fredag 10 april 2015

Nya miljonvinnare i Glasriket!

EBV Plåt AB i Emmaboda och Ess-Enn Timber AB i Skruv, är de företag som kvalificerat sig för en miljon i den femte uttagningen av den så kallade Glasriksmiljonen, som finansieras av Tillväxtverket genom Glasrikeuppdraget. Därmed har nio av de tolv miljonerna fördelats. Företagen som söker glasrikesmiljonen satsar på en framtid med en växande marknad. Detta har en betydelse inte bara för sysselsättningen och tillväxten i Glasriket, utan även i det närbelägna geografiska området genom att en del av arbetskraften pendlar in till dessa arbetsplatser. Genom att även använda sig av lokala underleverantörer stärks tillväxten i regionen ytterligare.


EBV Plåt AB är en legotillverkare som tillverkar komplexa och sammansatta plåtdetaljer med inriktning på korta serier. Man tillverkar även och säljer tåliga datorskåp och datorpulpetrar för utsatta miljöer som t ex sågverk.

Ess-Enn Timber AB tillverkar ett brett sortiment av träprodukter och har en av Sveriges största och modernaste produktionslinjer för limfog inklusive hyvleri.

Motiveringen till beslutet lyder:

·         EBV Plåt AB, för investering i en ny fiberlasermaskin, som möjliggör att arbeta med andra och tjockare material än vad man kan göra idag samt kunna arbeta på ett effektivare sätt. Investeringen är ett led i företagets strategi att bredda och öka sin maskinkapacitet för att kunna utöka sin marknad och därmed kunna växa vidare.

·         Ess-Enn Timber AB, för investering i en ny hyvellinje som effektiviserar produktionen och ökar kapaciteten samt minskar spillet. Detta möjliggör att företaget kan växa framöver.

– Båda företagen är utmärkta exempel på vad företagen betyder för varandra i Glasriket. I närområdet finns både underleverantörer och kunder till EBV och Ess-Enn. När dessa företag växer så blir det positiva spinoff-effekter för andra företag i Glasriket och länen, påpekar beslutsgruppens ledamöter som består av landsbygdsdirektören Stefan Carlsson på Länsstyrelsen i Kronoberg och tf regiondirektören Helena Nilsson på Regionförbundet i Kalmar län.

Det kan också påpekas att Glasrikesmiljonen röner ett fortsatt stort intresse hos företagen och det finns fortfarande 3 Glasrikesmiljoner att ansöka om. Nästa beslutsmöte planeras bli i början av juni 2015. För att kvalificera sig till att söka Glasrikesmiljonen krävs att företaget har färre än 250 anställda, en omsättning om högst 450 miljoner samt en balansomslutning på högst ca 387 miljoner. Kriterierna för urvalet har beaktat att verksamheten kan bedömas bli lönsam på sikt, att verksamheten kan bedömas ge varaktig sysselsättning, samt att om verksamheten kan komma att påverka konkurrensförhållandena på den lokala marknad där verksamheten skall bedrivas. Syftet med Glasrikesmiljonen är att bidraget skall vara på minst 1 miljon kronor och stötta högst 25 % av investeringen, vilket medför att investeringen måste vara på minst 4 – 5 miljoner.

Kontaktpersoner:
Mats Persson, Regionförbundet i Kalmar län; 070-632 37 64
EBV Plåt AB; Madeleine Isaczon Petersson, VD, 0471-108 10 (madeleine@ebv-ab.se)
Ess-Enn Timber AB, Göran Johansson, arbetande styrelseordförande, 0478-690 74(goran@bakers.se)

Företag som hittills tilldelats glasrikesmiljonen:
Royal Design AB, Orrefors
Allt i Plåt AB, Åseda 
AMB Industri AB, Broakulla 
Örsjö Belysning AB, Örsjö 
Börjes Logistik & Spedition AB, Nybro 
Ädelträ AB, Norrhult
Lintex AB, Nybro

Regeringen tog i mars 2012 beslut om ett särskilt uppdrag för Länsstyrelserna i Kalmar respektive Kronobergs län gällande Glasriket, där även regionförbunden i de båda länen erbjöds att delta. Uppdraget innebär att för regeringens räkning genomföra insatser för industriell utveckling och stärkt besöksnäring i Glasriket till och med 2014. Länsstyrelsen i Kronoberg utsågs till samordnare. Uppdraget tar sin utgångspunkt i befintliga resurser på nationell, regional och lokal nivå och ska ske i samverkan med berörda aktörer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar