söndag 10 oktober 2010

Från Expo till Suzhou - ur miljövårdsdirektör Carl-Philip Jönssons ögon

Bussresan till Suzhou gick mestadels på motorvägar med i princip obruten bebyggelse längs med. Industrier varvat med bostadsområden. Fortfarande ingen landsbygd. Det som tycktes vara obebyggd mark utgjordes antingen av våtmarker som höll på att fyllas ut eller 2-plans bebyggelse av från 50-talet som höll på att rivas för att ge plats för höghusen. Rivaren var den siste som bodde kvar. Trä och metaller sorterades ut resten användes som utfyllnad.

Söndag förmiddag ägnades åt ett besök på ett litet industriområde....Suzhou Industrial Park (SIP) bestående av bostäder, industrier, kultur och fritidsbyggander och en sjö på en yta av 282 km2.

SIP skapades på initiativ av Deng Xiaoping och i samarbete med Singapore vars pengar och utvecklingsförmåga imponerade på Deng. Vi mottogs högtidligt i gigantisk byggnad som utgjorde parkens Visitor Centre. SIP har särskilt gynnsamma bestämmelser för utländska investeringar. Det fungerar nästan som en ekonomisk frizon. Totalt omsatte parken ca 100 Mdr USD - gigantiska belopp. Det finns en översiktplan för SIP som självfallet är bindande. Man började bygga i slutet på 1990-talet. Nu är 80 % av parken klar. Vi såg de sista monumentala skyskraporna börja resa sig mot skyn.

Här tillverkas allt från laptops, HP och Samsung, Netgear routers, USB-minnen, web- och videokameror men även tyngre verkstadsdetaljer.

Modell över SimCity – eller är det Suzhou Industrial Park

Det var nästan en overklig känsla att besöka området. Det fanns bostadshus och resortanläggningar, golfbanor, operahus m.m. Två olika tunnelbanelinjer gick under den sjö som skapats mitt i området. Alla kraftledningar mm var nergrävt. Området ska förbindas med Shanghai via en höghastighetsbana. När man bygger bostadshus på 30 våningar så bygger man inte ett i taget utan 5 i taget minst. Byggen tycks pågå dygnet runt på sina ställen. Ett svenskt företag som är med på resan berättade att sådana industriparker är väldigt bra att etablera sig i. Bland annat är det bra infrastruktur. Vid elbrist prioriteras sådana områden. Det är svårt att beskriva SIP. Det finns i princip ingen ”naturmark” som vi känner den. Det är väldigt rent och städat och påminner mest om miljöer ur SimCity eller The Sims. Har de hämtat planerna därifrån månne?


Carl-Philip Jönsson
miljövårdsdirektör

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar