torsdag 15 januari 2015

Objuden Egon på besök - rustad för kris?

Det är nog ingen i vår del av landet som missat att det förra veckan var tio år sedan stormen Gudrun drog fram och för all framtid förändrade livsvillkoren för många. Och i helgen höll vi andan när stormen Egon drog in bara någon dag efter årsdagen. Även om skogen inte drabbades lika hårt denna gång var det stundtals över 60000 strömlösa i södra Sverige.  

Att ha tillgång till boende på landet är en fantastisk förmån, men när naturkrafterna slår till och man förflyttas 60-70 år bakåt i tiden utan el, vatten eller internetuppkoppling är det inte lika kul. Istället för det jag planerat har tiden gått åt att hålla sig varm, ren och mätt. Obekvämt men också nyttigt. Lagom till skymningen på söndagskvällen kom strömmen tillbaka och vi fick åter kontakt med omvärlden. Nöjd att krislådan, kompletterad med en liten transistorradio, är på plats, man vet ju aldrig när nästa objudna gäst dyker upp.

Jag vill passa på att tacka vår beredskapsdirektör, medarbetare och alla andra Kronobergare som samverkat och haft beredskap för att lindra effekterna av Egons framfart. Det märks att vi har erfarenhet och att vi gjort något positivt av de stormar som drabbat oss..Särskilt glad är jag över bra och informativa uppdateringar på Länsstyrelsens web och FB, numera även på engelska!

Efter Egon har jag fått en hel del frågor vad man fyller en krislåda med och som av en händelse fick alla medarbetarna på Länsstyrelsen en sådan i julklapp innehållande blockljus, handdriven ficklampa, tändstickor, ett first-aidkit. Den lådan har vi själva kompletterat med pannlampor, batterier och en liten transistor. Bra tips för den som vill vara rustad för storm eller annan kris.

Vill du veta mer föreslår jag att du går in på www.hesafredrik.se


   Förutseende tomte gav nyttig julklapp till alla medarbetare!

   
    Har kompletterat innehållet med pannlampor, batterier och transistor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar