måndag 11 oktober 2010

Kronoberg/Södra Småland tecknar historiskt avtal

Den 11 oktober 2010 är en historisk dag!

Då tecknade Kronoberg/Södra Småland systeravtal med tiomiljonersstaden Suzhou. En vital stad med gamla anor och en av de snabbast växande provinserna i Yantzedeltat. Det är också här de flesta svenska företag valt att etablera sig. Där finns nu också vi.
Marie-Louise Hilmersson och borgmästaren för Suzhou inleder med att presentera sina respektive regioner

Det viktiga dokumentet innan påskrifter

Det känns otroligt kul att vi på så kort tid kommit till skott, första besöket i vår region gjorde Suzhou för ett år sedan och i augusti var vi en liten förtrupp som planerade för avtalet. Enligt det svenska generalkonsulatet är det rekordfart med kinesiska mått. Avtalet är i första läget ganska öppet och ska ses som en avsiktsförklaring regionerna emellan. Men redan det öppnar helt nya möjligheter, inte minst för näringslivet, att komma in på denna så snabbt växande marknad. I praktiken innebär avtalet att av alla förfrågningar som Souzhou får kommer vår region och våra förfrågningar att prioriteras.

Högtidlig presentöverlämning

För min del lider resan mot sitt slut och tillsammans med övriga arrangörer har vi ett gigantiskt arbete framför oss. Vi ska utvärdera, sammanställa, rapportera och ta fram en handlingsplan för den fortsatta processen.

Jag hoppas du fortsätter följa bloggen, som också "bemannas" av mina gästskrivare Carl-Philip Jönsson och Gunilla Claesson. De båda fortsätter resan tillsammans med ett gäng från Kalmar och Kronoberg ett par dagar till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar