måndag 7 november 2011

Vecka 45 - Välfärds- och tillväxtfrågor går hand i hand

Efter en helg fylld av firande, - Stort TACK till Lars-Ove Johansson, Lrf  Sydost, för ett fantastiskt födelsedags- och bonnakalas - och vargfrågor mixade med byggstädande tar en ny vecka vid. Innehållsrik som vanligt och en bra blandning av våra uppdrag som jag kort och gott brukar sammanfatta som ”Hållbar utveckling och tillväxt i balans”.
Våga göra fel
Precis när jag var nyutnämnd chef för Länsstyrelsen i Kronoberg deltog jag i en företagarworkshop som leddes av dåvarande näringsminister Maud Olofsson. Vid ett tillfälle diskuterades myndigheternas viktiga roll och deras möjlighet att underlätta för företagen. Hennes budskap var tydligt – myndigheterna kan göra mer och genom trygghet skapas mod att ta kontroversiella beslut och våga göra misstag. Precis detta är syftet med våra interna utvecklingsprocesser där den gemensamma värdegrunden – Tillit – Öppenhet – Ansvar – Mod är grunden.
Kreativa förslag i förenklingsarbetet
Det är också dessa frågor vi inleder veckan med. Projektgruppen på Länsstyrelsen för det regionala förenklaarbetet, har arbetat fram en mängd smarta och innovativa förslag som förenklar både för de vi är till för och för oss själva. Nu är det bara att ta beslut och gå från ord till handling.

Länsstyrelsens uppdrag handlar mycket om helhetssyn och på måndagens ärendedialog lyfter vi bland annat hur Naturreservatsarbetet på ett mer tydligt sätt kan bli en del av attraktionskraften för länet. En annan punkt på dagordningen är hur våra kommunbesök kan samordnas för bästa nytta både för kommunerna och för de olika sakområdena på länsstyrelsen.

Jämställdhet, trygghet och vatten - en förutsättning för fortsatt välfärd!
På tisdag förmiddag står vårt viktigaste livsmedel, vatten, i fokus då Nationellt forum för dricksvatten träffas i Växjö. Vid Jämställdhetsrådets möte på eftermiddagen tar vi tag i en annan viktigt fråga – jämställdhet som motor för tillväxt.

Trender som styr
Mat 2011 blev succé och på onsdag morgon tar vi första steget mot ett MAT 2012. Senare samma dag är det dags att kraftsamla Småland för det fjärde designminglet. Denna gång inleds workshoparna med trendanalytikern Stefan Nilsson, därefter hoppas vi på livliga diskussioner hur vi kan öka nyttan av att vi befinner oss i designrikets hjärta.

Miljö, livsmedel och framtida regionala förvaltning på dagordningen vid Landshövdingemötet
Tidigt torsdag morgon styr jag kosan mot Stockholm och Landshövdingemötet på Rosenbad. Spännande dagordning;
· Miljöminister Lena Ek, tar upp aktuella frågor och jag antaratt vargfrågan är en av dem
· Generaldirektör Inger Andersson, Livsmedelsverket informerar om satsningar på framtidens livsmedelskontroll
· Swedavias vd Torborg Chetkovich berättar om ”Ett modernt miljötillstånd för hela Sverige”
· Sista punkten för dagen står Mats Sjöstrand för – Lägesrapport – ett år kvar innan förslaget hur den statliga regionala förvaltningen föreslås organiseras

Fredagen ägnar jag helt och hållet åt förberedelser inför nästa veckas seminarier. I helgen deltar jag i Smålands Akademis högtidsfirande i Växjö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar