torsdag 8 juli 2010

Blocköverskridande diskussioner om innovationens betydelse


Fullsatt hus när de båda blocken diskuterade entreprenörskap o innovation

När vi för tio månader sedan startade projektet ”Innovation för tillväxt” var ett av delmålen att få upp innovationsbegreppet på den politiska agendan. Sverige står inför stora utmaningar och omställning kräver förnyelse och innovativa lösningar. Ska vi klara konkurrensen och inte bli utkonkurrerade av hungriga utvecklingsländer måste vi ta utmaningarna på allvar och skapa en god miljö för entreprenörskap och ett positivt innovationsklimat. Vi behöver fler växande företag, vi behöver fler modiga entreprenörer och vi behöver en politik som bejakar förnyelse. Då måste man prestigelöst våga ifrågasätta nuvarande system och vara öppen för nya idéer som främjar innovationer.

Att frågan är högaktuell och att den berör visade det enorma intresset för onsdagseftermiddagens innovationsseminarium i Almedalen. Styrgruppen för projektet Innovation för Tillväxt hade vid kick-offen i oktober 2009 som mål att den viktiga innovationsfrågan skulle synas tydligt i valrörelsen. Det målet har vi nått, det visar inte minst dagens ”duell” mellan alliansen och de rödgröna. Och frågan är angelägen för många, det visade den totalt fullsatta lokalen, där över 200 personer trängdes om utrymmet.

Slutsatserna efter seminariet är att alla partier har innovationsfrågan på sin agenda och att vi faktiskt har ett embryo till en gemensam vision. Kan vi dessutom få till ett prestigelöst och blocköverskridande samarbete är Sverige ordentligt med i matchen. Dagens diskussion ger hopp och bådar gott för framtiden om det som lovades också omsättas i handling och åtgärder efter valet. Det är bara att lyckönska partierna och alla oss andra att frågan tas på största allvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar