onsdag 8 januari 2014

Rivstart med siktet inställt mot stjärnorna


Pengar är inte lösningen på allt
Vi har precis sagt farväl till 2013 och hälsat 2014 välkommen. Ett nytt år innebär nästan alltid stora förväntningar och att rätta till det som inte blev så bra under det gamla året. Mina förhoppningar är att vi som regeringens regionala representant mer ska se det vi kan göra än det vi inte har resurser till. Vi har stor möjlighet att påverka utvecklingen och det är mycket upp till oss själva hur de nationella målen ska få regionalt genomslag och hur vi vill inkludera de vi är till för i vardagsarbetet. 

Mötesplatsen Residenset och inramningen som de vackra salongerna erbjuder gör oss unika. Här samlas människor som vill göra skillnad, som vill bidra till utveckling och som är beredda att engagera sig i samhällets olika utmaningar. Inga pengar i världen kan göra samma skillnad som samarbete och samhandling gör – och ser vi tillbaka är det just på Residenset mycket av det som händer i länet har startat. Det önskar jag vi ska se mer av det kommande året. Inte minst i arbetet med att förankra vår nya inriktning ”Landsbygdens utveckling”. Med detta sagt ser jag mycket fram emot nya initiativ - interna och externa - till strategiska samtal som för länets utveckling framåt.

Varför inte sikta mot stjärnorna!?
Sveriges enda astronaut Christer Fuglesang har i hård konkurrens med Frankrike lyckats få den årliga internationella astronautkonferensen att förläggas till Sverige 2015. OCH inte bara det - vårt län kommer under två dagar stå värd för det hundratalet astronauter + medföljande som väntas komma. 

Ett fantastiskt tillfälle för Småland att visa upp sig, men också en möjlighet att med rymden och konferensen som dragplåster få igång processer för tillväxt och utveckling. Rätt använt kan den bidra till mycket av det vi systematiskt och strukturerat arbetat med sedan krisåren - dvs öka attraktionskraften i länet, få fler företag att inse vikten av innovationshöjd och inte minst skapa nyfikenhet för naturvetenskap o teknik för att på lång sikt säkra kompetensförsörjningen i länet. Men konferensen kommer också ge ringar på vattnet för besöksnäringen och för vårt miljö- och klimatarbete. 

Följ projektet, som är ett samarbete mellan Länsstyrelsen, Växjö Kommun, Linnéuniversitetet, Regionförbundet Södra Småland och Näringslivet på twitter #motnyahöjder


1 kommentar:

 1. Hej Kristina,
  Intressant inlägg!
  Du får gärna kontakta mig på 0727 27 93 12
  eller
  staffan.filipsson@ivl.se
  Många hälsningar Staffan

  SvaraRadera