fredag 19 mars 2010

God folkhälsa ökar länets attraktionskraft

Vårt län kan ur flera perspektiv karaktäriseras av en god välfärd och god hälsa, även om det finns skillnader mellan kommunerna och mellan olika grupper av befolkningen. En god folkhälsa är viktigt för den enskilde och för länet som helhet.

I vårt folkhälsouppdrag ingår att coacha kommuner och samordna olika typer av insatser för mindre alkohol- och tobakskonsumtion. Vi arbetar bland annat med Det goda föräldraskapet, Stökfritt, Trafiknykter Kronoberg, Dopingfritt och Stökfritt.

Igår hade vi besök av Folhälsoinstitutet, som är vår "tillsynsmyndighet", och det är kul att vi trots att vi är ett litet län med begränsade resurser får beröm för att vi gör så mycket och så väl strukturerat. Det hindrar dock inte att vi har en hel del vi behöver arbeta mer med. Ett bra verktyg kommer den gemensamma folkhälsokartläggningen, som genomförs i samverkan mellan Regionförbundet, Länsstyrelsen och Landstinget, att bli. Likaså kommer den nya funktionen för social hållbarhet på Länsstyrelsen att underlätta samordning av resurserna för folkhälsa, jämställdhet och integration.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar