onsdag 18 januari 2012

Länsstyrelsen får fortsatt förtroende i arbetet mot dopning

Som en av tio nationella aktörer har Länsstyrelsen i Kronobergs län fått medel av Statens Folkhälsoinstitut för dopningsförebyggande arbete.

- Den typiske användaren av dopningsmedel är en man mellan 18 och 34 år som styrketränar regelbundet. Träningsanläggningar är därför naturliga parter i det förebyggande arbetet mot dopning och en viktig arena för det här utvecklingsarbetet. Målet är att sanera träningsanläggningarna från dopning och narkotika och att alla träningsanläggningar i länet är dopingfria, säger Katarzyna Musial.

Operativ samverkan sker tillsammans med Kalmar kommun, kommunerna i Kronobergs län, polismyndigheten i Kronobergs län, Landstinget Kronoberg samt ansvariga vid träningsanläggningar i länet.

– För oss inom friskvården har det varit en mycket lyckad satsning och vi känner oss väl rustade att på ett professionellt sätt bemöta dessa problem som tyvärr finns på alla gym i dag. Vi kan nu tydliggöra riskerna med otillåtna medel och samtidigt guida vidare till beroendehjälp eller lämna ärenden vidare för polisiär handläggning. Vi kan också lättare hitta de vi misstänker använder eller säljer otillåtna preparat, säger Biba Crona vid Idrottskliniken i Växjö.

Det strategiska samverkansprojektet PRODIS (Prevention av dopning i Sverige) kommer gemensamt utveckla, sprida och utvärdera en nationell arbetsmodell för att förebygga användningen av anabola androgena steroider. I Kronobergs län har arbetet pågått sedan 2008 och kommer nu att ta intensifierad fart.

För mer information om Dopingfritt i Kronobergs län, gå in på hemsidan www.dopingfritt.se eller kontakta Katarzyna Musial.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar