söndag 11 juli 2010

Kan svensk miljöteknik rädda världen?


Med den rubriken bjöd Swentec, under min sista dag i Almedalen, till debatt om miljöteknik och möjligheterna för Sverige. Det är ett vågspel att bjuda in stort under Almedalsveckan, det är många evenemang att slåss mot och även med bra teman kan det vara svårt att locka besökare. Det hade vi inte behövt oroa oss för. Swentecseminariet lockade nästan 150 personer och den delen av Residensträdgården vi blivit tilldelade var fullsatt till sista plats.
Debatten med bla Ola Alterå och Maria Wetterstrand blev mycket lyckad med konstruktiva diskussioner blocken emellan. Inspelen från publiken visar att svensk miljöteknik har en given plats på världskartan men att mycket fortfarande behöver göras för Sverige ska få en drivande roll. Myndigheter och organisationer måste bli bättre på att samverka, vi behöver samlas kring den gemensamma visionen, politiken behöver visa mod och ett tydligt ledarskap och företagen, som ofta är små eller mycket små, behöver å sin sida samverka för att kunna slåss med de stora konkurrenterna.

Swentecs uppdrag, att ta fram förslag på en effektiv struktur för att underlätta för företagen att växa, ska lämnas till regeringen före den 31/12 2010. Om det blir något fortsatt uppdrag för Swentec vet vi ännu inte, men oavsett det och för att inte tappa fart och engagemang träffades en mindre grupp av ”främjarna” i går kväll för att bilda en strategisk allians. Under hösten kommer den här gruppen att genomföra ett par pilotprojekt där små miljöteknikföretag ingår och där myndigheterna i praktiken får visa prov på hur samverkan kan göra skillnad. Målet är naturligtvis att öka försäljningen i de företag som ingår i pilotstudien. Vi hoppas kunna visa på hur riktig samverkan myndigheterna emellan kan göra skillnad för företagen – med befintliga uppdrag och medel. Resultatet kommer att redovisas i slutrapporten till regeringen. Följ Swentecs uppdrag och arbete på http://www.swentec.se/.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar