söndag 6 maj 2012

Astrid Lindgrens trädgårdar - en dröm, en vision som tar form

En helt ny och unik besöksträdgård ska uppföras intill författarens barndomshem och locka trädgårdsentusiaster och turister från hela världen.

- Astrid Lindgrens kärlek till naturen och hennes påhittighet är vår ledstjärna! säger projektledaren Kajsa Holst.

Trädgårdarna blir en ytterligare del av kulturcentrumet Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby, som redan idag är ett etablerat besöksmål med över 43 000 besök förra året.

Grundidén är att återskapa en del av trädgården runt Astrids barndomshem, men också öppna upp för naturliga trädgårdsrum och moderna, konstnärliga och lekfulla gröna miljöer.

- Det här blir en trädgård som inte bara skall besökas, utan också användas. Vår vision är en grön oas för vila och eftertanke, men en oas där man ändå hela tiden blir överraskad och nyfiken, säger Kajsa Holst.  

- Astrids anda och inställning till barn och natur skall märkas överallt i trädgården. Däremot ska vi inte återskapa några miljöer ur hennes böcker.    

Just nu pågår arbete med detaljplan för hela området Astrid Lindgrens Näs, liksom ett intensivt idéarbete där flera erkända landskapsarkitekter redan är inkopplade.

- Vi söker också fler framtida partners, både för finansiering och programinnehåll. Astrid Lindgrens Trädgårdar ska bli något verkligt unikt med hög kvalitet i alla detaljer och då behöver vi hitta starka intressenter som vill engagera sig i en profilerad och publik trädgård, säger Kajsa.

Astrid Lindgrens Trädgårdar är en del i den starka och dynamiska utveckling som just nu sker i Vimmerby. Bara tio minuters promenad bort ligger teaterparken Astrid Lindgrens Värld, som nästa år investerar 95 miljoner kronor i nya miljöer.

- Intresset för Astrid Lindgren och för trädgård är växande både i Sverige och internationellt, så jordmånen för nysatsningar är väldigt bra i Vimmerby, säger Kajsa Holst.

Astrid Lindgrens Näs är ett året-runt-öppet kulturcentrum, med bland annat en stor utställning om Astrid Lindgren, skiftande mindre utställningar i olika ämnen, konferensrum och ett småländskt lantkök. Och förstås Astrids bevarande barndomshem, som är öppet för guidade visningar.

Antalet besök ökade i fjol med nästan 40 procent. Kjell Åke Hansson, vd på Astrid Lindgrens Näs, är optimistisk inför framtiden:

- Genom att skapa Astrid Lindgrens Trädgårdar vill vi bredda utbudet och samtidigt hitta nya besökare. Vi är säkra på att en upplevelseträdgård som tar avstamp i Astrid Lindgrens känsla för natur, barn och innovationer kommer att intressera många människor från hela världen, säger Kjell Åke Hansson.

Uppstarten av arbetet med Astrid Lindgrens Trädgårdar delfinansieras av EU:s regionala utvecklingsfond och Regionförbundet i Kalmar län.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar