onsdag 21 juli 2010

Sverige - det nya matlandet


Ja, den visionen lanserade jordbruksminister Eskil Erlandsson någon gång på hösten 2008. Sedan dess har de svenska mattraditionerna och den lokala förankringen hamnat högt upp på agendan både lokalt, regionalt och nationellt.


Vi på Länsstyrelsen gör vad vi kan för att visionen om en livskraftig landsbygd med växande företag ska bli verklighet. Under hösten har vi flera lite större aktiviteter tillsammans med representanter för landsbygden, Destination Småland och Regionförbundet. De strategiska mötena handlar om både it-infrastruktur, lanthandelns utveckling, turism och lokalproducerad mat.


Kul är det att den småländska strävsamheten och profilieringen uppmärksammans i många olika sammanhang - inte minst tack vare Per Bengtsson med personal. Har du inte redan läst artikeln i Svenska Dagbladet från den 16 juli rekommenderar jag dig att klicka in på länkten.
Där kan du läsa om det spännande och innovativa ostprojektet som PM&Vänner med Per Bengtsson i spetsen initierat. En ost gjord från bara en kossas mjölk väcker uppmärksamhet. Det har vi egen erfarenhet av från jordbruksministermötet då alla EU-länders jordbruksministrar fachinerades av just Single Cow milk cheese.


Det småskaliga, närproducerade och det småländksa har framtiden för sig, det är jag fast övertygad om och vi kommer från Länsstyrelsen att hjälpa till så mycket vi kan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar