torsdag 15 april 2010

Det robusta samhället

Ett robust samhälle bygger på samverkan, god omvärldsorientering och tydliga strategier för oförutsedda händelser. Våra erfarenheter av stormarna Gudrun och Per har gjort oss medvetna om sårbarheten och fått oss att inse värdet av en god samverkan innan en kris uppstår.

Länets regionala råd för krisberedskap och skydd mot olyckor består av företrädare för kommunerna och sektorsmyndigheterna.
Rådet samverkar inom områden som bibehåller ett robust samhälle. Vid vårens möte, som hölls förra torsdagen, stod klimatanpassning och risk- och sårbarhet i Kronoberg på dagordningen. Och bara en vecka senare står vi inför en helt ny utmaning - vulkanutbrottet och askmolnet! Vad betyder flygstoppet för samhällsviktig verksamhet och för näringslivet i länet på kort och på lång sikt? Ja, det är frågor vi kommer att diskutera i morgon förmiddag i det snabbt inkallade telefonmötet med länets alla kommunchefer.

En viktig del av krisberedskapsarbetat handlar om allmänhetens kunskap, förståelse och beredskap. Att motivera engagemang innan en kris uppstår är inte alldeles okomplicerat. Ett sätt att nå många kan vara genom Facebook. Är du mån om att hålla dig informerad om länets arbete kring krissamverkan föreslår jag att du gör som jag – blir fan av den gruppen.

Just nu finns följande information under Krissamverkan kronoberg;

Svenskt luftrum stängt på grund av vulkanaska. Från kl 18 i södra Sverige och från kl 22 hela svenskt luftrum. Mer information finns hos flera aktörer, bla luftfartsverket när det gäller flygtrafiken. Läs mer på http://www.krisinformation.se/web/StartPage.aspx?id=10937.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar