fredag 11 mars 2011

Långa handläggningstider beror på så mycket mer än Länsstyrelsernas hantering

Vid dagens Landshövdingemöte fick vi en timme tillsammans med Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström och sakkunnige inom miljöområdet. De lyfte fram det viktiga arbetet att förenkla miljöprövningsprocessen. På grund av ett krångligt och oflexibelt regelsystem, samrådsförfarande som kan dra ut på tiden, långa remisstider och olika tillämpning går Sverige varje år miste om ett antal stora etableringar och miljöteknikinvesteringar på 20 mdr kronor årligen. En skrämmande utveckling med tanke på de stora exportsatsningar som regeringen gör för svensk miljöteknik. Hemmamarknaden borde vara en självklarhet att börja med.

Med vår långa historik kring miljöfrågorna och med gemensamma insatser borde vi bli konkurrenskraftiga och till och med bättre än andra länder. Med ökad kunskap hos oss, hos de som styr regelverket och hos företagen kommer vi en bra bit. Lägg därtill beräkningar vad dagens system kostar och vad vi kan få ut om vi både trimmar i alla ändar och tillsätter de resurser som krävs.

Och visst var det i detta läge kul att kunna berätta om vårt påbörjade pilotprojekt och ännu gladare kanske jag blev för att de så tydligt markerade att vår rapport till regeringen var bra och att den ger hopp för förbättringar i framtiden. Glad också om vi i Länsstyrelsevärlden får ett fortsatt uppdrag. Frustrerande dock att flera av mina kollegor undrade vad det var för rapport Urban Bäckström hänvisade till och vem som tagit fram den för Länsstyrelserna.......

1 kommentar:

 1. Greetings from USA! Your blog is really cool.
  Are you living in Sweden?
  You are welcomed to visit me at:
  http://blog.sina.com.cn/usstamps
  Thanks!

  SvaraRadera