torsdag 20 maj 2010

Internationellt projekt för att vässa satsningar på innovationer i små och medelstora företag

Vinnova leder sedan hösten 2009 ett nytt samarbete mellan 6 innovationsmyndigheter i Europa. Syftet är att vässa satsningarna på innovationer i små och medelstora företag. Projektet som heter INNO-Partnering Forum finansieras av kommissionen (DG Enterprise) och ska pågå i tre år. EU Kommissionens syfte med projektet är att satsa på ledande Europeiska initiativ på framgångsrika myndigheter och göra dessa ännu bättre. Med andra ord - att accelerera utvecklingen!

Projektet har tre övergripande mål:

1. Tillväxt i SME. Ge effekt för företagen med mer effektiva statliga satsningar som verkligen leder till tillväxt och få upp SME i kärnan av den politiska agendan på nationell nivå och EU nivå.

2. Tydlighet för innovativa SME på policynivå i Europa. Etablera ett samarbete mellan innovationsmyndigheter och ministerier i Europa med fokus på satsningar på innovativa SME som är kraftfullt och lever efter projekttiden tre år. INNO-Partnering Forum kommer att vara EU Kommissionens samarbetsorgan med innovationsmyndigheterna gällande SME frågor från och med nu, och förhoppningen är att detta är starten på ett nytt tydligt samarbete på EU nivå.

3. Effektiva metoder för att etablera lönsamma SME stöd, dvs utveckla former för hur vi kan inspireras och lära av varandra, ta in det som funkar i respektive land och få nya influenser från de bästa satsningarna i världen.

Det är kul att tillhöra projektets Council och under mötet i Wien har vi fått en hel del input i hur andra länder stimulerar innovation i SME-företag bland annat med Vouchers och ”kontrakt” för innovationsupphandling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar