onsdag 5 januari 2011

Många valde att starta året i Lammhult - Möbelriksdagen drog återigen fulla hus!

Made Here - trend 2011 enligt experten Stefan Nilsson
Andreas Ravelli, exportchef på Orrefors Kosta Boda ser ljust på framtiden

Fler måste vilja bli företagare och fler företgare måste bli goda ambassadörer för de nya var Jens Spendrups budskap

Årets upplaga av Möbelriksdagen blev succé! Nästan 300 personer från när och fjärran samlades för att under en dag mingla, informeras och diskutera regionala frågor, ekonomi, omvärld, trender, design och export. En imponerande skara i publiken, en imponernande talarlista och ett imponerande program. Under dagen lyftes stora delar av vårt kulturarv fram och vi fick både bildligt och på riktigt smaka på den småländska kreativiteten, entreprenörskapet, finkänsligheten och finessen.


Svenska Daglblades chefsredaktör PJ Anders Linder tryckte i sitt tal på vikten av framgångsrikt företagande, det räcker inte med att vi startar fler företag om vi inte får fler att överleva.

Jens Spendrup som numera är ordförande i Företagarna var inne på samma spår. Hur kan vi få fler att vilja bli företagare, hur kan vi som är företagare underlätta, varför finns bara två politiska linjer - bidragslinjen och arbetslinjen, vem står upp för företagarlinjen? Ja, det var frågor han lyfte. Frågor viktiga att fortsätta diskutera med tanke på den strukturarbetslöshet vi ser. Traditionell industri kommer inte som tidigare att fånga upp den stora skaran arbetslösa. Nya jobbtillfällen måste till och för det krävs nya modiga och riskvilliga företagare.

Trendanalytikern Stefan Nilsson gav en inblick i trenderna för 2011 där Made in Here var den röda tråden. Särskilt kul att han lyfte fram PM o Vänner som den enda svenska restaurangen som verkligen lever upp till det trendiga Made Here med eget växthus, egen kossa som man gör ost och smör från mm mm.

Ideérna flödade och med ökad kunskap om allt som händer i regionen är vi till nästa år kanske redo att faktiskt samlas kring en gemensam vision- vart ska de småländska pärlorna, projektet designregion Småland, turismsamverkan, Trästad 2012 och andra träfprojekt, Smålandsmarknaden och andra spännande projekt föra oss? Var vill vi befinna oss på världskartan om fem år?

Läs mer om eventet på http://www.mobelriket.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar