tisdag 6 juli 2010

Småföretagsfokus i Almedalen




Almedsveckan erbjuder seminarier, möten och erfarenhetsutbyte i samhällsviktiga frågor. Det som från början var en ren politikervecka har blivit en enda stor mötesplats för alla med intresse av utveckling och förändring.

De seminarier jag hitintills deltagit i har hållit mycket hög kvalité och skapat bra och inspirerande samtal i högaktuella ämnen. "Exportfrämjarfamiljen" med Exportrådet, Exportkreditnämnden och Almi arrangerade på måndagsförmiddagen ett seminarium tillsammans med Företagarna. Man försökte bringa klarhet i vem som gör vad och när för att hjälpa små och medelstora företag ut i Världen.
Det är bra att man samarbetar, men om politiken menar allvar med att underlätta internationaliseringsprocessen för de mindre företagen räcker det inte med samverkan. Regleverket och systemstrukturen behöver ses över och behovsanpassas. Tillväxt skapar välfärd och tillväxt skapas av modiga och riskvilliga entreprenörer. Under seminariet upplevde jag att vi står kvar på nästan samma ställe som för fem år sedan - många aktörer som vill väl, men ingen som har mandatet att leda förändringen som behövs. Handelsminister Ewa Björling deltog i mötet och diskussionen som följde efter mötet ger hopp och redan på torsdag denna vecka samlas några av oss som deltog i mötet för att få en förstahandsinformation om Exportrådets nya organisation. En organisation för att möta de mindre företagens behov. Mycket intressant!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar