söndag 29 augusti 2010

Kulturmöte gav mersmak

Efter Astrid Lindgrens barndomshem och stadsruntur bjöd Kjell-Åke Hansson, vd på Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs på lunch.
Avslutning på dagen i Solliden

Den som följt bloggen kommer kanske ihåg att jag i juni bjöd in Vimmerbys kommunstyrelse till Kronoberg. Med fötterna i båda länen ser jag så många likheter och så mycket vi skulle kunna samverka kring. Vid besöket i Växjö fick vännerna från Vimmerby bekanta sig med Drömmarnas Trädgård, med Huseby, med Kulturparken, med PM&Vänner, Citysamverkan och med vår egen kulturmiljöfunktion på Länsstyrelsen. Det finns många gemensamma nämnare städerna emellan och när vår Länsantikvarie Heidi Vassi berättade hur vi integrerar kulturmiljöarbetet med besöksnäringen fick hon på stående fot en inbjudan till Astrid Lindgrens Näs.

Sagt och gjort - i fredags åkte hela kulturmiljöfunktionen till Vimmerby för att utveckla kontakterna. Näs med Astrids barndomshem var förstås ett av målen, men också en stadsrundtur i de gamla delarna av staden, kyrkan där Hanna i Hult och Samuel August (Astrid Lindgrens föräldrar) svärmade fick också ett besök. Innan det var dags för en matbit i mitt andra hem mellanlandade man i Toverum för att titta på den gamla Herrgårdsbyggnaden och den engelska parken.

Planer finns att utveckla samarbetet - kanske kring författarskapet - Astrid Lindgren, Elin Wägner, Vilhelm Moberg, men också kring utställningar och bevarandet och utvecklandet av gamla trädgårdar - Astrid Lindgrens barndomsträdgård, Toverums Engelska park, Huseby, Råshult för att nämna några

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar