måndag 22 juni 2015

Sveriges 30:e? Vår första?

Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Kronobergs län driver projektet att bilda en nationalpark i Åsnen och den föreslagna nationalparken omfattar i första hand naturreservaten Agnäs, Bjurkärr och Västra Åsnens övärld. Även andra angränsande områden kan bli aktuella för att knyta ihop området där det också kommer att skapas utrymme för besöksplatser och leder. Området ligger i de båda kommunerna Alvesta och Tingsryd och på gränsen till Växjö kommun.

Det blev ett innehållsrikt samtal om nuläget när styrgruppen och arbetsgruppen träffades förra veckan. Och vi kan nog konstatera att Naturvårdsverket har rätt - genom att gå långsamt fram kommer det i slutänden både ha gått fortare o blivit bättre än om vi stressat igenom processen. Att bilda en ny nationalpark är ett omfattande arbete där förankringen i bygden är A och O och där ledorden involvera, inspirera och inkludera. 

Från och med nu när vi går in i ett skarpare läge kommer de fysiska mötena, som efterlysts att bli fler och för den som fortlöpande vill följa utvecklingen finns goda möjligheter genom hemsidan www.nationalparkasnen.se. och för den som befinner sig på Länsstyrelsen rekommenderas en titt på plan två i trapphuset där Helen Pettersson o Catti Sammelin öppet och löpande dokumenterar processen. 

Du kan också uppleva delar av den blivande nationalparken, Åsnens nationalpark, i sommar.

Det kan du göra under guidade turer följande datum:

Lär känna Sveriges nästa nationalpark, Åsnens nationalpark

Söndag 14 juni kl.10.00
Söndag 5 juli kl. 14.30
Söndag 19 juli kl. 10.00
Söndag 2 augusti kl. 10.00
Söndag 16 augusti kl.10.00
Lördag 5 september kl. 10.00

Arrangör är Naturum Kronoberg
För mer information, se Naturums hemsida
www.naturumkronoberg.se
Kontakt: Marie Mårtensson, 0470-75 20 05
naturum@husebybruk.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar