tisdag 25 oktober 2011

Mera bredband - Lessebo ett föredöme på stor kommunkonferens på torsdag med Anna-Karin Hatt i spetsen

Pressmeddelande från Lessebo Kommun den 25 oktober 2011


Lessebo är det goda exemplet på bredbandskonferens
Lessebo kommun kommer torsdagen den 27 oktober att presentera sin fibersatsning vid en heldag om bredband för kommunpolitiker i hela landet. Kommunalråd Monica Widnemark och projektledare Kristine Lorentzson kommer, som enda kommun, att berätta varför man började bygga, hur man gjorde och hur ansvaret för byggandet behandlades i Lessebo.

IT- och regionsminister Anna-Karin Hatt har bjudit in till en heldag i centrala Stockholm den 27:e oktober med fokus på bredband i kommuner. Arrangör är Bredbandsforum, en del av Post och telestyrelsen (PTS).

Lessebo kommun kommer, som enda kommun, att presentera sitt bredbandsbyggande utifrån hur man kan skapa livskvalitet genom fiber. Föreläsare från kommunen är kommunalråd Monica Widnemark och projektledare för Fiber Lessebo Kristine Lorentzson.

- Vi kommer att berätta varför vi började bygga, hur vi gjorde och hur vi ser på ansvaret för bredbandsbyggande, säger Monica Widnemark. Vi valde tidigt att göra frågan till en infrastrukturfråga istället för en teknikfråga. Det gav en annan dignitet och gjorde att bredband blev en strategi för hur vi skulle nå vår vision.

En princip som Lessebo kommun har är att göra det så lätt som möjligt för den enskilde kommunmedborgaren att få bredband. Därför skapades ett anslutningspaket. Paketet innebär att varje hushåll som ingår i ett byalag betalar ett fast pris och därmed får allt material för byggandet, mätning samt svetsning. Det som sedan byalaget tar ansvar för är grävningen.

- Vi har i dagsläget haft informationsmöten för i stort sett alla på landsbygden, säger Kristine Lorentzson.

De ämnen som kommer att diskuteras under konferensen är bl.a. nyttan med bredband, bredband som en strategisk fråga för kommunerna, stöd och goda exempel från verkligheten. Det kommer också att ges exempel på hur PTS kan hjälpa kommuner med stödansökningar, strategier och information.

- Att nu få berätta om vårt koncept och arbete är mycket stimulerande. Vi är det goda exemplet. Det sätter inte bara Lessebo på kartan utan även hela länet och den satsning som sker här, menar Monica Widnemark.


------------------------------------------------------

Kontaktuppgifter:

Kristine Lorentzson

Tel: 0478-125 06

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar