torsdag 29 juli 2010

Värdefulla Kinakontakter


Gamla vänner ska man vara rädd om! Jag har precis avslutat ett förmöte med Centec (Center for Environmental Technology), inför region Småland/Blekinges planerade Shanghaibesök i höst.

Centec är en del av den svenska ambassaden i Peking och startade sin verksamhet 2006 för att ta vara på den kinesiska marknaden - med fantastiska möjligheter - och speciella förutsättningar. Centecs uppdrag är att öppna dörrar för svenska företag inom miljöteknik i Kina och vill du veta mer om aktiviteter inom området energi-, miljöteknik och hållbar stadsutveckling kan du klicka dig vidare till ambassadens websida www.swedenabroad.com.

Tony Clark, som är ansvarig för centret, känner jag sedan många år tillbaka och under trevliga former träffades vi under onsdagen och torsdagen tillsammans med Regionförbundet Södra Småland. Syftet var att informera honom och hans kollega Yu Ping om våra planerade aktiviteter. Samtidigt vill vi ta del av hans erfarenheter och kunskap om den kinesiska kulturen och marknaden för att få maximal valuta för investeringen vi gör i samband med resorna till Kina. Vi kommer ha tät kontakt med centret och de kommer att bidra till att rätt personer, företag, myndigheter kommer till våra VIP-dagar i den svenska paviljongen. De kommer också att vara behjälpliga i programmet för den svenska delegationen.

Småland/Blekinges avsikt med engagemanget för Kina är naturligtvis att skapa långvariga och bra kontakter för näringslivet, för myndigheterna och för akademien. Vi har mycket att lära ut och en del att lära. Under OS öppnade Kina upp sina dörrar och vi fick en möjlighet att lära känna Kina, under världsutställningen får Kina möjlighet att lära känna västerlandet.
Nu kommer vår resa inte enbart att gå till Expo, planerna är att ge deltagarna i resan så mycket kunskap och information som möjligt om det Kina som snabbt växer fram. Kina ger oss nya möjligheter på många plan, men vi ska också vara medvetna om utmaningarna och riskerna. Med kunskap på alla nivåer inom samhället blir det lättare att möta både efterfrågan konkurrensen som den växande kinesiska ekonomin innebär. Vi är ett litet land och kan lätt bli omsprungna, men litenheten är också en fördel – vi är små flexibla och har ett mycket gott rykte i Kina. Vi kan med vår syn på mänskliga rättigheter och kunskap om hållbar utveckling vara en liten, liten del av lösningen på Kinas alla utmaningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar