torsdag 12 augusti 2010

Vem är imponerad av vem?!


Idag har vi träffat representanter för den stad och den provins som vill bli samarbetspartner med oss i Kronoberg.

På förmiddagen var det möte med representanter för Suzhou, en stad med ca 12 miljoner invånare. Vi diskuterade framtida samarbete med Yu Feng, vice vd för utlandsavdelningen och drog gemensamt upp riktlinjerna för nästa möte i oktober. Samma diskussion förde vi under eftermiddagen med ett av de fem distrikten i Suzhou, Xiangcheng, som också vill knyta samarbetsavtal med oss.

Vi hann under eftermiddagen också med att besöka en lotuspark och en fabrik som broderar tavlor i silke. Den stora tavlan på bilden här ovan har tagit nästan 10 manår att göra och priset är 478 000 kr. I kontrast till detta traditionella hantverk med 1000-åriga anor fick vi också en presentation av nutiden – vad man åstadkommit de senaste fem åren och vad man planerar. I en spektakulär biosalong med rörliga fotöljer, snöblås och såpbubblor fick vi uppleva visionen för de kommande åren. Helt klart står att vår självkänsla får sig en liten törn när man ser vad de åstadkommit i form av infrastruktur och byggnationer under en relativt kort period. Lägg till att en del till och med är smakfullt, att man tänker grönt och att man lyckats locka till sig västerländska välkända hightech-företag.

Det svårt att inte bli imponerad och faktiskt också inspirerad. Samtidigt som vi är överväldigade och undrar vad vi kan bidra med inser alla att en så snabb expansion som Kina nu går igenom inte alltigenom är positiv och det är här vår kunskap och kompetens kommer in. Vi har en hel del att lära ut både vad gäller översiktplaner, kulturarv och hållbarhet ur ett bredare perspektiv än gröna ytor. Det kommer vi att få goda chanser att diskutera när vi är tillbaka i Shanghai med den lite större delegationen i oktober.

Dagen avslutades med en sedvanlig bankett som våra värdar stod för.


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar