söndag 28 augusti 2011

Från gruvan i Kiruna till amatörfestival i Kalvsvik och inspirationsdag på Tagel


Efter en kort, kort helg med lite svamp- och lingonplock är det dags för en ny spännande landshövdingevecka. Den inleds med årets sommarmöte med alla landshövdingar och avslutas med Tageldag på lördag och soaré för Christina Nilssonstipendiater på söndag.

Sommarmöte med omvärldsorientering och erfarenhetsutbyte
Sedan 50-talet träffas alla landshövdingar i ett av de 21 länen för ett lite längre sommarmöte. I år är det dags för Norrbotten att stå värd och tidig söndag morgon styrde vi kosan mot Kiruna.
Jag ser fram emot det intressanta programmet, som bland annat omfattar besök i LKAB´s gruva, Esrange, Ishotellet, Jokkmokk och Luleå, med kort stopp vid Polcirkeln.

Sommarträffarna är ett ypperligt sätt att få lite mer tid att lära känna varandra och varandras län med utmaningar och möjligheter. Det ska bli oerhört spännande att ta del av det stora flyttprojektet i Kiruna och höra hur man tänker och agerar när olika intressen krockar - bevara och utveckla dvs hållbar utveckling och tillväxt i balans med kultur, historia och miljö.

Kina är hett inte bara i Småland
På onsdag mellanlandar jag i Stockholm innan det är dags att återvända till Småland. IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, har plockat upp trådarna efter Globaliseringsrådet och Swentec när det gäller svensk miljöteknik och internationalisering. En liten arbetsgrupp har bildats för att strategiskt och systematiskt arbeta med modeller och scenarior som kan öka den svenska miljöteknikexporten. I den arbetsgruppen ingår jag. Ett kul uppdrag där mina gamla erfarenheter från tiden i Swentec kan återanvändas – förhoppningsvis till nytta för både Sverige och Kronoberg.

Förenkla på riktigt, kompetensförsörjning och riktiga landshövdingeuppdrag
På torsdag fortsätter det interna arbetet med att lägga plattformen för det nationella uppdraget att förenkla för företagen, arbetsnamnet är just nu ”Förenkla på riktigt” och visar lite av vår ambition dvs att förenklingarna ska märkas i företagens vardag och göra det enklare att äga och utveckla sitt företag. Därefter handlar det om ytterligare en stor utmaning; Kompetensförsörjning. Go Tech har bjudit in till ett heldagsmöte med en handfull aktörer för att konkretisera vad vi gör, hur och varför. Dagen efter inviger jag den nationella Bygdegårdsfestivalen som i år går av stapeln i Kalvsvik och på lördag inleder jag Tageldagen på Tagel. Första helgen i september är det tradition att uppmärksamma Christina Nilsson, till hennes ära och för att lyfta fram årets stipendiater bjuder vi till soaré på Residenset. Därmed övergår en vecka i nästa som tenderar att bli minst lika intensiv som denna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar