fredag 4 juni 2010

Näringsministern följer intresserat IVA-projektet Innovation för tillväxt

Igår höll projektet Innovation för Tillväxt möte på Ingenjörsvetenskapsakademien. Intresset är stort, salen var överfull när vi gjorde en avrapportering efter de första nio månaderna.

Marcus Wallenberg inledde med en beskrivning varför innovation och entreprenörskap är så viktigt men betonade också att det är ingen quick fix att ta fram en vision, en affärsplan, en vision för Sverige. Men alldeles nödvändig om vi i framtiden ska klara konkurrensen i den globaliserade Värld vi befinner oss i.

De fyra arbetsgrupperna Kompetent kapital i tidiga skeden, Innovationsupphandling, Expertskatt och Forskning i SME informerade om sina första förslag för ett mer innovativt Sverige. Och panel som jag själv deltog i lyfte fram hinder, hot möjligheter, vad vi kan/måste göra på kort och på lång sikt. Tiden var kort och det fanns mycket mer att säga. Jag hade gärna lyft fram de goda exemplen med voucher och innovationsupphandling som jag kom i kontakt med vid mötet med EU-gruppen när vi träffades för några veckor sedan. Men till det räckte inte tiden, dessutom var min roll att lyfta fram det regionala perspektivet. Kanske bra att ha något i rockärmen inför Almedalen!?

Oppositionens Luciano Astudillo levererade en handfull förslag på åtgärder han gärna vill föra fram och förankra i den röd-gröna alliansen.

Maud Olofsson, som dels var med på kick-offen i september 2009 och som intresserat följer följer projektet, menade att en hel del av förslagen som presenterades också diskuteras i alliansregeringen. Särskilt kul att hon lyfter fram hur viktig attityden till innovatörer och entreprenörer är och när hon pratar om värdet av samverkan på regional nivå ger hon som gott exempel Regionförbundet Södra Småland och Länsstyrelsen i Kronobergs Län.

Arbetet med ett förslag på nationell vision, affärsplan, innovationsstrategi fortsätter. Nästa större milstolpe blir förstås seminarierna under Almedalsveckan. Den 5 juli heter seminariet Innovation för framtiden och den 7 juli Sveriges framtid – politik för innovation.

Följ innovationsbloggen på www.innovationfortillvaxt.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar