måndag 23 augusti 2010

Inspiration och erfarenhetsutbyte
















Varje år i augusti träffas landshövdingar med respektive i ett av våra 21 län.

I år är Södermanland det utvalda länet. Under två dagar får vi, med landshövdingeparet Bo och Anita Könberg som värdpar, lära mer om länet. Många av Södermanlands utamningar liknar våra - generationsskiftesproblematiken, den låga andelen kvinnliga företagare, traditionell tillverkningsindustri, stor andel landsbygd och mycket annat. Södermanland är ett av de län som likt Kronoberg tar emot flest nya svenskar, här tror jag vi har mycket att lära av varandra.
Naturligtvis står även de gröna näringarna högt upp på agendan, något vi inte bara fått höra om utan också fått uppleva.
Under välkomstmiddagen på Gripsholms slott bjöds på en kulinarisk resa med mer än 15 små rätter och dagen har fortsatt med smaker av Södermanland. Vi har fått ta del av den kreativitet som blomstrar i det gamla nedlagda bruket Hälleforsnäs, besökt Julitta Gård, som med hjälp av Petsson o Findus förmedlar lantbrukskunskap till barn. Vi har fått information om Skavsta, Sveriges tredje största flygplats och vi har besökt företaget Swenox, underleverantör till Scania och Daimler. Kvällen bjuder på arkeologiska utgrävningar och besök i Landshövdingeparets villa i Östra Bergen.

Parallellt med detta har tjänstemännen på länsstyrelsen informerat om aktuella projekt. Våra uppdrag är lika, men det är inte alltid vi löser dom på samma sätt. Intressant, inspirerande och lärorikt - tar med mig en hel del nya ideér hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar