söndag 7 juli 2013

Almedalen är så mycket mer än rosévin - det vet alla som varit där!

Den politiska mötesplatsen är idag en arena där samhällets aktörer - politiker, företagsledare, organisationer och myndigheter - samlas för att debattera och samtala om frågor som är, inte bara viktiga utan också nödvändiga för en hållbar samhällsutveckling.

Näringslivet en del av lösningen på utmaningarna
På frågan varför storföretagaren och kapitalisten Petter Storsalen deltar i Visby svarade han att vill man bidra med att göra samhället lite bättre är Almedalen den rätta platsen. Jag kan bara understryka det - ska vi få förändring och en hållbar utveckling på riktigt måste samhällets alla aktörer samspela. Ska de nationella målen i bland annat jämställdhet, miljö- och klimat få genomslag måste näringslivet inkluderas i arbetet.

Företagen har en viktig roll för att ett mer hållbart samhälle ska bli verklighet. I vårt län har vi redan många företag som tar sin del av ansvaret, det visar inte minst engagemanget på våra olika strategiska samtal. Därför var det glädjande att så många företagsledare från Sveriges största bolag inte bara deltog i samhällsdebatten utan också visade att man tar ledning i frågor som utanförskap/mångfald, jämställdhet, miljöhänsyn, ungdomsarbetslöshet, ökad attraktionskraft och kompetensförsörjning. Du som följde mina dagar på twitter vet vad jag menar. Och mer prov på detta kommer under hösten - då med Residenset som mötesplats.

Sommar, sommar, sommar......
Almedalsveckan ligger bakom oss och sommaren är här på riktigt - när jag skriver detta är klockan över åtta på kvällen och termometern visar fortfarande 25 grader - och det är dags för många att njuta av välförtjänt ledighet. Det kommer jag också att göra. Under de kommande veckorna 28-32 går även jag ner i varv, men stänger inte fullt ut av - sommaren blir en god mix av jobbförpliktelser och hängmattedagar.

Sommarjobbet innebär för min del, förutom sedvanligt kontorsarbete, både Fotbolls-EM, möte med glasbranchen, andra insatser i glasrikeuppdraget och i bredbandsuppdraget, kulturen får sitt med Linneateatern som under några sommarveckor intar Residensets trädgård och i början av augusti står landsbygdsutveckling och lanthandelns framtid i fokus. Däremellan blir det trädgårdsfix, lek med barnbarn, kanske ett storbak och garnerat mycket bad!

Den 12 augusti börjar höstterminen på riktigt och jag inleder veckan med ytterligare en "oförglömlig resa" arrangerad av LRF - för landshövdingar och riksdagspolitiker från Kalmar och Kronoberg.

Oavsett om du jobbar eller är ledig önskar jag dig en fin sommar!

Kristina


Visby i sommarskrud

Om vikten av en innovativ offentlig förvaltning - ett av många intressanta seminarier - här deltar bland andra civil- och bostadsminister Stefan Attefall
Almedalens viktigaste mingel? Samhall, Elite och Landshövdingen på Gotland bjöd till samtal om det viktiga ämnet - alla behövs!


IVA så klart på plats i Almedalen - med seminarier i samhällsviktiga ämnen - Innovation och förnyelse, Tekniksprånget som ger ungdomar kvalitétssäkrade praktikplatser och energieffektivisering är några exempel......


Om ungdomsarbetslöshet, utbildning och praktik handlade flera av näringslivets seminarier - här Teknikföretagen med Teknikcollege som ämne - med vice utbildningsminister/jämställdhetsminister Maria Arnholm och Volvos vice vd Jan-Eric Sundgren
Fullsatt långt innan start - industrins seminarie om den viktiga invandringen för ett rikt och välfungerande näringsliv lockade många!


Kronobergare från Uppvidinge, Växjö och Tingsryd!


Vår egen biträdande länsveterinär höll ihop det viktiga samtalet om våld i nära relationer och kopplingen till våld mot djur

Måltidsrikets innovativa Arenabox - lokalproducerat hantverk som alernativ till varm korv med bröd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar