheterna från Innovationshelgprojektet. Resten av dagen åker jag till Tagel för årets första styrelsemöte. Sedan är det dags för efterlängtat Påsklov med målet att vårstäda trädgård, förråd och hus ;)!
söndag 17 april 2011
Kreativitetn flödar i Glasriket!
Invigde sommarens glasutställning i Kosta i går och måste erkänna att jag fick rysningar i hela kroppen. Vilken utställning, vilken kreativitet, vilket kulturarv!!!
Kjell Engmans gästabud tar andan ur en, Göran Wärfts alldeles underbara sommarhyllning skapar habegär och Ludvig Löfgrens mystiska grotta sätter fart på fantasin samtidigt som den väcker beundran för kopplingen till historien. Mitt intresse för glaskonsten har under åren i Kronoberg utvecklats till en passion och ett habegär, eller som Lisa Fuglesang så bra uttrycker det – man blir haig när man ser allt vackert!
Och visst shoppade vi loss under glasbruksrundan. Har du en ledig stund? Ta en tur till Kosta, Transjö, Åfors, Orrefors - glöm inte plånboken!
lördag 16 april 2011
Polhem 350 år kommer att inspirera och intiera många spännande aktiviteter med entreprenörskap, innovation och teknik i centrum!
Delar av Nationalkommittén på studiebesök Polhemsgården i Tingståde, på bilden syns bland andra Landshövding Cecilia Schelin Seidegård, Stavros Louca.
I går avfyrades startskottet för Polhem 350 år högtidligen i Visby. Självklart fanns Kronprinsessparet på plats eftersom Kronprinsessan är initiativets beskyddare
Året då teknik, innovation och entreprenörskap kommer att stå i fokus har startat på riktigt! Ni som följer bloggen och FB vet att vi i Kronoberg tjuvstartat med att lyfta fram innovation, design, teknik och entreprenörskap genom Innovationshelgen i samband med Kronprinsessparets besök i länet och den efterföljande arbetslunchen med Sveriges Ingenjörer. Den 4 maj återkommer vi med kunskapslunch och inspirerande föreläsning med Bertil Vallien!
Jag är glad och stolt att tillsammans med ett 20-tal andra engagerade personer tillhöra Nationalkommittén Polhem 350 år. Vårt uppdrag är att vara ambassadörer för det viktiga budskapet som bottnar i hans gärningar. Inte särskilt betungande med tanke på mitt intresse för frågorna. Jag har redan nya spännande tankar och idéer på aktiviteter där flera av Nationalkommitténs medlemmar kan tänka sig medverka. Kanske blir det ett kreativt möte med samhällsentreprenören Fredik Bergman från Växjö och Stavos Louca, från Rinkebyakademienmed och samtal kring integration, workshops med Teknikföretagen, Sveriges Ingenjörer och Sveriges Förenade Studentkårer för att inspirera barn och ungdomar i teknik och entreprenörskap och/eller kreativa samtal med några av våra kända glaskonstnärer. Endast fantasin sätter gränser för hur vi kan nyttja varandras erfarenheter och kunskaper för att driva utvecklingen framåt.
torsdag 14 april 2011
Inget förbud mot fortsatt drift av Bolmentunneln..…men Sydvatten åläggs att undersöka hur inläckage av grundvatten kan begränsas
Länsstyrelsen har idag beslutat att inte förbjuda fortsatt drift av Bolmentunneln vilket Markaryd och Ljungby kommun har yrkat. Beslutet innebär istället att Sydvatten AB ska ta fram uppgifter som visar vilka tekniska åtgärder som är möjliga att vidta för att begränsa inläckande grundvatten i tunneln. Sydvatten AB saknar tillstånd till grundvattenbortledning till Bolmentunneln. Markaryd och Ljungby kommun har därför yrkat på förbud mot fortsatt drift av tunneln till dess att tillstånd till grundvattenbortledningen har erhållits.
Länsstyrelsen anser dock att tillstånd inte behövs. Detta eftersom Bolmentunneln anlades på 1970-talet med en äldre lagstiftning, som innebar att verksamhetsutövaren inte behövde tillstånd till inläckande grundvatten. Dessa tillstånd är alltjämt gällande. Då inte tillstånd behövs, är inte heller ett förbud mot fortsatt drift av Bolmentunneln motiverat.
- För att motverka de olägenheter som Markaryd och Ljungby kommuner säger sig lida, på grund av inläckaget av grundvatten till Bolmentunneln, har Länsstyrelsen förelagt Sydvatten AB att ta fram underlag som ska visa hur inläckaget av grundvatten till tunneln kan minska, framhåller miljövårdsdirektör Carl-Philip Jönsson. Då denna typ av olägenheter inte är reglerade i de tillstånd som finns till tunneln, kan Länsstyrelsen förelägga Sydvatten AB att vidta skyddsåtgärder eller försiktighetsmått utifrån miljöbalkens hänsynsregler.
Beslutet i sin helhet finns på Länsstyrelsens hemsida.
För ytterligare information kontakta Miljövårdsdirektör Carl-Philip Jönsson, tfn 0470 – 864 68