tisdag 12 oktober 2010

Gunilla Claesson gästbloggar igen

Changxing!

Visst låter det som en försvenskning av kinesiskan. Faktum är att det är namnet på staden vi just nu befinner oss i och som ligger på Thaisjöns sydvästra sida. Här bor det 6-7 miljoner invånare och staden är systerstad med Kalmar län. Jag frågade regionordföranden i Kalmar Leif Larsson hur man återgäldar ett så storslaget mottagande som det och vi fick igår och för all del även idag. Han sa att det går inte att trumfa över utan vad de brukar göra när de får kinesiskt besök är att bjuda hem sin gäster i ett svenskt hem. Det brukar vara mycket uppskattat och det kan man ju förstå. Sund småländsk inställning.

Dagen har ägnats år ceremonier kring det arrangemang som genomförs för 6:te gången och som heter China Baltic Sea Business Forum. Vart annat år genomförs det i Changxing och vart annat år i Kalmar. Platsen var en teater och formen var förläsningar på förmiddagen och matchmaking för medföljande företag på eftermiddagen.

Föreläsningarna handlade om betydelsen av att arbeta för en hållbar utveckling och det var intressant att höra kinesiska företrädare från bl.a. universitet säga att nu måste vi göra något konkret och inte bara prata om hållbar utveckling i Kina. En av professorerna som talade sa att Kina står inför ett allvarligt val i sin tillväxt. Det handlar om ifall man ska fortsätta vara en low-tech ekonomi som bara tillverkar eller om man ska ta steget in i en high-tech ekonomi och själv bygga och sälja varumärken. Konkreta exempel på hållbara energilösningar idag och imorgon kom i slutanförandet av den svenske professorn från KTH, Björn Palm. Detta inlägg väckte uppenbart intresse bland flera av de församlade, runt 500 personer, och handlade om hur Sverige på olika sätt gjort energival för att minska koldioxid utsläppen. Till saken hör att vi tagit nästan 30 år på oss att fasa ut oljan. Den tiden har inte Kina! Slutbudskapet från Björn Palm var: Produce more – using less.

Det är en trött grupp med Småland/Blekingebor som fortfarande är kvar i Kina. Kvällen blev inte sen idag heller och i morgon åker en ytterligare decimerad skara tillbaka till Shanghai för en sista natt i den stora staden som i jämförelse med Changxing känns nästan västerländsk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar