onsdag 26 maj 2010

Kulturmiljö som attraktionskraft


Full hus igen! Många nya kontakter knöts under och efter inspirationsseminariet kring kulturmiljö som attraktionskraft

Thorleif Torstensson - en eldsjäl och inspiratör!


Kul att flera av våra kulturmiljöentreprenörer fanns på plats - i bild Lotta Fonsell, Lessebo, Sofie Magnusson, Huseby, Elisabeth Hermansson, Butiken på Svanås

Moderator och värdinna för dagen

Vilket engagemang, vilken inspiration och vilken kreativitet! Ja, Residensets stora sal fullkomligt flödade av energi när länets aktörer, entreprenörer och miljökulturvetare träffades för dialog kring revideringen av Kronobergs kulturstrategi 2011-2015.

Kulturjournalisten Ulrika Knutsson, som fö undrade om vi läste rikstidningar här nere i Småland ;), lotsade oss igenom dagen.
Lotta Fonsell från Lessebeo Handpappersbruk berättade historien hur det moderna företaget Vida integrerar kulturarvet och kulturmiljön i praktiken.
Per Gustavsson från Berättarnätet lotsade oss in i berättarkonsten och hur viktigt det är att bevara och utveckla berättelserna om vår hembygd och dess historia.
Dansbandslegenden Thorleif Torstensson höll ett inspirerande föredrag om Folkets Hus i Norrhlt. Hur man med gemensamma och ideella krafter lyckats bevara det gamla samtidigt som man hänger med i nutiden med modern teknik så att verksamheten fungerar för alla åldrar, inte minst för ungdomar.
Butiken på Svanås är ett konkret resultat av Länsstyrelsens satsning i projektet bondbönor, där kombineras berättelserna om det tusenåriga kulturlandskapet med butik för den kräsne.
Sist ut var Karin Ringblom från Hantverkslägret i Markaryd som lockar över 120 ideellt arbetande världsmedborgare och en mängd turister och andra besökare under det 10 dagar långa lägret.

En fantastisk förmiddag som inte är så lätt att sammanfatta. Många nya intryck och kanske var Ulrika Knutssons slutord det jag tar med mig som ledstjärna för framtiden – i Kronoberg finns inga stoppklossar! Det betyder fritt fram att under ordnade former utveckla kulturmiljön, göra den tillgänglig och levande. Till det behövs kunskap och eldsjälar som inspirerar och entusiasmerar andra.
Följer arbetet med revideringen av kulturmiljöstrategin med spänning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar