söndag 28 februari 2016

Kalmar o Kronoberg sluter upp kring #sverigetillsammans

I fredags genomförde regeringen, Länsstyrelserna i Kamlar och Kronobergs län den regionala konferensen Sverige tillsammans i Kalmar. Det blev en riktigt bra dag och jag tror inte att jag är ensam om att känna framtidshopp. Med tillräckligt mycket mod kommer flyktingkrisen kunna användas som hävstång för förändringar i regelverk, strukturer och system - förändringar långt utanför integrationsfrågan och till nytta för hela samhället. 

Fönstret för förändring på riktigt har aldrig förr varit så öppet. Och efter att ha lyssnat på statssekreterare Erik Nilsson och Boverkets gd Janna Valik tror jag på förenklingar inom många områden och att insatser som borde gjorts tidigare nu görs. Målet är förstås att skapa ett värdigt mottagande och en snabb integration där vi systematiskt tar tillvara människors talang och erfarenhet, oavsett ålder eller formell utbildning. Och var, om inte i Småland, finns de kreativa och innovativa lösningarna och var, om inte här, ska vi våga testa nytt - eller som vår kända superentreprenör Ingvar Kamprad uttrycker det "Be inte om lov, be om ursäkt". 

Smålänningar anses vara snåla, men ett uttryck som bättre beskriver sparsamheten är tavarsamhet - vi slösar inte bort något -vare sig pengar, tid eller möjligheter, utan tar vara på! Nu har vi världens chans att låta landsbygden leva o möta generationsväxlingen med kompetens. 

Glad att ledningarna för Arbetsförmedlingen, Migrationsverket Syd, Länsstyrelsen Kalmar och Kronoberg redan på onsdag tar arbetet ett steg vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar