måndag 28 september 2015

STOLTHET, MOBILISERING OCH KRITISK MASSA


.....så skulle man kunna sammanfatta veckan med inslag som aldrig mer under vår levnad kommer inträffa. Men jag väljer att lite kort ge er min bild av vad vi åstadkommit före och under astronautkonferensen. Mer hittar du på www.motnyahojder.com - bilder, texter, känslor!
Det vi planerat så länge – Astronautkonferensen i september 2015 är över, men det vi skapat är jag övertygad kommer bestå och utvecklas många år framöver – här i länet och kanske även nationellt.
Det har hänt mycket sedan astronauterna landade i Växjö förra torsdagen
och precis som jag sa i mitt tal på avskedsmiddagen i lördags kväll är jag inte säker på att dom är medvetna om vilket avtryck dom gjort. Dom har bevisat att drömmar kan slå in, och är det några som verkligen visat att ingenting är omöjligt är det just dessa rymdfarare.  Eller som Chris Hadfiel sa vid invigningen – alla är ett resultat av vad vi inspirerats av. 

Ett konkret exempel på resultat av besöket är alla de tusentals elever som deltar i projektet Mot Nya Höjder. Med rymden som inspiration har intresset för teknik, matte och naturvetenskap ökat och flera barn som aldrig tidigt vetat vad en forskare gör har nu ingen högre önskan än att bli just det. 

Rymdfokuset har fått eleverna att även engagera sig i de viktiga miljö- och klimatfrågorna. Från rymden är vår jord blå och vacker, utan gränser. Samtidigt vittnar alla som varit på rymdstationen om hur påtagliga miljö- och klimatförändringarna är när man ser 

vår vackra jord från rymden. Den kunskapen är viktig att ta vara på och i ett samarbete och 
kanske är det där vi lägger fokus när vi skalar upp Mot Nya Höjder till 2.0!?

Under dagarna med astronauter o kosmonauter kom vi förstås också in på fredsaspekterna  och i dagens rymdforskning är samarbete är absolut nödvändigt när man trängs på en rymdstation – oavsett nationalitet. Tänkvärt i dessa dagar när 60 miljoner är på flykt pga krig och konflikter. Då är rymdfarare lysande exempel på människans förmåga att samarbeta och se bortom gränser och bakgrund.

Syftet med konferensens öppna delar – skolbesöken och föreläsningarna är att inspirera och skapa nyfikenhet kring både rymden och den kunskap man kan få genom rymdforskning. Och inspirerat har dom gjort. Vårt lilla län fullkomligt sprudlar av energi efter den här veckan!

Räknar vi lågt har drygt 12 000 personer varit mer eller mindre involverad under dessa dagar och om man tänker att alla 12 000 har ett tiotal personer i sin närhet (familj o vänner) har Mot Nya Höjders budskap nått nästan 120 000 Kronobergare. Det är mäktigt och som rektor Stephen Hwang sa i sitt tal – ”jag är övertygad att vi om tio år kommer se skillnad både i utbildningsnivå och söktryck till högre utbildning”. Ska vi få till ett trendbrott så är tiden nu när vi fångat en kritisk massa.

Nu är det söndag kväll, snart dags att samla teamet bakom succén, för något annat är det inte! Rymdfarare och respektive har åkt tillbaka till sina hemländer med hälsningen ”We go back inspired by Sweden”! Bästa betyg till ALLA från ALLA! Bättre än så här kan det inte bli!

    Oj, så mycket press! 
   Vilken glädje, vilken lycka! Astronautbesök på lekterapin i Växjö.

   Aleksej Leonov som för 50 år gjorde första rymdpromenaden.
   Check för detta! Astronauternas autografer på PMs vägg avrundade de tre dagarna i Småland.


   Fullt av energi på Grönkullaskolan i Aövesta.
   Rymden och miljön jänger tätt samman. Så klart att det planterades en astronautskog under  
   besöket!
   Hur är det att stanna på jorden? Lisa Fugleasang berättade om rymden på ett annorlunda sätt.
   Det kommer inte hända igen - att 90 astronauter besöker Sverige och Småland. Men kontakter   
   kommer att hållas!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar