måndag 29 oktober 2012

Vi går mot ljusare tider


Trots att klockan visar vintertid går vi mot ljusare tider! Precis som förra veckans fotbollsfester satte ljus över länet kommer tre stora händelser denna vecka att få Kronoberg att hamna i strålkastarljuset.På torsdag är det dags att med pompa och ståt och med infrastrukturministern i spetsen, inviga Alvesta nya Resecentrum, dagen efter öppnar det enda IKEA-varuhuset i Världen där hela sortimentet presenteras och det sker i Älmhult, var annars!?


När klippabandsaxen ändå är uppvärmd tar jag mig till Lammhult där det spännande kultur-design- och landsbygdsprojektet www.smalandskulturfestival.se startar sin rundresa i länet.

Det blir inte bara glitter och glamour ;)! Veckan innehåller mycket verksamhet och många samtal om framtiden

Länsstyrelsens viktiga utvecklingsarbete
På måndag träffas alla ledare på Länsstyrelsen för höstens andra ledardag. Som regeringens företrädare i länet, med tunga uppdrag från de flesta departement behöver vi modiga, nyfikna, kunniga, öppna och ansvarstagande medarbetare. Där är ledarskapet en nyckelfaktor och entreprenöriellt förhållningssätt en framgångsfaktor. På det fokuserar vi denna dag.

Det viktiga samarbetet för att lindra effekterna av lågkonjunkturen

Vi har hört det förr och och hör det igen - se till att samarbeta, visa för omvärlden och för näringslivet att ni i det offentliga kan samarbeta över myndighets- och organisationsgränser!

Nu när varslen åter duggar tätt är det vår roll att skapa framtidstro och lyfta fram det positiva som händer i vår omgivning. Återigen är nergången snabbast och tydligast inom tillverkningsindustrin. Vårt län är hårt drabbat och dessvärre spiller det redan över på vårt välfärdssystem, de senaste veckornas alarmerade siffror från Landstinget är ett resultat av den vikande konjunkturen. Jag är övertygad att vi med mod att våga tänka nytt och genom att använda verktyg och position rätt kommer att klara omställningen från massproduktion till högförädling av varor och tjänster. Men det är inte "någon annan" som ska göra arbetet!!
Ingens och allas ansvar!
Regionens utveckling är summan av företagens tillväxt och kommunernas välbefinnande! Med insikt och vilja kommer vi att klara oss helskinnade ur lågkonjunkturen, men det kräver att alla är beredda att bidra - vi på länsstyrelsen, andra offentliga aktörer och företagen själva. Vår roll är att underlätta hållbar samhällsutveckling och kanske borde vi visa detta tydligare genom att i varje beslut lägga till en "utvecklingssäkring" dvs visa att vi tagit hänsyn även till utvecklingsaspekten!?

Länsstyrelsen + Regionförbundet = nytta för samhällets utveckling
På onsdag träffar vi Regionförbundets ledning för att diskutera just samarbete, inte minst kring varsel och företagens ansträngda situation, och hur vi tar vara på erfarenheterna från arbetet under förra krisen. Samma kväll intar ungdomar och nätverket Hjälp? Residenset för att inspirera fler att våga starta eget. Ett initiativ som överlevt och utvecklats sedan förra krisen.

Värnamo en del av Småland
Värnamo hjälpte Öster upp i Allsvenskan, men det är inte därför jag besöker kommunledningen i veckan. De är nyfikna på Familjen Kamprad Stiftelse och jag har fått uppdraget att berätta om organisation och ändamål, främst i om landsbygdsutveckling och entreprenörskap.


Efter en fullspäckad vecka är det sedan dags att ta lite Allahelgonaledigt och har du inte redan planerat något för helgen kan jag varmt rekommendera höstföreställningen i Mattisborgen - årets föreställning är en magisk upplevelse

Önskar dig en fin höstvecka!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar