tisdag 22 januari 2013

Är samarbete lösningen på allt!?


- Kanske inte, men ensam är sällan stark

Det är ingen hemlighet att regeringens finansieringsmodell är komplicerad och att de små Länsstyrelsernas stora utmaning är att får budget, uppdrag och ambition att gå ihop. I måndags diskuterade ledningsgruppen hur vi med en tydligare och gemensam målbild ska ta oss an 2013.

Hur kan vi jobba smartare, vad kan prioriteras bort, hur kan vi dela resurser och hur kan och ska vi samarbeta med våra grannlän? Vi kommer att behöva vara både kreativa och prestigelösa om vi ska lyckas med allt vi vill/ måste/ ska göra.

Och i går när Sydlänen träffades i Kalmar fortsatte diskussionen hur vi i linje med Sjöstrands utredning och resultaten i den senaste kundundersökningen kan öka det frivilliga samarbetet kring administrativa uppgifter och därmed ge mer utrymme förmverksamhet. Att effektivisera genom att "gå smartare", inte springa fortare som utvecklingsdirektör Malin Almqvist i Kalmar utryckte sig.

Samma eftermiddag träffade Länsledningen Lessebo Kommuns ledning för samtal kring utmaningar, styrkor, svagheter och möjligheter. De stora mörka molnen som länge vilat över Lessebo skingrades något av förra veckans positiva besked att pappersbruket fått ny ägare. Ett positivt möte som visar på insikt och handlingskraft.

Under året kommer vi att besöka alla kommunledningar. Syftet är att lära oss mer, förmedla våra intryck och ta med oss tillbaka vad, i dialogen med kommunerna, vi kan bli bättre på.

Arbetsmiddag med visionsdiskussion om MAT i Småland avslutade tisdagen. De livliga samtalen om mat, landsbygdsutveckling och Smålandssamarbete bekräftar det stora intresset att skala upp aktiviteterna. Visionen är att bli framtidens Almedalen för mat. Vägen dit är lång men de första stegen är tagna och vi är många som står bakom visionen - Linnéuniversitetet, Landstinget, Länsstyrelsen, Coompanion, LRF, Magazinet, Regionförbundet, IKEA, Växjö Kommun, Krav, Arla och näringslivet för att nämna några.

Med dessa rader konstaterar jag att samarbete räven stor del av lösningen för positiv utveckling!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar