fredag 11 juni 2010

Bistånd + Näringsliv = Sant

Både den här och tidigare regeringar har i många år diskuterat hur biståndet kan utvecklas och hur näringslivet skulle kunna bidra till utvecklingen. Därför är det glädjande att regeringen tidigt i våras tog beslut att inrätta ett råd för näringsliv och utveckling - NU-rådet. Ledamöterna, som kommer från näringslivet, från regeringskansliet och myndigheter som arbetar i utvecklingsländer, ska bistå regeringen med råd om hur det svenska näringslivets kompetens bäst ska tas tillvara och bidra till att genomföra politiken för global utveckling. Rådet leds av statssekreterarna för Utrikesdepartementet och Näringsdepartementet.

Det är kul att i dessa sammanhang få representera de små företagen och det regionala perspektivet. Det är också kul att Regionförbundet i Södra Småland är representerade i NU-gruppen, som står för det mer operativa arbetet och jag är övertygad om att vårt engagemang kommer att bära frukt och skapa nya möjligheter för små och medelstora företag i Småland och i Sverige.

NU-rådets arbete är sin linda och än så länge har vi fullt upp att läsa in oss på länder, policies, riktlinjer och strategier. Vid gårdagens möte presenterades ett antal goda exempel på hur näringslivet bidrar till utveckling och visst är det kul att IKEAs initiativ, där en slant för varje sålt gosedjur går till utvecklingsprojekt, var med på listan. Övriga punkter på dagordningen var genomgången av UD´s arbete att ta fram en upphandlingsstrategi och kort information om Sidas uppgraderade program för samverkan med näringslivet.

Mer information finner du på www.regeringen.se/sb/d/12695/a/139409 eller www.sida.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar