tisdag 4 maj 2010

Visst har det vänt!

Hasse Alfredssons tankar om hur en moderniserad variant av vägskylten "industriområde" skulle kunna se ut. Tidigare illustratörer är bla Ernst Billgren, Tomas di Leva, Lasse Åberg, Elisabeth Högberg.


Årets upplaga av Teknikföretagens stämma gick i dur!
Om man backar tillbaka till förra året inser man att det hänt otroligt mycket. Då, i maj 2009 var botten på krisen ännu inte nådd och oron bland teknikföretagarna gick att ta på. Idag ser det betydligt ljusare ut. Industrin, som till stor del byggt vår välfärd, drabbades hårt. Inom loppet några veckor gick vi från all time high till dramatiska nedskäringar. Vecka 39 invigde jag projektet Gotech, initiativet från näringslivet för att säkerställa kompetensförsörjningen inom teknikföretagen. Bara några veckor senare gick proppen ur och de som ropat efter arbetskraft och engagerat sig i Gotechs bildande stod inför stora varsel.

Trots den tuffa tiden har mycket gott kommit ur krisen. Insikten i att det inte kommer att bli som förut är en förutsättning att gå vinnande ur krisen. Att företag, politiker och myndigheter insett vår sårbarhet och att det blivit så uppenbart att industrin är för vår välfärd är bra. Men vi har mycket kvar att göra. Och Teknikföretagen drar sitt strå till stacken genom aktivt engagemang för design, innovation och kompetensförsörjning.

Under den öppna delen av stämman berättade Marcus Wallenberg om projektet Innovation för tillväxt. Därefter korades årets Teknikutbildning. Ett projekt jag är särskilt glad över. Sedan 7 år tillbaka avsätter föreningen 5 msek/år för att stimulera tekikutbildning i grundskolan, gymnasiet och på högskola/universitet. Dessa sju år har man också delat ut Stora Designpriset för att få fler att inse designens viktiga betydelse för utveckling och tillväxt. Kul är det också att en av "våra" formgivare, Erika Lagerbielke, sitter med i juryn! Fem finalister presenterades på stämman och vinnaren utses på UF-mässan den 11 maj.

En fantastisk dag är till ända, jag har fyllt på min kunskap, inspirerats och nätverkat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar