söndag 16 maj 2010

Sommar och sällsamheter på Huseby

Antikexperten Knut Knutsson inspirerade många att följa med in till slottets och George Stephens kuriosasamling!

Slottet slog upp portarna och in vällde vetgiriga smålänningar!

I åtta graders värme/kyla invigde jag, tillsammans med antikexperten Knut Knutsson, tidigare idag årets sommarutställningar på Huseby Bruk.

Åters tema är Kuriositeter och sällsamheter och i slottet visas delar av George Stephens kuriosakabinett, som enligt Knut Knutsson är unik och det enda i sitt slag i Sverige. Imponerande 5 000 föremål från hela Världen finns kvar på Huseby Bruk, som Georges son Joseph köpte 1867.

Går man vidare till Gamla Smedjan hittar man "Allmoge - från då och nu", ett samarbete med Hemslöjden i Kronoberg. Där finns också Pelle Wahlgrens fantastiska fotoutställning med vackra stilleben av samlarobjekten.

Det finns många värdefulla pärlor i Småland och Huseby är en av de mest värdefulla. Det gamla 1600-talsbruket är verkligen inget dött museum utan ett levande bruk med en levande miljö där flera århundraden gör sig påminda.

I år odlas en åker på traditionellt vis och under sommarhalvåret kan den som önskar följa odlingsårets olika skeden från vårbruk till skörd delta eller titta på. Detta och mycket mer bjuder det gedigna sommarprogrammet på. Läs mer på www.husebybruk.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar