tisdag 20 november 2012

Möten som gör skillnad - gästbloggare Catti Sammelin om Designmingel årgång 2012

Designminglet 2012 - femårsjubileum


För femte året i rad hölls Designminglet på Residenset i Växjö. Ett hundratal kreatörer deltog i det gedigna programmet som erbjöds med allt ifrån flertalet olika föreläsare till gemensamt arbete i en workshop.

Temat för året var trä, glas, mat och trädgård. Kvällen bjöd på information om allt ifrån Smålands och Ölands Gastronomiska akademi, Astrid Lindgrens Trädgårdar, vad som skapar attraktionskraft i småländska orter, turism och destinationsarbete, Smålänningen då och nu, omvärlden och det nya glasriket till möbelrikets kommande evenemang.

- Att den här typen av strategiska möten leder till utveckling är inte en fråga utan en självklarhet, det finns både samarbetsvilja och drivkraft, säger Kristina Alsér.

Årets workshop handlade om Glasriket

Erika Lagerbielke, professor i glasdesign vid Linnéuniversitetet, inledde kvällens workshop med att presentera de olika teman som var och en av deltagarna själva valde mellan att diskutera utifrån eget intresse eller engagemang.

Samtalen genererade frågor att ta vidare och idéer om hur vi på nya sätt kan använda oss av glaset som material och hela området för glasriket. I en av grupperna för kvällen, Transparent Intelligence, var de innovativa och tänkte fritt och futuristiskt. Glas som informationsbärare och smart glas som ger oss nya möjligheter att gestalta våra hem. Dessutom tänkte de på glas och trä i kombination i framtidens arkitektur.

I samtalet kring marknadsföring och kommunikation handlade diskussionen delvis om att komma fram till vad ”Glasriket är för något”. Vart går gränsen för glasriket, ska den marknadsföras som ett ”rike” i sig självt eller vara en del av ”öarna” möbel- , design- och träriket Småland. Det behöver utvecklas en gemensam målbild för dessa öar och en tydlig samverkan kring Småland som upplevelse. Efter det kan en marknadsföringsstrategi göras och kanske bör det föras fram av ett regionalt turistråd?

- Bredden på uppslagen var glädjande, jag tror att det är nödvändigt att man arbetar brett och ser möjligheter ur alla möjliga perspektiv. Personligen tycker jag att Glas och Trädgårdsmiljöer är väldigt intressant, liksom Glas och Måltid, säger Erika Lagerbielke. - Nästa steg blir att koppla ihop kreatörerna med innovatörerna och entreprenörerna så att de livskraftiga idéerna kan förverkligas, säger Erika.

Catti Sammelin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar