lördag 2 juli 2016

Småland har fått ännu en reseanledning! Mitt i Linnébygden välkomnas de många människorna till IKEA Museum!

 
IKEA o Småland är så tätt sammanflätade att det kändes naturligt att inleda högtidstalet vid invigningen av IKEA Museum med att lite kort beröra landskapet vi älskar och som närt så många viktiga och kända personer. För att nämna några - Vilhelm Moberg, Carl von Linnè, Elin Wägner, Ola Salo, Charlotte Pirelli, Astrid Lindgren o så förstås Ingvar Kampras, själva anledningen till invigningen av IKEA Museum.
 
Lanndskapet är format av istiden - de är stenrikt och kargt. Marken är hård och svårflörtad, det vet alla vi som gillar odling, trädgård o skog. Det har krävts både envishet och kreativitet för att klara sig här, innovativa lösningar har vuxit fram och "moderniteter" som återanvändning och att värna resurserna sitter i generna. Liksom hantverket, formspråket och designen.

Mycket av allt detta känner vi igen hos IKEA och jag minns så väl mitt första möte med företag och Älmhults kommun när jag var alldeles ny Landshövding. Jag blev både hänförd o berörd. Över alla verksamheter så klart men också att Älmhult o Småland är så viktiga o självklara för IKEA. Det var nytt för mig.
 
Sedan den dagen har jag haft förmånen att följa IKEAs utveckling, främst i Älmhult. Och att kliva över tröskeln till Tillsammanshuset är lika spännande varje gång. Oavsett om det varit tillsammans med koncernchefer, produktionstekniker, designer, prinsar, ministrar eller astronauter har alla vänt hem igen fulla av beundran och med en stor portion stolthet!
 
För IKEA är en del av oss alla – IKEA är de många människornas!
 
Det var också IKEAs självklara Smålandskoppling som gav oss mod att lyfta just den Småländska identiteten - smakerna, hantverket, glaset, möblerna, berättelserna o entr perennrabatten när vi stod värd för EUs Jordbruksministermöte i september 2009. Eller för den delen när vi i höstas tog emot 100 astronauter och deras respektive.
 
Många modiga entreprenörer såg o tog chansen att damma av o lyfta fram varumärket Småland och Nätverket "De Småländska Pärlorna" med många namntunga besöksmål bildades.
 
Syftet var att med ministermötet som hävstång utveckla ett prestigelöst samarbete o få hela landskapet att känna samhörighet o stolthet.
 
Och under EUmötet var det verkligen ett levande Småland som välkomnade ministrar, medföljare, journalister o andra gäster. Precis så som det var när vi arrangerade Astronautkonferensen. Astronauter o respektive åkte hem inspirerade av Småland, eller som de själva uttryckte det "we came to inspire you by space - went back inspirerad by Småland".
 
Framgången under ministermötet blev oxå ett avstamp för fortsatt kraftsamling för den lokala matens betydelse för landsbygdens utveckling och ökad attraktionskraft i Småland. Och gav oss modet att tacka ja till värdskap för den stora internationella Astronautkonferensen när Christer Fuglesang ställde frågan.
 
Det har hänt mycket inom besöksnäringen sedan vi tog det där första kraftsamlade taget, men än finns mycket kvar att göra innan vi är ifatt storstadsområdenas besöksnäringstillväxt. Potentialen är stor och jag är övertygad att vi med det nya IKEA Museum kommer lyckas. Småland har fått ännu en reseanledning!
 
Nu kan De Småländska Pärlorna glädja sig åt ytterligare en stor, vacker och skimrande pärla på det småländska pärlhalsbandet. Mitt i Linnèbygden ligger Smålands nya reseanledning - IKEA Museum, som högtidligt och i närvaro Ingvar Kamprad invigts.

Du som besöker museet kommer att överraskas av en härlig känsla när du svingas tillbaka till barndomen, ungdomen eller tiden då du satte ditt första bo. En nostalgiresa, en framtidsresa och en arena för inspiration, för eftertanke, för möten, för stolthet.  Där finns allt det där vi minns, det som byggde folkhemmet - allt tillgängligt för de många människorna. Museet är inte en manifestation eller plats där det som varit visas utan lika mycket en plats för att lära mer om design, produktutveckling, logistik, hållbarhet och miljö. Med andra ord väl värt ett besök!
Idag är det äntligen dags – att inviga IKEA Museet - ett upplevelsecenter som bjuder på en fantastisk resa bakåt och framåt i tiden. En arena för inspiration, för eftertanke, för möten, för stolthet. Väl värt ett besök!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar