lördag 9 oktober 2010

Miljövårdsdirektören gästbloggar - De är många och de är bra!

Intrycken av detta stora land med sina många ansikten är massiva. Den som tror att Kina befolkas av cyklande människor i pyjamasliknande kostymer med röd stjärna i kepsen behöver vakna upp. En del erfarenheter känns viktiga att ta hem och sprida. Sveriges paviljong med temat "Spirit of innovation" är utan tvekan rätt bra i förhållande till mycket annat vi sett men så här i ljuset av dagens seminarier och efterföljande samtal finns det en och annan invändning.

Nilkas Nillroth, Global Manager för Safety, Environment och Quality för Volvo CE ("Volvo Braås") anslöt till Småland-Blekingesatsningen med sitt varumärke och sin berättelse om Volvo´s comittment att bl.a. göra produktionen i Braås 100 % fossilbränslefri enligt Volvo-standard. Idag ligger man på 94 %. Det var storögda kineser vill jag lova!

Kvällsutsikten från the Hyatt Twin Towers. Inte en enda cykel så långt ögat når....


Volvo CE har anläggningar i både Kina och Bangalore, Indien och nu kommer det intressanta. Enligt Niklas är detta anläggningar med hög standard i produktionen och kunnigt folk. Poängen är att det inte bara gäller på verkstadsgolvet. I Bangalore har man en mycket kvalificerad utvecklingsavdelning som växer starkt. Den är bemannad av inhemskt utbildade civilingenjörer och konkurrerar starkt om uppdragen inom Volvo CE.

Jaha , och.....?

Detta innebär i klartext att vi kan vila på gamla lagrar (eller kullager, AGA-fyrar, Johanssons måttsatser, skiftnycklar och andra historiska svenska landvinningar. Småländsk entreprenörsanda i all ära men för att inte the Spirit of innovation ska bli just en svävande gammal ande så behövs det kraftfulla satsningar i Sverige på FoU inom teknikområdet. Hand i hand behöver vi satsa på rätt kompetensförsörjning och utbildning som kan ta om hand de nya landvinningarna. Det är en överlevnadsfråga. Kina och Asien ber inte om ursäkt för sig! Ett kinesiskt kullager snurrar kanske färre varv än ett svenskt men vad gör det om det är billigare att tillverka och byta ut flera gånger om?


Carl-Philip Jönsson
miljövårdsdirektör

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar