torsdag 7 mars 2013

Välkomsttal - Kungaparet besöker Kronoberg

Ers majestäter, mina damer, mina herrar

Under resan genom länet kommer vi att visa hur vi med förankring i historien och med fötterna kvar i den småländska myllan tar oss an utmaningar som integration, kompetensförsörjning, ungdomsarbetslöshet och kraven på näringslivets omställning och förnyelse.

Det har hänt mycket sedan Kungen tillsträdde som statschef 1973 och en del av det har vi haft äran att få visa HMK vid flera tillfällen de senaste åren - tänker på besöket i juni 2011 då vi reste runt för att studera och ta del av effekterna efter stormarna Gudrun o Per och IVAS Teknikresa hösten 2011 då vi reste från norra delen av länet till den södra med många stopp hos små o stora teknikföretag. Slakteri och möbelföretag också för den delen!

Idag kommer vi att visa en annan bit av Kronoberg och några av de spännande satsningarna som görs för att möta nya utmaningar.

Nu när vi lämnar Pukeberg kan vi vara överens om att Glasriket lever och att vi är många som engagerar oss för att nationalklenoden ska fortsätta vara en del av det svenska varumärket.

Kraften i mångas gemensamma målbild kan inte överskattas. Just samarbetet över gränser organisatioriska och geografiska kommer att gå som en röd tråd genom dagen.

Ni kommer också att märka att vi i försökt göra så många Kronobergare som möjligt delaktiga i dagens program.

Nästa stopp blir Kosta, en plats som HMK besökte vid Eriksgatan 1975 och som Kronprinsessparet besökte så sent som i april 2011. En riktig glaskommun där mycket spännande händer. I Kosta välkomnas vi av Kommunalrådet Monica Widnemark och Orrefors Kosta Bodas
vd Magnus Andersson som guidar oss - först i det nya hotellet med ett kort stopp i Glasbaren där länets kommunchefer sluter upp, sedan blir det en kort tur till hyttan och Kjell Engmans utställning.

Efter Kosta åker vi genom den blivande Nationalparken Västra Åsnen till lunchstoppet på Blidingsholm strax söder om Tingsryd. Planen är att Västra Åsnen ska bli Sveriges 30 Nationalpark och den första som helt utgår från Naturvårdsverkets nya design- och varumärkesplattform. I det ingår att berörda markägare, företagare, organisationer mfl deltar i processen. Alla dom är idag inbjudna till lunchen av Tingsryds kommun.

Efter matstoppet är det dags för Tingsryd att visa lite av allt man gör för att möta den demografiska utmaningen, här kommer också HMK att hålla tal.

Eftermiddagskaffe intar vi på vägen mellan Tingsryd och Växjö.

I Växjö stannar vi i den unika Arenastaden som är så mycket mer än idrottsarenor. På bara några år har ett tränings- utvecklings- och forskningcenter byggts upp för vardagsmotionärer, elitidrottare och idrottsturister. Ett helhetskoncept där näringslivet, idrotten och akademien möts.

Dagens program speglar både tradition och förnyelse och vid flera stopp kommer det ovärderliga samarbetet över organisationsgränser lokalt, regionalt och nationellt att bli påtagligt.

Under bussresan genom länet kommer vi då och då bli positivt störda av handplockade inspiratörer.

Min förhoppning är att Kungaparets bestående minne av besöket i vårt vackra län är värme, samarbete och framtidstro!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar