tisdag 1 juni 2010

Småland o Blekinge möter Kina








Världsutställningen Expo 2010 i Shanghai öppnade 1 maj och pågår till sista oktober. Temat för det svenska deltagandet är inriktat på hållbarhetsfrågor med utgångspunkt i innovationskraften i både industri och samhälle. Det är kul att vi i Småland och Blekinge engagerar oss i detta viktiga forum. Under några dagar den första veckan i oktober flyttar de fyra länen in i den svenska paviljongen. Dessutom arrangerar vi under samma tid en Kinaresa med representanter från näringslivet, politiken och övriga samhället. Syftet är dels att knyta affärskontakter, dels att knyta kontakter mellan länen och mellan det offentliga och näringslivet.

Lika viktig är omvärldsbevakningen för oss som företräder myndigheter och kommuner. Vi behöver mer insikt, mer kunskap och mer förståelse för vad vårt näringsliv har att konkurrera med. Från Länsstyrelsen i Kronoberg kommer tre personer att delta i planeringen och i genomförandet. Men det viktiga arbetet kommer efter resan – att implementera och sprida intrycken internt så att kunskapen om omvärldens krav, förväntningar och förutsättningar blir en del av vårt vardagsarbete.

Man räknar med drygt 70 miljoner besökare och de flesta är förstås kineser och jag är övertygad om att vi kommer att knyta viktiga kontakter för att i framtiden skapa affärschanser för regionens näringsliv. Vi får också goda möjligheter att sprida vår kompetens när det gäller hållbar utveckling, hållbart samhällsbyggande, hållbar produktion och miljöhänsyn i största allmänhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar